Skocz do zawartości
save87

Prosze O Porade W Zakupie Podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam na dniach troszeczke rozbudować mój komputer tylko chciałbym zasięgnąc porady specjalistów :P.

Moja teraźniejsza konfiguracja to :

procesor - AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5600+ (2900 MHz)

płyta gł. - ASUS M2N SLI DELUXE

ram - GoodRam 2x1gb

karta gr. - Radeon HD 3870

karta muz. - Creative X-Fi ExtremeGamer

zasilacz - 500W (noname :/)

Chce zakupić napewno pamięć, karte graficzną, zasilacz ewentualnie chłodzenia na proc oraz gpu.

Zasilacz - OCZ ModXstream 600W

karta - na przykład ta radeon 4890 A może poradzicie coś lepszego w tej cenie

Pamięć - np. ta a0data (2x2gb 1066)

Teraz zauważyłem że moja płyta obsługuje pamięci do 800mhz i nie wiem czy można coś zrobić aby można było włożyć te pamięci, ewentualnie moge dokupić jeszcze płyte główną tylko teraz chyba nie opłaca się już inwestować w płyte pod socket AM2.

Prosze o porade co do tej płyty ewentualnie prosze o podanie jakiegoś zestawu płyta + proc który byłby wydajniejszy od tego co posiadam teraz ( oczywiście w granicach rozsądku...kasa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza sprawa - kasa, tzn. ile jej masz.

Przykładowo :

Karta - 700

pamięć - 350

zasilacz - 320

Na całość z płytą i procesorem powiedzmy że do dwóch k może z małym haczykiem. Tak więc zastanawiam się czy warto kombinować teraz coś z płytą i procem bo jeżeli warto to chciałbym też wiedzieć czy opłaca się biorąc pod uwage zwiększenie mocy a cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj to co masz i kup, np.:

OCZ ModXstream 600W

HD4890, np. Powercolor

Goodram 1600MHz CL9

GA-MA770T-UD3P

x4 620/925

A co do tych kart graficznych to znalazłem dwie PowerColor : 4890

Rozumiem że jeżeli już to brać tą droższą??

Jeszcze jedno, a mianowicie ile można by było <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za częsći które bym wymienił, oczywiście tak orientacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle tak jest. Niedawno jakiś zagraniczny serwis sprawdzał kilkadziesiąt tytułów - tylko kilka wspierało 4 rdzenie.

Kwestie są inne:

Będzie coraz więcej takich gier

Podczas grania przy 4 rdzeniach masz ten luz, że aplikacje w tle nie będą robić takich problemów jak przy np. wykorzystanych w pełni 2 rdzeniach - poprostu nie uświadczysz spadku wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduje się jednak na proca o troche wyższym taktowaniu a mianowicie AMD Phenom II X4 955 (3,2Mhz).

Prosze doradźcie mi jeszcze jakie chłodzenie kupić tak żeby dawało rade przy podkręceniu go do ok. 3,6Mhz.

Zastanawiam się nad CHŁODZENIE.

Czy to chłodzenie jest dobre, a może polecicie coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi