Skocz do zawartości
autsajder93

Płyty Różnice Technlogi Dziś I Wczoraj...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Wszędzie mawia że nowe płyty gł. są żywotniejsze od tych starych które ponoć miały wytrzymywać ponoć 3 lata a te nowe są wstanie do 8/10lat <_< Ale coś mi się nie zgadza ponieważ zajmuję się naprawą PC (wiecie chodzenie po kuplach i takie tam drobne naprawy czy modernizacja PC) i bardzo często robię przy krypciach co mają po 10 czy nawet 16 lat o dziwo te komputery po reinstalce działają całkiem fajnie ;) więc o co chodzi z tą przedłużoną żywotnością nowych płyt gł.?

Z góry dzięki :)

Edytowane przez autsajder93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, jest tak jak ULLISSES pisze - wszystko dziś to praktycznie masówka przeznaczona do krótkotrwałej eksploatacji...

Prosty przykład: kupiłem sobie kilka lat temu laptopa nx6110. Mimo dość mocnego używania, jedyną częścią jaka została w nim wymieniona był dysk twardy (pojawiły się bady). Pozatym lapek działa do dziś i jest w świetnym stanie (nie licząc trochę wytartej klawiatury od pisania i baterii która straciła trochę wydajności ale to normalka). A moja obecna maszyna do pisania - Asus K50, w serwisie gościł już 3 razy, na przestrzeni 4 miesięcy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop Asus G2P... O dziwo kiedy kończyła się akurat gwarancja padł inwerter. Na dodatek dwuświetlówkowy. Prawdopodobnie z zagranicy będzie trzeba ściągać. =/

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem to przy okazji testów płyt gł. w net czy różnych pismach. np. Gigabyte ma ponoć nad wytrzymałe kondensatory co ma wydłużyć żywotność komputera o x% ale najwidoczniej to tylko chwyt marketingowy, czyli tak jak się domyślałem. dzięki za ostateczne rozwianie wątpliwości co do nadżywotności nowych pc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem to przy okazji testów płyt gł. w net czy różnych pismach. np. Gigabyte ma ponoć nad wytrzymałe kondensatory co ma wydłużyć żywotność komputera o x% ale najwidoczniej to tylko chwyt marketingowy, czyli tak jak się domyślałem. dzięki za ostateczne rozwianie wątpliwości co do nadżywotności nowych pc ;)

A to o tym słyszałem. Aktualnie nie tylko Gigabyte już takie kondziołki wsadza. O ile się nie mylę moja płyta DFI też już chyba takie ma. Mają przedłużoną żywotność o ileś tam tysięcy godzin. W praktyce różnie bywa. :) To, że tak jest napisane, to nie znaczy, że tak będzie. W przeciwnym razie nie byłoby problemów uszkodzonych kondensatorów po kilku miesiącach użytkowania sprzętu, bądź 1 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku to może i kondziołki są wytrzymalsze, ale w zamian obniża się jakość innych elementów, więc płyta i tak po jakimś czasie padnie. Takie chwyty tyko zachęcają do kupna i nic więcej ;]

Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedewszystkim nie do konca jest tak ze sprzet ma padac po gwarancji ,

producent jedynie gwarantuje ze plyta czy cokolwiek bedzie dzialalo minimum tyle czasu tyle

po drugie czestotliwosc padania danych elementow jest zalezna od :

( mowiac o budzie komputerowej )

- temperatury podzespolow ... im wyzsza tym ciezej maja kondensatory a to za ich sprawa nastepuje wiekszosc padow

- wentylacji

- zakurzenia

szczerze mowiac to od kiedy pamietam nie padlo mi nic ze sprzetu ( no chyba ze sam to ugotowalem, spalilem etc )

plyty majace po nascie lat np komp zlozony w 1999 na k6-2 ma sie dobrze do tej pory , caly czas dziala pomimo urwanych zaczepow od CPU , p3 kuper na rownie starej plycie BX tez smiga do tej pory ... nic nigdy nie wylalo nie zepsulo sie , k7 z plyta kt4v tak samo , k8 3000+ tez dziala itd

wiec teorie ze nowe/stare jest lepsze mozna miedzy buciki wlozyc ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze gdzies w szafie starego pentiuma 2 i smiga...wiadomo demon predkosci to nie jest...ale dalej dziala :)

a fakt faktem nowe siadaja i to czesto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapominasz chyba o pewnej roznicy :

najszybszy p2 : TDP 27W

najszybszy c2d : TDP 65W

czyli plyta ktorej ogolny projekt nie zmienil sie chyba od czasow AT ( inne ulozenie proca ) , musi wytrzymac praktycznie duzo wiecej ( poniewaz mniejszy proces technologiczny = mniejsze starty energi w postaci ciepla = proporcjonalnie wiecej pradu trzeba dostarczyc dla CPU ) , nie wspomnimy o GPU gdzie najmocniejszy stary sprzet z czasow p2 to tnt2 kilak W , teraz to roznie z tym jest ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi padła ostatnio płyta Asrocka - miesiac przed końcem gwarancji ;/

A chwile miałem do neta drugiego kompa na procku ponizej 500mhz (nie pamietam dokładnie ile miał...) - czyli sprzed ładnych paru lat jeszcze z dyskiem 2gb i działał.

Więc chyba jednak te nowe sprzety nie sa juz tak wytrzymałe jak kiedys :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przykładu przytoczę swoją historię z płytką gigabyte : 3x w serwsie w ciągu 3 lat gwarancji - szwankowała właściwie od początku. Po 3 wizycie wymienili na nową - na mies przed końcem gwarancji..po 3 mies padło łącze pci-e..jak się później dowiedziałem winą tego są słabe luty pod nb - kulki cynowe poprostu pękają..ponoć ma to związek z przejściem na luty bezołowiowe..więc lepsze kondensatory to lipa..na szczęscie mam 11 letniego lapka który ratował w chwilach niedomogi sprzętu..moim zdaniem jakość spada zamiast się poprawiać..

Jak ktoś chce to może się zapoznać z dumną historią mojej MOBO

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Dobor-Ply...ej-t299860.html

Dodam jeszcze, że szwankowałą od początku,ale obwiniałem zasilacz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte, MSI, nawet Asus na P55 i AM3 to masówka. Czas eksplantacji tego jest starannie obliczony... Te płyty to marketing w czystej postaci, ilość faz a nie jakość technologie które nic nie dają itp. Taka jest prawda ze płyty żyją krócej głównie po przez ROHS...

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROHS i parę innych rzeczy (m.in. proekologicznych ) sprawia że sprzęt dzisiaj działa proporcjonalnie krócej w stosunku do sprzętu z przed 5 , 10 czy więcej lat .

I nie tylko płyty , praktycznie cały hardware komputera jak i inna elektronika użytkowa - to co robili kiedyś potrafi działać do dziś .

A pakowanie się w Socket A ( tym bardziej na chipsecie SIS - oni nigdy nic dobrego nie robili , swoją drogą skoro chiset od SiS to pewno i sam producent płyty to pewno jakieś noname ) to bezsens .

Już lepiej kupić coś na AM2+/AM3 - jeżeli nie masz jeszcze podzespołów - bo jak nie masz tylko płyty , to bym jeszcze brał na twoim miejscu , ale nie tego SiS-a .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi