aztec Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Hej! Otóż chodził sobie stary, oldschoolowy komputerek oparty na: P III 600 na slot 1 Asus P3B-F Ram 4x256MB Diamond Viper 550 na Rivie TNT HuntKey 350W XP SP3 Komputer jest Wordową maszyną do pisania oraz przeglądarką WWW. Od kilku dni wyłącza się sam i startuje z powrotem. Poza tym zauważyłem rzecz następującą: Z paska zadań uruchamiam Total Commandera. Czasami uruchamia się bez problemu po włączeniu kompa, czasami pojawia się komunikat: Nieprawidłowy dostęp do komórki pamięci i ścieżka z exe'kiem w/w Total Cmnd'era Próbowałem już uruchamiać na poszczególnych pojedynczych kościach (256MB) i na wszystkich to samo. Ponieważ w zapasie mam równie kultową płytę Abita BH-6 i drugi bliźniaczy procesor spróbowałem na Abicie i pamięciach z Asusa-bez rezultatu. W domowym PC mam 500W SeaSonic'a próbowałem podłączyć go do dziadka, ale nie chciał ruszyć (zakręcił przez sekundę wiatrakiem, ale nie ruszył). Dysk twardy z dziadka podłączyłem do domowego i HD Tune pokazał: healt status ->OK i Error Scan -> zielony Dwa pytania: 1. Co może być przyczyną wyłączania komputera? 2. Dlaczego SeaSonic nie chce ruszyć w dziadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 1. Pooglądaj kondensatory na płycie. 2. Przeczyść kompa z kurzu. 3. Podociskaj wtyczki. 4. Podłącz inny zasilacz. 5. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Właśnie jest problem z uruchomieniem innego zasilacza. Mój SeaSonic 500W zakręci przez sekundę wentylatorem, ale nie startuje. Przed chwilą próbowałem podłączyć tego SeaSonica do innej płyty z tego okresu (Abit BH-6) na innym procku i innym ramie (grafika i dysk ten sam) i zasilacz tak samo się zachowuje (sekunda pracy i koniec). Dlaczego? PS Komputer czysty, kondzie nie opuchnięte, wszystko kilka razy podociskane. Golda zapuścić na razie nie mogę bo muszę najpierw staruszka ożywić :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...