Skocz do zawartości
kaczy1217

Internet Z Vectry Przez Router/switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio wymieniłem płytę główna na ASUSA Striker Extreme (są w nim 2 karty sieciowe),po podłączeniu internetu z Vectry standardowo przez RJ-45 internet nie może się połączyć (pod dłuższej chwili oczekiwania w trakcie pobierania adresu sieciowego wyskakuje "Ograniczenie lub brak łączności")próbowałem już chyba wszystkiego, wyłączałem jedną a to drugą sieciówke i podpinałem internet ale to nic nie daje, wyłączenie antywirusa czy zapory też to samo. Jedynym wyjściem jest podłączenie internetu przez USB ale wtedy internet nie działa mi z pełną prędkością.

Porty w płycie są na pewno sprawne. Wczoraj pożyczyłem od kolegi router D-Link DIR-100 i podłączyłem internet do kompa (Internet -> Modem Vectra -> DIR-100 -> PC) i działało bez najmniejszych problemów.

W podobnej cenie jak router mogę nabyć switch (przydałby mi się na jakieś mniejsze Lan party). Chciałbym wtedy połaczyć w ten sposób (Internet -> Modem Vectra -> Switch -> PC).

I tu jest moje pytanie, będzie to w ten sposób działało? Po prostu nie jestem dokładnie pewien czy dobrze rozumiem różnice między routerem a switchem?: router tylko dzieli połączenie internetowe na kilka (pc) a switch robi to samo i dodatkowo podpięte komputery łączy w sieć LAN?

Najważniejsze jest dla mnie to czy wtedy zadziała mi internet na kompie. Po prostu nie chciałbym wyrzucić tych pieniędzy w błoto.

EDIT: dodam jeszcze dla pełnej informacji, że switch który planuję kupić to http://allegro.pl/item858404530_nowy_switc...0mbps_fvgw.html

Z góry dziękuję

Edytowane przez kaczy1217

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi