eKOKOsss Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Cześć, posiadacie może zewnętrzną obudowę do dysku 3.5''? Na neo2Fir mam problem z wykrywaniem na eSata i Firewire. Kupiłem IcyBoxa z USB, FireWire, eSata. Jak włącze ten dysk na eSata to BIOS wykrywa go b. długo i jest Autodetecting Pri Master IDE drive.... i stoi po czym nie wykrywa nic. Na FireWire jak by wogóle nie ma żadnego efektu :/ Na USB działa ale 25mb/s przy dysku 1.5T i kopiowaniu dużej ilości danych to żadna rewelacja. Na innej płycie głównej sprawdziłem obudowę Icy z dyskiem i działa. Wersję biosu mam najnowszą, tzn.: V1.10 (A7345IMS.1A0) Sam już nie wiem co jest nie tak. Mam nadzieję, że ktoś pomoże :) Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 no nie wiem .... wgraj najnowszy beta-bios 1C2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 A co masz w biosie ustawione w kontrolerze ? Ide, raid czy ahci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) W kontrolerze mam IDE. Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? W środę wgram najnowszy BIOS i zobaczę co się dzieje. Jest jeszcze 1 kwestia: Kiedyś przypadkiem podłączyłem gniazdo FireWire na USB do obudowy. 12V podane na urządzenie USB powoduje po prostu spalenie danego urządzenia: 2 lata temu spalił mi się player MP3 i odbiornik do pilota. Do dziś nie wiem czy gniazdwo FireWire jest dobre. Praktycznie mobo działa bez problemu i nie zanotowałem z nią problemów, poza tym, że do tej pory Windows7 nie wykrył mi żadnego urządzenia na firewire. Podłączałem kamerę i teraz obudowę zewnętrzną na dysk. Urządzenie firewire jest w menedżerze urządzeń wykrywane bez problemów. Mam nadzieję, że tamtem epizod nie wpłynął na te dwa porty :) Edytowane 1 Stycznia 2010 przez eKOKOsss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Jak eSata ma działać to przełącz na tryb AHCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 (edytowane) Jak eSata ma działać to przełącz na tryb AHCI Niestety zmiana na tryb AHCI nie pomogła - dalej te same efekty. Wieczorem zrobię flash biosu na betę i zobaczymy. Pozdr. [uPDATE] Zaktualizowałem również BIOS do bety. Dysk zewnętrzny podłączony na e-Sata lub FireWire dalej nie jest widoczny. Jednym słowem ani BIOS ani tryb AHCI nie jest winny takiemu zachowaniu. Sprawdzę jeszcze inny dysk w tej samej obudowie zewnętrznej. Macie jeszcze jakieś pomysły? [uPDATE] Włożyłem do obudowy inny dysk zewnętrzny - BIOS zatrzymał się na chwilę przy wykrywaniu tego urządzenia i nic. Po prostu Not installed. Tym razem wszelkie możliwości wyczerpałem. Kabel dobry - podłączałem u znajomego i działało. Gniazdo? Spalony kontroler? :| Sam nie wiem. Edytowane 6 Stycznia 2010 przez eKOKOsss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...