Skocz do zawartości
erwinzg

Laptop Do 3000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do zakupu pierwszego laptopa i jak to przeważnie bywa w takiej sytuacji - powstało wiele dylematów. Chciałbym się więc do Was zwrócić z prośbą o podpowiedź i naprowadzenie w dobrym kierunku.

Potrzebuję sprzętu, który w miarę godnie zastąpi mi komputer stacjonarny. Tak więc internet, muzyka, filmy, trochę też gry.

Parametry: ekran nie mniejszy niż 15,4, grafika myślę niezintegrowana - odpowiednio mocna, abym bezproblemowo mógł zrelaksować się przy nowszych produkcjach.

Mój limit cenowy to 3000 zł, z nadzieją jednak, że trafi się 'coś' tańszego o podobnych parametrach.

Większość dzisiejszego dnia poświęciłem na poszukiwania odpowiedniego dla mnie laptopa, przestudiowałem wiele recenzji, opinii, rankingów i tak na obecną chwilę, by nieco przybliżyć moje oczekiwania, moją uwagę zwróciły najbardziej: Asus N61VG, MSI EX625, Asus F3sv, Dell studio 1555, Asus K70ic czy Lenovo IdeaPad Y550.

Oczywiście jestem otwarty na wszelkiego rodzaju propozycje; liczę na pomoc!

mam też swoją listę, z której myślę wybiorę już ten który trafi w moje ręce ;-) który najlepiej odpowiada moim wymaganiom, wg Was?

Acer AS5739 (karta GT 240) - KLIK

Asus N61VN T6600 (GT 240) - KLIK

Samsung R522 (Radeon HD4650) - KLIK

Samsung R720 17' (Radeon HD4650) - KLIK

Lenovo IdeaPad Y550 (GT 240) - KLIK

MSI CX600 P8700 (Radeon HD 4330) - KLIK

COMPAL KHLB2 (Radeon HD4650 - KLIK

HP Pavilion dv6-1214sl QL-65 (Radeon HD4650/procek Athlona) - KLIK

TOSHIBA Satellite L505-110 (Radeon HD4570) - KLIK

Toshiba Satellite L505-111 (Radeon HD4650) - KLIK

MSI EX625 (Radeon HD4670) - KLIK

Jest jeszcze Asus N61VN z prockiem P7450, ale trudno go wyrwać za mniej niż 3400

A co powiecie o tych sztukach?

MSI GX623 - (ATI 4670) KLIK

Acer 8735G 18,4" (GT240) - KLIK

Fujitsu Amilo PI3560 (GT240) - KLIK

warte uwagi, czy lepiej nie zawracać sobie głowy?

Edytowane przez erwinzg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak:

-głównie gry - EX625

-sporo gier - Y550

-więcej ogólnych multimediów - N61VG, 1555

Asus F3sv to stary bardzo model :)

Po kolei:

-EX625 poza całkiem mocną kartą graficzną nie wyróżnia się na dzień dzisiejszy niczym szczególnym - o ile do ok. września mógłbym ten model z czystym sumieniem polecić, tak teraz szału nie ma - matryca świetlówkowa, nie ledowa, jakość wykonania dość przeciętna.

-Y550 - wszystko niby fajnie, ale tragedia jeśli chodzi o serwis - minimum miesiąc i dłużej czekania na naprawę to norma. Poza tym fajny komp - ładnie wykonany, fajne parametry/cena.

-N61VG - naprawdę świetne wykonanie (całe serie N61 i N71 uznawane są za notki roku), ale przeciętna karta graficzna... Wybierając notebook uniwersalny, praktyczny (matowe wykończenie), ale niekoniecznie głównie do gier - wybrałbym bez zastanowienia N61.

-1555 - hit sprzedaży jakieś 2miechy temu. Obecnie bez rewelacji - ascetyczny wygląd, jakość wykonania bez wielkiego szału, ale całkiem nieźle. Dość słaba karta graficzna.

Jeśli chodzi o wydajność grafik:

4670 > GT240 > GT220 > 4570

Na wszystkich odpalimy najnowsze gry, jednak wiadomo że na GT220 a zwłaszcza 4570 o najwyższych ustawieniach możemy zapomnieć, niemniej po ograniczeniu detali spokojnie pogramy.

Edytowane przez QrVicH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kupiłem laptopa, Toshiba L505-110...równiez szukałem laptopa do 3k, jednocześnie z możliwością zakupu na raty, w sklepach typu Euro RTV.

Na pokładzie znajduje się core duo T6600, 4GB RAM, 320gb dysk (5,4k obrotów) no i Radeon HD4570, obraz wyświetlany na całkiem przyzwoitej matrycy 15,6 cala.

Jeżeli tak jak napisałeś, nie chcesz nałogowo wykorzystywać laptopa do grania, to ta karta graficzna w zupełności wystarczy. Mam zainstalowanego Wiedźmina, DIRT 2 (no i Starcraft'a ale jeśli chodzi o wymagania, to nie warto tu o nim wspominać ;) ) i gram w te tytułu bez najmniejszych problemów. Zarówno DIRT jak i Wiedźmin chodzą na wysokich ustawieniach graficznych.

Jedyne wady jakie do tej pory 'odkryłem' w tym laptopie, to kretyńskie, błyszczące tworzywo, z którego wykonana jest obudowa oraz klawisze.....po 3-ech dniach cały laptop wygląda tak, jakbym go w słoiku ze smalcem trzymał,,,, -_-

Poza tym świetnie :D

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z grafą ATI, to MSI EX625, ew. pomyślałbym o Lenovo, albo Asusie, choć wydajność będzie niższa. Karta graficzna nie jest komponentem, na którego wymianę masz realne szanse pozwolić sobie w przyszłości - co wybierzesz teraz, zostanie już do końca.

Oczywiście żaden lapek nie będzie tak wydajny jak stacjonarka - a za 3k można mieć naprawdę dużo mocniejszy sprzęcik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z HD4650 bądź Gt240 będę bardziej zadowolony?

Wszystko zależy co jest dla Ciebie priorytetem .... jak granie w gry to tak , ale w tej cenie z taką grafą kupisz lapka kosztem proca , dysku i pamięci.

Ja postawiłem na wydajność całej platformy .... nie kupowałem lapka do grania ....i dałem 3300 za Vaio z HD4570/512-DDR3 ...

Do moich potrzeb co do grania styka.

Wolałem mieć na pokładzie Peryna P7450 ...i dysk 500GB .... a wydajność na poziomie 4300 w 3Dmarku 06 mi styka.

Ale jak chcesz dużo grać to GT240 szukaj.

Ja wychodziłem z załóżenia że jak mam dać za lapa 3k z hakiem to musi:

Być cichy

Solidnie wykonany - brak trzasków plastiku , klawy i wyginającej się klapy

Rozsądny czas pracy czyli 15.5 cala z dobrą jakością matrycy

Cichy dysk , który osiąga normalne temperatury

Winda 7x64 w zestawie

Wszystko to dostałem kupując to co w sigu ....

Dla ciekawości w Dirt2 można spokojnie pykać na wysokich detalach nawet .

... a i jeszcze jedno .... odradzam 17" w szczególności fullHD 1900x .... dlatego ze obraz najlepiej wyglada w natywnej rozdziałce LCD wszelkie skalowanie do nizszych odbija się mocno na jakości a co za tym idzie nawet GT240 będzie miał problemy z płynnością w tych rozdziałkach.

Dlatego jak postawisz na gt240 lub 4650 to moim zdaniem lepiej 15,5 cala w 1378x768 .... wtedy będzie płynnie ... oczywiście pod kontem gier ....

zresztą 17'' traci mocno na mobilności ze względu na swoje gabaryty , wagę i czas czuwania .... a to podstawowa funkcja lapka.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi