Skocz do zawartości
prz3m3k1

Brak Dzwieku W Ecs K7vta3 (v6.0)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem w komputerze u znajomego, a mianowice po formacie wszystko ładnie pieknie, z duma instaluje stery od dzwieku, wszystko pieknie sie instaluje, i co sie okazuje brak dzwieku ;/ Karte zintegrowana ladnie wykrywa, szukalem juz na google sa podobne problemy, ze po instalacji jest wszystko ok, ale dzwieku ani nie widac ani nieslychac- jednak rozwiazania brak :(

Instalowalem juz pelno roznych sterowników i cały czas nic, czy spotkał sie ktos z Was z podobnym problemem? Co mam zrobic, a zeby dzwiek smigal? Jest to dosc wazne...

Płyta główna taka jak wyżej ECS K7VTA3 (v6.0)

Prosze o pomoc. Pozdrawiam;)

P.S Mam nadzieje, ze dobry dział:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakimś jeszcze starszym ECS'ie miałem też problemy tego typu. Potrzebne były odpowiednie sterowniki.

Kodek dźwięku był opisany jako ac97 a mógł on pochodzić od via, realteka, yamahy. Spróbuj poszukać sterowników tych firm.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem zainstlowac sterownik ze strony ECS: http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads...=6&LanID=16

Zainstalował sie pomyślnie, lecz niestety, wszystko ok w menadrze urzadzen itp. lecz brak jakiegokolwiek dzwieku wydobywajacego sie z glosnikow, instlowalem tez jakies inne stery, lecz nic, moze moglibyscie podac ktore probowac zainstlowac.. Bardzo prosze o pomoc:)

Edytowane przez prz3m3k1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś gniazdo? Czy ta płyta ma wyjście na front panel? Zakładam, że od strony software wszystko istotnie działa. Tzn. konfiguracja w panelu sterowania itd.

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś gniazdo? Czy ta płyta ma wyjście na front panel? Zakładam, że od strony software wszystko istotnie działa. Tzn. konfiguracja w panelu sterowania itd.

Tego nie sprawdzałem, czy tam jest Front Panel, hmm chyba był. A dlaczego o to pytasz? co w tej kwesti tam moge zrobic?

Najgorszy ból , ze niemam tego kompa przy sobie tylko on u innej osoby jest, i wlasnie troche to kłopotliwe, dopiero jutro bede mogl tam sprawdzac, a co dokladnie uwazasz, zebym sprawdzil?

Edit/

Po zapytaniu okazuje sie, ze komp nie posiada front panelu.

Edytowane przez prz3m3k1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo jeśli to jest problem z tylnim gniazdem to możliwe, że jak podłączysz przez front panel to zadziała. Mi nie chodzi o fizycznie front panel w obudowie tylko czy na płycie jest przyłącze AC97. Jak tak to możesz spróbować podłączyć do tego panel na zatokę 3,5 cala. Ale jeśli to nie kwestia gniazda a samego układu to niestety to nic nie da. Najprościej jest kupić za 30 parę złotych zwykłą dźwiękówkę na PCI jakiegoś Trusta, Tracera czy Gembirda a kodek na płycie wyłączyć - ale to wyjście tylko jak wszystko inne zawiedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo jeśli to jest problem z tylnim gniazdem to możliwe, że jak podłączysz przez front panel to zadziała. Mi nie chodzi o fizycznie front panel w obudowie tylko czy na płycie jest przyłącze AC97. Jak tak to możesz spróbować podłączyć do tego panel na zatokę 3,5 cala. Ale jeśli to nie kwestia gniazda a samego układu to niestety to nic nie da. Najprościej jest kupić za 30 parę złotych zwykłą dźwiękówkę na PCI jakiegoś Trusta, Tracera czy Gembirda a kodek na płycie wyłączyć - ale to wyjście tylko jak wszystko inne zawiedzie.

Wiesz co jutro powgrywam rozne kodeki i bede sprawdzac zobacze:)

Jeszcze poradzono mi tez zeby sprawdzic takim czyms jak GeeXboX, czy tam bedzie dzwiek (to jest taki cos jakby linux bootowalny z CD, multimedialny taki).

ZObacze jutro:) Jak nie to wlasnie zakup taniej dzwiekowki zostaje ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sie dowiedzialem, ze panel front z przodu jest, jednak jakis czas temu cos tam sie z kablami nagle zaczelo dziac, niby sie "palily" niewiem i zostaly wyciagniete czyli wyglada mi jak by cos z ukladem bylo.. bede szukac moze dzwiekowki jakiejs taniej :) Pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w takim razie czy na pinach AUDIO1: Front Panel Audio header są założone co najmniej dwie zworki.

Sprawdze to prawdopodbnie dzis o ile tam bede, mozliwe, ze jutro.

Pytam na przyszłosc co w przypadku gdy niebedzie dwoch zworek?

Lub jeśli beda obie zworki?

Prosze o pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będzie zworek to sygnał nie ma jak dostać się na gniazda, jest przerwa w obwodzie.

Jeśli zworki bedą to znaczy, że karta jest uszkodzona.

Usuń obrazek z sygnatury zanim zrobi to ktoś za ciebie.

Zobacze, jesli niema zworek to postaram sie jakies wrzucic i wtedy poprostu powinien smigac dzwiek ten z plyty glownej, normlanie po podlaczeniu z tylu tak? bo teraz sie zagubilem:)

Dzieki za info, juz usuniete;]

Edytowane przez prz3m3k1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...