Skocz do zawartości
dirtyjack

Problem Z Zasilaczem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z zasilaczem Chieftec HPC-410-212. Kupiłem go używanego za 60zł poprzez internet.

A problem jest taki, gdy używam komputera wraz z zintegrowaną grafiką ATI Radeon HD3200 wszystko śmiga jak należy, gry chodzą normalnie itp. Gdy podłączam kartę graficzną Gainward Bliss 8800GT 512MB Golden Sample, to przy każdej grze komputer się zawiesza, a czasem nawet wyłącza lub restartuje.

Próbowałem postawić Windowsa na nowo, ale nic to nie dało. Sterowniki używałem najnowsze ze strony NVidii.

8800GT jest poprawnie wykrywany przez programy typu GPU-Z, CPU-Z, Everest, AIDA32. Również jak sprawdzałem wiatrak od grafiki kręci się normalnie. Grafika jest napewno dobrze włożona, zasilanie dobrze podłączone.

Raz, gdy włożona była 8800 poprawnie uruchomiła mi się gra Risen. Wszystkie detale ustawione na maks i gra chodziła płynnie...

Jeżeli grafika jest wykrywana normalnie, i nawet raz gra się uruchomiła i chodziła płynnie na maksymalnych detalach, to znaczy że grafika jest sprawna.

Oto dokładna specyfikacja komputera:

ASRock A780GXH

2GB RAM DDR2 Kingston 800MHz CL5 (jedna kość)

AMD Athlon II X3 425 2.7GHz (chłodzenie box)

Zasilacz Chieftec HPC-410-212

1 x HDD WD Blue 320GB

1 x DVD LG

Gainward Bliss 8800GT 512MB GoldenSample

Obudowa Cooler Master Elite 335 z wiatrakiem 12cm z przodu i 12cm z tyłu.

WinXP 32bit

Sam próbowałem z różnymi systemami, na XP jak i na Viscie Home Basic 32bit jest tak samo. Różne sterowniki też nic nie dały.

Obstawiam zasilacz.. Ale nie jestem pewny, dlatego pytam się was, drodzy forumowicze.

Co może być przyczyną moich kłopotów?

Czy wymiana zasilacza na nowy coś pomoże?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożycz od kogoś na próbę inny zasilacz i się przekonasz. Innej opcji nie widzę.

No chyba że nie podłączyłeś zasilania karty - jeśli ona takowe posiada.

No właśnie nie bardzo mam u kogo sprawdzić tą grafikę albo jakiś inny zasilacz... Każdy znajomy mówi że nie grzebie w pc ...

8800GT jest na bank dobrze podłączony, bo go programy poprawnie wykrywają. Zasilanie jest 1x6pin. Gdy nie podłączyłem zasilania grafiki to przy włączeniu pc grafika piszczała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozbierz drania i zobacz czy kondesatory nie sa wybrzuszone...

Z 2 strony jest to konstrukcja SIRTECA pozniej wycofana z produkcji ( cuda sie działy jak komp brał głownie z 5V 12 skakała na 12.6V od razu ) i znieniono producenta na Delte...

Miernik w łape i pomierz napiecia na liniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi