Skocz do zawartości
g51

Jaka Płyta Pod E6550

Rekomendowane odpowiedzi

Temat mi pasuje pod "co kupić" i do problemów więc daje tu.

Pytania kieruje w szczególności do tych co mają płyte p35 i pci-e freq=100Mhz w BIOS.

Czytałem już temat "przyklejony" i tam polecają płyte GIGABYTE GA-EP35-DS4 (FSB ~480-530) . Aktualnie mam GA-p31ds3l i przy pci-e freq=100mhz maksymalnie pójdzie 340 FSB. Oczywiście na AUTO idzie do 3,35ghz procesor ale wówczas pci-e freq wynosi pewnie ponad 130mhz co jest niebezpieczne i zresztą stabilności na takim ustawieniu nie ma. Moje pytanie:

1. Jakie jeszcze płyty polecacie w granicy +-250zł (najlepiej żeby dało rade wyciągnąć jakiec 480 FSB)

2. Czy te (FSB ~480-530) z polecanej płyty GA-EP35-DS4 idą na pci-e freq=100 mhz bo o takie coś mi chodzi. Na aktualnej płycie GA-p31ds3l daje rade tylko 340. ustawiłem na 380 FSB i pci-e freq na AUTO ale SetFSb pokazuje 114,7mhz więc troche za duzo a program pokazuje dobrze bo jak ustawiłem na sztywno 113 to odrazu restart bo wyjściu z BIOS a jak daje 114 to daje rade ale po jakimś czasie restart a 115 sie nie opłaca skoro na AUTO mam 114,7. Przez pewien czas siedziałem na 3,20ghz ale ostatnio zaczeło sie sypać.

POPROSTU CHODZI MI O PŁYTE KTÓRA POCIĄGNIE JAKIEŚ 480 FSB NA PCI-E FREQ=100Mhz I TYLE. podobno te z p31 tak mają i procki z małym mnożnikiem są do d****y na tej płycie a mam x7max.

Ustawiena biosu

7x380= 2,660Ghz

C.I.A 2 Disabled

PCI-E Frequency AUTO

Preformance enchance standard

Dzielnik 2,40 (912Mhz)

Timingi AUTO (5 6 6 17 wg cpu-z)

DDR2 OverVoltage Control = Normal (1.9v)

PCI-E Overvoltage Control Normal

MCH Overvoltage Control Normal

FSB Overvoltage Control Normal

CPU Voltage Control = Normal 1,350v

Ggrzebanie przy napięciach nic nie daje po pci-e freq=100 i 340 FSb i ani jeden więcej

Aktualnie chodzi mi przy 380 FSB ale troche strach bo grafika może paść albo dysk przy pci-e freq=AUTO (114,7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może pomyśl nad przejściem na amd. Płytę i procka na am2 kupisz w sumie za jakieś 450zł (za nowy komplet). Jeśli nie chce Ci się bawić to może być ten gigabyte, albo np. msi neo2 na p35. Ewentualnie poluj na np. asusa commando.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, pomysł z AMD dobry. Procesor jest wart ~200 zł, a płyta ~140 zł - tyle możesz uzyskać na allegro.

Kupujesz coś takiego:

Procesor : AMD Athlon II X3 425 - 255 zł

Płyta Główna : AsRock A770DE+ - 199 zł

Razem : 454 zł

... i jak Ci się poszczęści, to może uda Ci się odblokować ten procesor do pełnego Phenoma II X4 :wink: . A nawet, jeśli nie, to wykręcisz go ładnie i będzie w grach typu GTA IV/ArmA II zauważalnie wydajniejszy od E6550, nawet wykręconego.

Więcej informacji na temat odblokowywania znajdziesz w moim poradniku, do którego link masz w mojej sygnaturze. Konkretnie na końcu poradnika jest omówiona ta kwestia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może pomyśl nad przejściem na amd. Płytę i procka na am2 kupisz w sumie za jakieś 450zł (za nowy komplet). Jeśli nie chce Ci się bawić to może być ten gigabyte, albo np. msi neo2 na p35. Ewentualnie poluj na np. asusa commando.

Te 450 zł zostawiam na wymiane grafiki a wymian płyty będzie mnie kosztować jakieć 250-280zł i do tego moge sprzedać starą płyte to koszty spadną do jakiś 150zł.

Czy na nowszym chipsecie p35 da rade przejść 340 FSB przy pci-e freq=100 i uzyskać jakieś 450 chociaż???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi