Skocz do zawartości
HuT

Problem Z Gf 6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem karty graficznej Gainward GeForce 6600 128mb ddr Ultra

1760.Od zakupu (2005r.) zaczęły się problemy (kupiona nowa) .Są to problemy

z wyświetlanym obrazem,w większości grach, tzw. "artefakty".Oto

przykłady:

http://img137.imageshack.us/my.php?image=s...pnagrafakw0.jpg

http://img137.imageshack.us/my.php?image=s...nagrafa2js0.jpg

http://img219.imageshack.us/my.php?image=gtasabugmd1.jpg

Specyfikacja komputera:

Procesor Pentium 4 1,6 ghz

Ram:512 mb (DDR SDRAM)

Płyta główna to :Soltek SL-85DIV(-L)/DRV/DRV2/DRV3/DRV4

Zasilacz: Modecom 350w

Poprzednią kartą była GeForce 2 mx 64mb.Nie było z nią problemów,lecz

ze względu na swój wiek nie była akceptowana przez większość gier.

Karta ma najnowsze sterowniki,zmiana na starsze nie pomogły.Nigdy nie była

"podkręcana",modyfikowana, wszystkie elementy są oryginalne.Przy zmianach taktowań na niższe artefakty są nadal.

Temperatura karty podczas normalnej pracy wynosi 58-60*.Przy intenstywnej

pracy jest to około 68*,lecz pewnego dnia zaniepokoiłem się gdy

program(Everest home edition) wykazał, że jest to 95*!

Podczas skanowania w celu wykrycia błędów bądź artefaktów(ATITool)

program żadnych błędów nie wykrywa lecz obraz nie jest prawidłowy

http://img41.imageshack.us/img41/664/ati1q.jpg

http://img704.imageshack.us/img704/4598/ati2.jpg

Okres gwarancyjny się skończył, niestety nie mogę odesłać jej na

gwarancję.

Szukałem, czytałem wiele tematów a rozwiązania nie znalazłem.

Czekam na pomysły

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczyść z kurzu. Skieruj na nią dodatkowy nadmuch powietrza z dodatkowego wiatraczka. Pomyśl nad ściągnięciem chłodzenia i nałożeniem nowej pasty termoprzewodzącej. Jak nic nie pomoże, to karta jest uszkodzona i zapewne czeka Cię zakup nowej.

Aby wykluczyć winę reszty sprzętu, podłącz kartę na próbę do innego kompa. Nie zapomnij o sterownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź!

Jeżeli musiałbym ją wymienić to co byście proponowali? Karta jak do tego sprzętu,może być na podobnym poziomie co 6600 chyba ze jest cos lepszego i niewiele drozszego :lol2: Z kurzu czyściłem cały komputer.Faktycznie, sprawdzę ją na innym komputerze i dam znać.Teraz żałuję że nie oddałem jej na gwarancję, 3 lata door-to-door :damage_wall: Co do chłodzenia to szczerze-nigdy nic nie modyfikowałem,ale po jakiejś teorii mogę spróbować.

Jeszcze raz dzięki.

Edytowane przez HuT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale tak to bywa z komputerami, do puki działa to nie zagląda się do środka. Ostatnio właśnie dwie karty wymieniałem znajomym bo od ilości kurzu przegrzały się i występował efekt "Predatora" na ekranie :D

Można powiedzieć że rdzeń jest uszkodzony i nie do naprawy, przeczyść jeszcze i zobacz ale w AtiTool widać że temperatura jest w normie a arty widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wszystko zaczelo sie od nowego Splinter Cella-stary gf 2 mx 64mb nie dawał rady i zmienilismy karte.540 zł wydałem,i od nowości takie arty.Ale jeszcze słowko o serwisie Gainwarda(MMV)-totalne olewanie,napisałem zeby sie dowiedziec co jest z karta, co napisali ze nie prowadza naprawy pogwarancyjnej,wiele wiadomosci do nich i odpowiedzi ze nie sa w stanie pomoc,no cóż nie popełnię wiecej tego błędu i nie sięgne po Gainwarda.

Tak jak wspomniałem-co na zamiennik,Ati czy Gf? Do tego starego kompa coś zeby uzyskac w grach jak najwiecej.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to od nowości. to 4 lata miałeś artefakty w kompie i nic z tym nie zrobiłeś? Gwarancja przecież była jak kupiłeś nową kartę. Coś nie jasne, bo jak bym wydał 540zł i kupił kartę śmieć to bym o każdą złotówkę walczył ale to od razu na reklamację a nie gwarancję i albo wymiana na wolną od wad albo zwrot pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy kartę kupiliśmy to o komputerach nie wiedziałem nic, znajomy informatyk taty wybrał, wszystko zamontował.Część gier chodzi bez zarzutu, z częścią są problemy-kiedy zacząłem interesować się komputerami, gwarancja była na końcówce,szukając rozwiązania już dawno się skończyła,lecz mimo to żałuję że nic z tym nie zrobiłem.Powiedzcie-warto tu wrzucić coś typu GF 7300gt czy wrócić do starego gf 2 i czekać na nowego kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo nareszcie ktoś kto ma ten sam problem co ja, tylko że ja znalazłem sposób że karta prawie działa, grać się normalnie da ale nic więcej =] ja myślę ze to coś z wejściem na płycie głównej ja mam agpx4 a grafe agpx8 na innym kompie działa ona bezproblemowo, a na moim nie ;/ gdy w sterach grzebie i z prędkości agpX4 zmieniam na tryb pci to w sumie działa, ale sposób ten działa tylko na starszych sterownikach ;/ i nie każda giera pójdzie. ludzie ratujcie !!

Edytowane przez kubrak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi