marcys-- Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam. Potrzebuję pomocy, bo dawno nie byłem w temacie OC. Chcę przymocować radiatorek do chipa/procesora. Kiedys robiło się to na taśmie dwustronnej albo na takim kleju silikonowym do akwarium (czarny). Będzie to rozwiązanie doraźne, nie chce uzyskiwać jakiś super efektów rzędu 2-3 st. względem innych rozwiązań. Chłodzenie tylko pasywne, bez dodatkowego wentylatorka. Problem troszkę trudniejszy, gdyż cała płytka z chipem będzie stała w pionie, czyli większa możliwość zsunięcia/ścięcia kleju podczas dużej temperatury. Moje prowizoryczne rozwiązanie wygląda tak: A i chciałbym dodać, że interesuja mnie najprostrze rozwiązania, bez konieczności zamawiania czegoś z internetu :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 kiedys robilo to sie tak : na srodku pasta termo ... na 4 rogach kropelka super glue i czeakalo sie az wyschnie , nie do zdarcia rozwiazanie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) kiedys robilo to sie tak : na srodku pasta termo ... na 4 rogach kropelka super glue i czeakalo sie az wyschnie , nie do zdarcia rozwiazanie ;-) Dokładnie, tak wczoraj zrobiłem na nb na moim Solteku... sposobem starych wyjadaczy... Co nie Pietia? ;) Edytowane 27 Grudnia 2009 przez SpiderMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 taśma termoprzewodząca? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Jeżeli w laminacie masz dziurki to wystarczy opaska zaciskowa tak jak tutaj http://www.adsys.com.pl/opaski/opaski_FX.php, smarujesz radiator, przewlekasz przez otwory i zaciskasz! Nie musisz bawić się w inne rzeczy! Edytowane 28 Grudnia 2009 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 I drugi sposób... taśma dwustronna 3M... Też daje radę... tym sposobem przykleiłem radiator na mostku południowym aktualnej płyty głównej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu, bo sprawa nie jest najwyższej rangi. Otóż w swoim abicie zdjąłem radiator z sekcji zasilania, wyrzuciłem tego silikonowego gluta, nałożyłem pastę i przykręciłem go śrubami. Jednak docisk nie jest równomierny, choć później dodałem więcej pasty, nie za dużo to dało. I oto moje pytanie: co tam dać, jakiś grubszy termopad [jeśli tak to jaki] czy może samemu taki zrobić? W domu mam tylko zalmana stg1 i taśmę dwustronną, ale bardzo cieniutką. :] Pozdrawiam. :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 ja bym poszukał termopada (nowy lub używany z jakiejś walniętej karty graficznej lub walniętego laptopa bo w nich też czasem można znaleźć termopady), jak nie starczy 1 warstwa to daj 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...