Skocz do zawartości
EXO3

Laptop Nie Do Gier - Max.2000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem laptopa. Potrzebuje jednak Waszej rady.

W kilku zdaniach przedstawiam swoją sytuację:

Po pierwsze. Laptop nie będzie wykorzystywany do gier. Mam od tego X360.

Po drugie. Filmy HD oglądam na LCD - laptop ma odtworzyc zwykle mpg.

Po trzecie. Laptop powinien miec możliwie dlugi czas pracy na baterii.

Po czware. Z uwagi na częstą pracę w excelu - w grę wchodzi tylko matryca panoramiczna.

Wnioski:

- karta graficzna - bez znaczenia

- matryca - błyszcząca, panorama

- w miarę lekki, najlepiej z dobrą baterią

Odnośnie osób mających zamiar polecic Netbooka - doskonale wiem jakie są jego zalety - to super sprawa, czasem pozyczam z pracy takowe cacko ale niestety do excela się to nie nadaje.

W pracy nacodzień używam Asusa 17". Działa bez zarzutu (pozatym, że 3 klawisze odpadają) natomiast nie ukrywam, że gdy pewnego razu przyszło mi go nieśc na ramieniu przez pół miasta to myślałem, że skonam.

Odnośnie marek. Nie mam uprzedzeń natomiast, jako że w najbliższym czasie wybieram się na stypendium, potrzebuje czegoś co nie zepsuje się w trakcie najbliższego półrocza ;p

Odnośnie ceny. 2000 max. Nie 2200, 2300.. I tak będę musiał dokupic Audigy na Pcmcia co zwiększa cene laptopa o 200 zł.

Inne wymagania: brak. Super wydajności nie potrzebuję. Do gier mam konsole. Photoshopa uzywam sporadycznie.

Potrzebuje, więc TYPOWEGO, solidnego, cichego, mobilnego, multimedialnego laptopa.

Z góry wielkie dzięki wszystkim, którzy podsuną jakiś ciekawy model, wart polecenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam - http://www.allegro.pl/item855004567_okazja..._500gb_led.html

Tylko pisałes o Audigy na PCMCIA - ten notek nie posiada takowego złącza... Ogólnie raczej nie kupisz nowego, przyzwoitego notka z tym starym złączem - jesli już, to ExpressCard (34 lub 54).

Tu masz reckę (zresztą mocno przesadzoną, zwłaszcza jeśli chodzi o matrycę, która notabene jest zupełnie przyzwoita) bratniego modelu z dedykowaną kartą graficzną - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-K50In.18364.0.html . Różnice - trochę dłuższy czas pracy na baterii w K50IJ i niższe temperatury (chłodniejszy chipset i zintegrowana karta). Matryca faktycznie jest trochę ziarnista (trzeba się przyjrzeć), ale za to ma dobre kolory i jest jasna.

LEDy mają wyższą zywotność niż standardowe świetlówki. A i obraz w notkach z ledami jest z reguły jaśniejszy, wyraźniejszy. I przy okazji takie podświetlenie zżera mniej energii.

Edytowane przez QrVicH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam - http://www.allegro.pl/item855004567_okazja..._500gb_led.html

Tylko pisałes o Audigy na PCMCIA - ten notek nie posiada takowego złącza... Ogólnie raczej nie kupisz nowego, przyzwoitego notka z tym starym złączem - jesli już, to ExpressCard (34 lub 54).

Tu masz reckę (zresztą mocno przesadzoną, zwłaszcza jeśli chodzi o matrycę, która notabene jest zupełnie przyzwoita) bratniego modelu z dedykowaną kartą graficzną - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-K50In.18364.0.html . Różnice - trochę dłuższy czas pracy na baterii w K50IJ i niższe temperatury (chłodniejszy chipset i zintegrowana karta). Matryca faktycznie jest trochę ziarnista (trzeba się przyjrzeć), ale za to ma dobre kolory i jest jasna.

LEDy mają wyższą zywotność niż standardowe świetlówki. A i obraz w notkach z ledami jest z reguły jaśniejszy, wyraźniejszy. I przy okazji takie podświetlenie zżera mniej energii.

Dzięki za propozycje! Poszperałem trochę w necie i rzeczywiście ten Asus zbiera całkiem pochlebne recencje. Mam jednak zasadnicze pytanie: czy podłącze do niego jakąś lepszą kartę dźwiękową? Audigy 2, XFi (Express Card, PCMCIA - tak żeby wpiąc w lapa i nie przeszkadzało zabardzo)? Lubię posłuchac muzyki, a głośniki & dzwiękówki montowane w lapach nadają się IMO tylko do odtworzenia dźwięków systemowych [;

Co powiecie o Lenovo 530? Albo Samsungach? Jeśli do Asusa wepne dźwiękówkę Creativa to mimo wszysko biorę chyba jednak ASUS'a... jedyne co mnie w nim napewno będzie denerwowac to palcująca się obudowa.

W sumie to HDMI też by się przydało...

Trochę dziwi mnie fakt braku Bluetootha w tym Asusie (sic!)

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączysz każdą na USB, a takich jest nawet więcej niż na Express Card.

Lenovo 530 (starsza seria) i 550 (nowsza) to też dość przyzwoite lapki - tylko że G530 jest już słabo dostępna i wiele modeli nie ma matrycy ledowej i starsze procki, a G550L jest nieciekawie wykonana. Więc zostają G550A, które już są dużo lepiej wykonane i wyposażone. No i dochodzi koszmarny serwis lenovo. Samsungi też nie są złe, ale coś ostatnio słychać o pogarszającym się serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączysz każdą na USB, a takich jest nawet więcej niż na Express Card.

Chyba opcja USB odpada. Laptop ma byc wkoncu mobilny. Co innego jakby stał na biurku. Wówczas połączenie kablem USB z kartą dźwiękową nie stwarzałoby problemów. Gdy jednak chce sie wziac laptopa do łóżka i posluchac muzy na słuchawkach trzebaby zabierac ze sobą kabel USB i pudełeczko Creativa. Express Card jest chyba jednak dużo wygodniejsze. Dobrze mówie? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko teraz pytanie czy warto dokupować dodatkową kartę dźwiękową?

Bądź co bądź te 200 zł trzeba wydać.

Integry nie są przecież takie tragiczne...

Inna sprawa jak chcesz do tego lapka podłączyć głośniki 5.1...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna sprawa jak chcesz do tego lapka podłączyć głośniki 5.1...

Docelowo napewno tak... albo jakieś dobre stereo. Bądź co bądź odzwyczaiłem się już od zintegrowanych dźwiękówek.

Btw nie sądziłem, że brak złącza Express Card będzie decydował o wyborze lapa i że jest to "aż taki luksus"... myślałem, że PCMCIA/Express Card czy Bluetooth to absolutny standard... jak widac przeceniłem producentów [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez systemu jest niezly MSI - http://www.ceneo.pl/4523689 - sa roznie wariacje tego CX600, wiec mozesz poszukac innych konfiguracji. W tej cenie bardzo fajny sprzecik.

Jak bys jednak dal rade te 50zl wyciagnac ze skarpety, to polecam Samsung R522 - http://www.ceneo.pl/;004+ssamsung~~Mr522?g...CFQ0TzAodOw5QLQ - chociaz z tego co widze, to i on jest w wersjach ponizej 2000zl, jednak jak bym mial brac to bralbym tego za 2056zl, bo on ma grafe ATI 4330, wiec filmy FullHD beda latac az milo.

Tu masz recke, co prawda na grafie Intela, ale daje ogolny poglad na jakosc wykonania - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsu...22.21292.0.html

A zlacze Exprees Card ma chyba Dell 1555 bo cos mi swita, ze w recenzji na notebookcheck chyba pisali, ze jest. No ale on te 100zl ponad 2000zl jednak wychodzi. Ale masz rewelacyjne warunki gwarancji u Della.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że się podłączę, ale nie chcę zakładać nowego tematu, u mnie wymagania są niewielkie. Cena, max 2k pln, musi mieć hdmi, matryca 15,4-15,6", nie mniej i nie więcej, mile widziany BT. Laptop dla laika, który nie używa żadnych zaawansowanych narzędzi, od czasu do czasu jakieś biurowe sprawy, a tak to tylko muzyka, internet i filmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI nie ma Express Card z tego co widzę.

Samsung wydaje się całkiem ok. Szkoda, że ma słabą baterię ale jak widac nie można miec wszyskiego... :)

Niby slaba, ale w wersji z grafa 4650, na ktora poluje, to wypada calkiem calkiem - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsu...50.22225.0.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że się podłączę, ale nie chcę zakładać nowego tematu, u mnie wymagania są niewielkie. Cena, max 2k pln, musi mieć hdmi, matryca 15,4-15,6", nie mniej i nie więcej, mile widziany BT. Laptop dla laika, który nie używa żadnych zaawansowanych narzędzi, od czasu do czasu jakieś biurowe sprawy, a tak to tylko muzyka, internet i filmy.

Z BT to będzie problem [;

Generalnie wszystkie wymienione w temacie lapy są godne polecenia. Nic innego nie znajdziesz w tej cenie. Najlepszy chyba byłby ASUS - no ale on chyba nie ma HDMI. Przejrzyj wszystkie linki, sprawdź który sprzęt ma HDMI i bierz :)

Ja mam niestety nieco gorzej bo poszukuje czegoś z HDMI i ExpressCard :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, po przeszukaniu neta dochodzę do wniosku, że nie ma chyba laptopa, spełniającego moje niewielkie wymagania :P ;)

Przypominam

2000 zł

złącze Express Card

HDMI

błyszcząca matryca

nie grzejący się jak czajnik na ogniu

nie hałasujący jak odkurzacz

Ma ktoś może tego Samsunga z linka podanego przez DziubekR1?? Jak wygląda kwestia nagrzewania się lapa? Rzeczywiście jest tak jak piszą w necie? Mocno się grzeje?

Obecnie w domu posługuje się HP nx6325 (leciwy juz dosc) i on akurat grzeje się masakrycznie. Czasami to naprawdę przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz w którymś z dużych hipermarketów (tesco czy carrefour) były ponoć delle xps m1330 za 1999, wyprzedaż końcówki, które spełaniają twoje wymagania.

p.s. a jeśli chodzi o drugi komp, który ma być po prostu to może coś z nowych samsungów serii X? np. X420 czy X520? jedyna wada to brak napędu, reszta w sumie wszystko co potrzeba :)

Edytowane przez _piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi