Skocz do zawartości
Oort

Nowy typ pchlodzenia - KranCooling

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jakie sa ceny wody z kranu i czy byloby to w miare oplacalne, ale moznaby zrobic chlodzenie woda bez pompki i chlodnicy. W koncu woda z kranu ma wystarczajaca sile :) Trzeba by jednak albo umiescic kompa w lazience, albo zastosowac odpowiednio dlugie weze :/ W kazdym razie koszty takiego chlodzenia bylyby juz nizsze o cene chlodnicy i pompki. Ja tam nie mam zamiaru robic czegos takiego, bo wole miec "normalne" chlodzenie wodne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ktoś o tym wspominał pytałem się nawet ile to wody mogło by zużywać ale nikt nie odpowiedział. Może teraz znajdzie się ktoś kto to wie.

Jezeli masz wodomierz, to prosta sprawa, odkrec kran, i zobacz ile Ci wody przeleci w ciagu godziny, pomnoz przez czas jaki bedziesz chlodzil kompa, i juz masz wynik.

Tak z glowy nikt Ci nie poda dokladnych danych, bo te zaleza od wielu zmiennych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ktoś o tym wspominał pytałem się nawet ile to wody mogło by zużywać ale nikt nie odpowiedział. Może teraz znajdzie się ktoś kto to wie.

Jezeli masz wodomierz, to prosta sprawa, odkrec kran, i zobacz ile Ci wody przeleci w ciagu godziny, pomnoz przez czas jaki bedziesz chlodzil kompa, i juz masz wynik.

Tak z glowy nikt Ci nie poda dokladnych danych, bo te zaleza od wielu zmiennych.

Ale mi chodzi o to ile potrzeba tej wody aby odebrać ciepło z proca, bo na maxa jak odkręce kran to na pewno pójde z torbami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mi chodzi o to ile potrzeba tej wody aby odebrać ciepło z proca, bo na maxa jak odkręce kran to na pewno pójde z torbami.

Nie wiem czy dobrze mysle, ale jezeli np. ja, mam pompke w WC 1000l/h i to chklodzi mi proca (w spoczynku) do 29-30*C , to Ty chyba tez musialbys miec przplyw mniej wiecej taki, no moze mniejszy, na 600l/h tez niektorzy jada i im chlodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba tez pomyslec nad tym ze woda w kranie jest zazwyczaj dosc zmina , raczej nie przekracza 10 st. , wiec bedzie to dosc wydajne

...czasami moze o jest cieplejsza ta woda w kranie , ale tylko przez chwile

pierwsze momenty ( woda ktora stala w rurach i sie ogrzala ) ale juz po minucie , nawet mniej , z kranu leci lodowata woda nawet w lecie , w sumie dobre by to bylo moim zdaniem. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mieszkasz w bloku to bys poszedl z torbami. Jak mieszkasz w domu, to poprostu caly czas ci pompa chodzi. Pytanie tylko kto by chcial kompa trzymac caly czas np w kiblu ;)

No tak. Siadze na kiblu , jak mu sie zachce sikac lub srac to odrazu szybko i elegancko. Tylko jakies biurko dobre trzeba kupoic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nad tym myslalem bo wode mam za darmo, tylko jest strasznie zakamieniona i trza by bylo co chwile blok wymieniac.Ogolnie pomysl dobry wprowadzic w ziemie 400 m rurek na glebokosc 2m i nie widze lepszej chlodnicy :). U mnie w lecie zimna woda ma ok 7 st C, a w zimie ok 3-4 st C. Tylko to uwiazanie do jednego miejsca hmmm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nad tym myslalem bo wode mam za darmo, tylko jest strasznie zakamieniona i trza by bylo co chwile blok wymieniac.Ogolnie pomysl dobry wprowadzic w ziemie 400 m rurek na glebokosc 2m i nie widze lepszej chlodnicy :). U mnie w lecie zimna woda ma ok 7 st C, a w zimie ok 3-4 st C. Tylko to uwiazanie do jednego miejsca hmmm.

Na kamienie to jakiś filtr i może by się udało. A co do wkopywania rurek pomysł nie jest zły ale trzeba by było jakąś lepszą pompke skołowac (tak mi się wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy ja pisałe o wprowadzeniu rurek w ziemie to jakieś małe zainteresowanie było. :D

http://tweak.unspl.com/forum/viewtopic.php?t=2722

400 m to jest troche zadużo.

Ponieważ mam już założony ogród więc nie moge go rozkopywać (a poza tym wkopywać kilka metrów rurek na głębokość 2m to jest troche roboty), więc musiałem wymyśleć coś innego. Postanowiłem zrobić odwiert na głębokość 4 m o średnicy 20 cm,wprowadzić rure i wypełnić to wodą z solą, aby zimą zamarzło, do wysokości 3 m, co da powierzchnie oddawania ciepła ok 2m i pojemność 90 litrów. Do tego wpuścić rurki które zrobią 2 pętle, czyli razem 12 m i przy średnicy 15 mm dać powierzchnie oddawania ciepła 0,5m. W razie potrzeby dodać drugą taką "chłodnice".

Nie wiem jeszcze tylko jakie użyć rury o średnicy 20 cm i 15 mm, aby miały jak największa przewodność ciepła.

Chce zastosować pompe od oc ponieważ mogą one pompować wode na dużą odległość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez myslalem nad takim rozwiazaniem do WC

z tymi rurkami to jest troche duzo roboty wiec moze by tak cos na styl weza np.ogrodniczego (tylko to by chyba zima troch eza bardzo zamarzalo)

mozna tez rurki wykorzystywane w ogrzewaniu podlogowym - u mnie sa takie czaerwone i nie wiem dokladniej z czego to jest - dosyc grube ale na pewno lepiej by sie kladlo niz jakies metalowe - pomagalem starszemu klasc takie jak i te miedziane do O.C. i powiem wam szczerze ze wole montowac te do podlogowego i latweiej byloby to do pokoju doprowadzic

co wy na to ??

p.s. z czego te rury wkopane w ziemie maja byc??? bo skoro woda ma w nich zamarzac to chyab je rozsadzi ??(moze sie myle ale tak mi sie wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda ich nie rozsadzi, bo na głębokości poniżej metra temperatura nie spada poniżej 4 stopni.

A wąż ogrodowy i te rurki od ogrzewania podłogowego nie mają za dużego przewodnictwa ciepła więc to raczej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...