Atais Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Czołem, ostatnio mój wysłużony Samsung powoli zaczyna nie wystarczać. Dużo pracuję z tekstem (głównie strony WWW/programowanie/Office) i niestety ilość okienek którą mieści przestrzeń 19 cali jest niewystarczająca :). Zacząłem rozglądać się za nowym monitorem. Przyznam szczerze, że gdy kupowałem swojego Samsunga, były to pierwsze monitory LCD, nie wymagałem wiele, liczyły się przede wszystkim gabaryty. I tak, faktycznie zauważam smużenie przy 25ms opóźnienia, jednak nie jest to dla mnie sprawa ważna, głównie liczą się kolory i żeby monitor nie męczył bardzo oczu. A przyznam szczerze, że teraźniejszego monitora nawet nie kalibrowałem, jedyne co ustawiałem to jasność i kontrast. Tak więc jeszcze raz 1) Tekst (office/www) 2) Filmy (kolory/kat widzenia) 3) Gry (baaardzo sporadycznie) Początkowo myślałem nad 24", w końcu chciałem odczuć różnicę, późnej jednak dowiedziałem się, że matryca TN raczej nie będzie dla mnie super rozwiązaniem, wybieram IPS. Jednak ceny są dość wysokie. Znalazłem w międzyczasie zdaje się lidera: Dell 2209W / 2209WA (nie wiem jaka różnica). 1000zł, pełna gwara, dla mnie full wypas, ale wciąż mam kompleks tych 2 cali. Dlatego szukam dalej. Jedyne co przykuło moją uwagę to Dell U2410. Wydaje się być niezły, jednak cena - 2x większa. Na allegro znalazłem parę używanych 2408WFP za 1300zł - zastanawiam się. Czytałem dużo testów, komentarzy. Jedyny zarzut jaki słyszałem odnośnie 2209W - janość Zarzut wobec U2410 i 2408WFP - smużenie. No i bądź tu mądry. Czy warto pchać się w te dodatkowe 2 cale? A może w ogóle jeszcze poczekać? Z obecnego monitora jestem bardzo zadowolony, gdyby nie rozmiar. Mój kapitał to 2000zł, ale wolałbym wydać 1000 to zostałoby coś na nowe części do kompa :). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Na allegro znalazłem parę używanych 2408WFP za 1300zł - zastanawiam się. jeżeli zmieniasz tylko dla wielkości to ja bym się zastanowił właśnie na używanym 24" SPVA, nawet jeszcze starszym 2405, prawie idealne za 849zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Generalnie czy tylko dla wielkości... Może napiszę inaczej, nie jestem jakiś super wymagający, np. mój kumpel ma matrycę TN i w sumie jak korzystałem z jego kompa to bardzo mi nie przeszkadzało, ale muszę zaznaczyć, że głównie graliśmy [Ma jakiegos Gateway 22"]. W domu pracuję głównie z tekstem. Czytanie stron (czasami też mama), programuje i oglądam filmy. Dlatego ważne jest, żeby monitor nie wypalał oczu, czytam bardzo dużo niepochlebnych opinii nt. Della jeśli chodzi o ten aspekt. I do grupy wyboru doszedł HP LP2475W, ale ciężko go dostać, choć widzę, że co jakiś czas na Allegro można dostać je w niezłej cenie. Fajnie by było jakby monitor miał jakieś wyjścia typu USB czy słuchawki, zrobiłby się większy porządek na biurku. Generalnie jak już kupuje, to wolę zainwestować w coś dobrego. Na korzyść Della jest też gwarancja na Bad Pixele, w sumie mam 2 TV LCD i 2 monitory i jeszcze na żadnym problemu nie miałem, ale nie chcę na to trafić, mam jakąś odrazę :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...