Skocz do zawartości
Epan90

Gigabyte M57sli-s4 (rev. 2.0) + Amd Phenom Ii X2 550 Black Edition S.am3 Box

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Aktualnie mam na niej AMD Athlon 64 X2 4800+(2.50 GHz) s.AM2 i zastanawiam się nad zmianą go na AMD Phenom II X2 550 Black Edition s.AM3

Płyta obecnie współpracuje z pamięcią Kingston DDR2 2x1Gb Dual 800Mhz

Chciałbym się Was poradzić czy wyżej wymieniona płyta obsłuży tego Phenoma?

Z góry dzięki za odpowiedź :) PzDr :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom to tylko na AM3 gdzie jest wsparcie dla DDR3 , dopiero pokazuje swój pazur.

Pokaż mi test gdzie pokazuje ten pazur, bo z tego ja ja widzę to ddr2 vs ddr3, to minimalna różnica. Mówię o testach w aplikacjach a nie o syntetykach.

Brak zauważalnych różnic wychodzi z tego że amd zawsze było bardziej zależne od mniejsze timingi, niż mhz.

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystając z tego że założyciel tematu ma dość podobną konfigurację do mnie i zastanawia się nad zakupem do płyty na AM2 takiego procka jakiego ja ostatnio kupiłem skorzystam z możliwości i tutaj chciałbym zadać kilka pytań ktore mnie nurtują po zainstalowaniu tegoż procka do płyty ze starszą podstawką.

Otóż kilka dni temu zakupiłem właśnie PII 550BE dodatkowo modującego się na cztero rdzeniowca z założeniem że na początku będzie śmigał na płycie jaką narazie mam czyli M2N32 sli deluxe i z DDR2 Patriot 800mhz na dwóch rdzeniach z jakimś OC (w późniejszym czasie jest oczywista oczywistością ^^ to że dokupie jakąś fajną płytę na AM3 która pozwoli włączyć dodatkowe dwa rdzenie i pamięci DDR3).

Pierwsze pytanie dotyczy temperatur w Idle/Stress, na poprzednim CPU (z syg.) na tym chłodzeniu które mam - Mugen 2 temperatury wynosiły w Idle mniej więcej tyle samo dla całego procesora jak i dla poszczególnych rdzeni, no może było z 2 stopnie różnicy, tak samo podczas 3Dmarka03 temperatury utrzymywały się blisko siebie 2-3 stopnie.

Obecnie Everest na tym PII550BE podaje że temp. w Idle całego procka wynosi ok 36-39C a temp. obydwu rdzeni jest identyczna i waha się w przedziale 20-23C, czy jest to normalne że jest taka duża różnica w tych wartościach na tym Cpu ? Dodam że do tego Mugena mam przyczepione 2 wentylatory 120mm 1300obr. i cały radiator jak sie go pomaca :) jest można powiedzieć lodowaty :)

Drugie pytanie dotyczy wyników pamięci w teście w Evereście. Pamięci poprzednio jak i teraz mam ustawione na 800hz przy timingach 4-4-4-12 CL2, z tym że poprzednio miałem ustawionego procka 12.5x256 przy dzielniku w Biosie 667 co dawało okolo 800mhz a teraz mam dzielnik standardowo na 800 i wyniki odczytu z pamieci i zapisu do pamieci oraz czas oczekiwania dużo słabsze niż poprzednio czyli powyżej wartości dla Athlona64 x2 6400+BE (odpowiednio teraz odczyt ok. 7100MB, zapis 5500MB, czas oczekiwania 62ns) Przepustowość jest taka sama jak poprzednio 12800MB. Dlaczego tak jest teraz, czy ktoś może coś podpowiedzieć ?

Trzecie pytanie dotyczy opcji w Bios która się pokazała po instalce PII a dotyczy TLB fix - można to wyłączyć czy lepiej żeby było na ON ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na liście obsługiwanych procesorów ze strony asusa go nie widze, jest jakiś za to -> Phenom IIX3 715 (HDZ715WCJ3DGI),2.8GHz,95W,rev.C2,SocketAM2+,Triple-Core.

Ustawiłem go ze standardowych 3100hmz na 17,5x200 czyli 3,5 ghz przy 1,325v zapuściłem 3dmarka 03 i normalnie przeszedł później troche ponad godz. orthosem go pomęczyłem na tych ustawieniach i wszystko wporzo, dopiero od wczorajszego wieczoru mam go wsadzonego w mobasa wiec narazie mało testowałem.

Moje pytanka dalej aktualne wiec jakby ktoś mógł coś napisać sensownego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi