Gared Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł, aby nieco odświeżyć starego kompa. Nabyłem e5300 oraz MSI P6N-SLI ver 1.0. Na samym początku okazało się, że płyta z e5300 działać nie chce, ale ten problem rozwiązała aktualizacja BIOSu (Z wersji 2.5 do 2.7). Gdy już system zaczął działać jak należy zabrałem się za podkręcanie. Procek poleciał do 4GHz (333x12), pochodził sobie z Orthosem przez 24h i uznałem, że wszystko jest ok. PRzez tydzień wszystko działało jak należy, aż do wczoraj, gdy wpadłem na pomysł, aby zainstalować sobie Risena. Okazało się, że gra działa z dość dużym przyśpieszeniem - coś jak końcówka każdego odcinka Benny Hilla ;) Zmniejszyłem taktowanie procka (mnożnik), ale bez efektu, za to ustawienie innej szyny (266) rozwiązało problem całkowicie. Zacząłem więc eksperymentować z ustawieniami fsb i okazało się, że płyta bardzo ładnie działa przy - nazwijmy to - standardowych ustawieniach typu 200, 266, czy 333 +/- 10MHz. Za to za nic nie chce się uruchomić przy fsb pomiędzy tymi liczbami - przy fsb powyżej 275 komp nie wstaje i kończy się to resetem CMOSa. Według mnie ustawiłem wszystko tak jak być powinno, ale coś mogłem przegapić - to moja pierwsza przygoda z o/c intela, nie licząc katowania wiele lat temu celerona 400MHz ;) Teraz troszkę danych: - taktowanie pamięci ustawione na ręczne, timingi też (5-5-5-15 667MHz, CR: 2T) - EIST - wyłączone (co ciekawe jeśli wierzyć cpu-z to EIST sobie działa i nie lubi mnożników połówkowych) - PCI-E ustawione na sztywno na 100MHz - wszystkie spread spectrum wyłączone - mnożnik w biosie ustawiony ręcznie - napięcie na CPU podbite o 0,08V, napięć innych nie ruszałem, chociaż podbicie napięcia na NB do 1.4 nic nie zmieniało - komp jest chłodzony wodą, pomijając NB - więc mostkowi jest ciepło, za to procesor ma chłodno. mobo: MSI P6N-SLI ver 1.0 BIOS 2.7 cpu: e5300 ram: kingston 667MHz 2x1GB Pomysły dlaczego płyta nie chce wstać z fsb innym niż typowe przewidziane przez intela (200/266/333) już mi się skończyły. W zasadzie nie zależy mi też aż tak bardzo na wyduszeniu wszystkiego z płyty, jednak wolałbym nie musieć zmieniać ustawień o/c aby sobie pograć w Risena, tudzież wolałbym móc ustawiać sobie fsb jak mi się podoba. Edytowane 27 Grudnia 2009 przez Gared Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) MSI jeśli chodzi o możliwości OC to jest kibel i nie ma w tym Twojej winy. Miałem nawet taką jedną mobo on MSI która miała gwarantowane przez producenta działanie na FSB 400 za pomoca specjalnej zworki uważasz, i chodziła tylko na 333 i dalej nic. Płyta miała chipset P45 więc powinnabyła ciągnąć do 500 FSB jak Intel przykazał - skończyło się na wymianie na DFI... Ale jest na to rada spróbuj OC spod Windows często to pomaga z tym, że trzeba przy każdym starcie ustawiać profil od nowa. Pozdrawiam. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...