Skocz do zawartości
robibok

Modernizacja Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualna konfiguracja:

procesor amd64 taktowany na 2,5Ghz

pamięć 2x1gb ADATA ddr

płyta główna dfi lanparty4

karta graficzna radeon x800gto (zmodowana na x850xt)

zasilacz tagan 480-u01

Obecnie komputer słabo sobie radzi z grą world of warcraft, a do pozostałych zastosowań wystarcza w zupełności.

Na modernizację chciałbym wydać 300-400zł (ewentualne zwiększenie budżetu w zależności od tego jak kolejne 50zł przekłada się na wydajność).

Wydaje mi się, że najlepiej całą kwotę przeznaczyć na karte graficzną. Myślałem nad HD4770 lub używanym 9800gtx. Z góry dzięki za wszelaką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek dławi ci wszystko ...

ja na twoim miejscu zoptymalizował bym stery i wyczyścił system a następnie zaczął odkładać na jakiegoś Phenoma / Core 2 Duo.

ps. w jakiej ty grasz rozdziałce że WoW ci przycina ????

Jak grasz w 1680x1050 to może ci RAMU brakować -> odpal WoW w oknie i menadżera zadań -> zobacz czy zostaje ci cokolwiek CPU / RAM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo nie mam przy sobie pcta, ale na laptopie(core2duo t7700 @ 2,4ghz, 2gb ramu, geforce 8400M G,windows 7) na rozdziałce 1680x1050 użycie procesora oscyluje w granicach 70%, a ramu nie przekracza 1,5GB. Sytuacja na laptopie jest o tyle dziwna, że na mniejszych rozdziałkach(1280x800) gra pokazuje 20-30fps ale obraz nie jest płynny i widać, że sporo klatek nie jest wyświetlanych.

Na stacjonarnym gram na 1440x900 i z tego co pamiętam z użyciem ramu było podobnie, a co do cpu sprawdzę w weekend.

Generalnie z grą są problemy głównie wtedy, gdy w jednym miejscu zbierze się ponad 20 osób i każda coś robi - mnóstwo efektów graficznych do wyświetlenia.

Za jakieś 9 miesięcy zapewne wyjdzie nowy dodatek i wymagania znowu wzrosną, więc pewnie będzie potrzebny kolejny upgrade, najlepiej gdyby nie kosztował mnie zbyt dużo. Czy lepiej więc kupić kartę i zbierać na proca; kupić słabszą kartę, zbierać na proca,mobo,ram; wymienić teraz proca i kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zobaczyłem, że masz zestaw na 939. Myślałem, że na AM2.

W takim razie zbieraj na wymianę na am2/am3.

dokladnie am2 nowsze i napewno bedzie wydajniej z ddr2 :wink:

Pozatym za cene x2 na 939 kupisz o wiele lepszego x2 na am2 wiec to samo mowi za siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi