prezes_19 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Witam, mam następujący problem: Internet: 1Mbit z Netii na łączu TP Router: Pentragram Cerberus Komputer stacjonarny: XP - sieć LAN Laptop: Vista Home Basic - sieć bezprzewodowa Wszystko działa jak prawie należy. Laptop widzi komputer stacjonarny. Udostępniłem na komputerze stacjonarnym jedną partycje za pośrednictwem której wymieniam dane z laptopem. Chciałbym udostępnić również jedną na laptopie, tak aby była ona widoczna w Moich Miejscach Sieciowych w XP W laptopie Centrum Sieci i Udostępniania włączyłem Udostępnianie plików i Udostępnianie folderu publicznego jednak XP dalej nie widzi laptopa, ani partycji ani nawet folderu publicznego. Co robię nie tak ? Oba komputery mają ustawioną tę sama grupę roboczą. Router pracuje na ustawieniach domyślnych. Wszelkie rady mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Skoro w jedną stronę działa, to raczej wina routera odpada. Viste używałem kilka minut, ale... czy w firewall masz wyjątek do "udostępnienie plików i drukarek"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 mozesz jeszcze wejsc na udostepnione zasoby wpisujac w pasku adresu eksloratora adres ip komputera udostepniajacego np \\192.168.1.2 itp a potem zmapowac dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 krzynek1: możesz napisać jaśniej o tym mapowaniu, jak chce wywołać te partycję udostępnioną w win xp przez wpisanie np. \\LAPTOP\PARTYCJA to myśli przez chwile a potem pisze że nie mam uprawnień :/ nie wiem co jeszcze w viście ustawić żeby tego nie było :/ ULLISSES: tak w centrum sieci i udostępniania są takie opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vhp Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Włącz w Viście konto Gościa. Jeśli nie pomoże, ustaw dodatkowo jakieś hasło dla Administratora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 jesli wejdziesz na jakis zasob sieciowy to PPM na nim i bedziesz mial opcję mapowania dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XwA Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ziuuum.. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dzięki, bardzo dobry artykuł, ale niestety nie rozwiązał opisywanego problemu. Jak sprawdzić czy komputer stacjonarny widzi laptop ? Poleceniem ping ? W laptopie sprawdziłem adres ip wpisując w konsoli ipconfig/all. Podejrzewam że linijka IP4 zawartością 192.168.1.102 to właśnie adres ip laptopa. Po wpisaniu w konsoli w komputerze stacjonarnym ping 192.168.1.102 wyświetlił się napis Upłynął limit czasu :/ co wskazywałoby na brak komunikacji. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XwA Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Oba komputery są w tej samej grupie roboczej, mają sąsiednie ip, tą sama maskę, więc powinno działać. Wyłącz wszystkie firewalle, zapory systemu windows, antywirusy.. coś musi Cie blokować. Wszystkiego dobrego w nowym roku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Obstawiam blokadę przez KIS, NIS lub inny ambitny program antywirusowy. Odinstaluj firewalle i wszelkie antywirusy z Internet Security w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dzięki pomogło NIS blokował wszystko :) również wszystkiego dobrego w Nowym Roku :) Temat można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...