Lewwy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zacznijmy od tego, że w domu na swoim komputerze użytkowałem internet z połączenia radiowego, w oknie na strychu była zamontowana antena, a kabel prowadził do modemu i tam dalej do kompa następny kabel - telefoniczny. Swój komputer przeniosłem do brata i pojawia się problem, on ma inny internet - nie mogę podłączyć internetu, przez to, że internet jest z Multimedii i potrzeba jakiejś innej konfiguracji połączenia w panelu sterowania niż ta co ja mam. Co robić? Nie wiem jak to skonfigurować, aby działało poprawnie, pomóżcie, cześć. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Eh... 1. Radiówki używają routerów i access pointów. O radiówce na modemie nie słyszałem. 2. Kabel, który wchodzi do komputera to nie jest kabel telefoniczny, lecz zapewne zwykły kabel sieciowy z wtyczką RJ45. Komputer zazwyczaj nie posiada gniazda telefonicznego. 3. Swój komputer przeniosłem do brata i pojawia się problem, on ma inny internet - nie mogę podłączyć internetu, przez to, że internet jest z Multimedii i potrzeba jakiejś innej konfiguracji połączenia w panelu sterowania niż ta co ja mam. Co robić? Nie wiem jak to skonfigurować, aby działało poprawnie,Nie bardzo rozumiem. Chcesz się podpiąć do jego kompa czy podpiąć do jego Internetu zamiast jego kompa? W pierwszym wypadku potrzebna będzie druga sieciówka w kompie brata lub drugie gniazdo w modemie/routerze brata. W drugim przypadku trzeba przepisać ustawienia z połączeń sieciowych brata na Twoje. Konieczne może okazać się przepisanie numeru MAC karty sieciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewwy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Chodzi oto drugie, lecz nie bardzo rozumiem jak to mam zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Proponuje zacząć od lektury "papierków" które dostałeś od dostawcy internetu. Następnie google i konfiguracja połączenia sieciowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 1. Odpisujesz jego ustawienia: Start->Uruchom: CMD [Enter] W czarnym okienku wklepujesz: ipconfig /allZakładając, że masz jedną kartę sieciową, to przepisujesz: Adres fizyczny (czyli MAC) , Adres IP, Maska podsieci, Brama domyślna, Serwery DNS (zapewne 2 sztuki) 2. Wklepujesz ustawienia u siebie. Panel sterowania->Połączenia sieciowe->LAN->prawy myszy->Właściwości Klikasz [Konfiguruj] obok nazwy karty sieciowej, na zakładce Zaawansowane znajdujesz "Network Address" i wpisujesz tam Adres fizyczny (MAC) ale z pominięciem kresek. Dajesz OK. Klikasz w Protokół TCP/IP (poniżej na liście), dajesz [Właściwości] i ustawiasz wszystkie dane prócz adresu fizycznego - to ustawiamy inaczej. Jeśli u niego wszystkie opcje będą ustawione na "Automatycznie pozyskaj adres sieciowy", to wystarczy ustawić tylko MAC. W przypadku czarnego okienka zobaczysz dodatkowo wpisy "Serwer DHCP" oraz "Dzierżawa uzyskana:" i "Dzierżawa wygasa:". W razie problemów skorzystaj z pomocy Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewwy Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Dzięki, można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...