iop121 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Składam nowego kompa i niewiem jaki procek wybrać PROSZE O POMOC :) AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ czy AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ linki : phenom 2 - http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18999 athlon 2 - http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=21553 Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki :) Edytowane 2 Stycznia 2010 przez iop121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Może to Ci pomoże w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Może to Ci pomoże w wyborze. dzieki :D ale co według was jest lepsze bo wiem że athlon 2 niema l3 pamięci co to zmienia ?? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) dzieki :D ale co według was jest lepsze bo wiem że athlon 2 niema l3 pamięci co to zmienia ?? Pzdr No sam widzisz .. ze prawie zawsze góruje 550. a z L3 korzystają dzisiejsze gry. dzięki niej otrzymasz kilka klatek FPS gratis niż bez L3 Minus 550 to że to 2 rdzenie co w przyszlosci nie bedzie za wesolo hehe Edytowane 2 Stycznia 2010 przez acess Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Czytaj testy i zdecyduj co Ci się bardziej przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Ale popatrzcie na taktowania. Po za tym w tescie po za video i dzwiekiem (x264) nie ma niczego co korzysta z wielordzeniowosci :P Podniesienie zegarow 620 na 3.1ghz to chwila moment bez zadnych komplikacji. Ciekawe jak prezentuje sie to wtedy. Zle nie zrobisz biorac ktory kolwiek z nich ale trzeba pomyslec. Wiele gier ma jednak kopa od L3 ale z drugiej strony sa i takie ktorym wiecej rdzeni dodaje speeda. Jakby nie bylo trzeba krecic xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuxd Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Też się zastanawiam tylko że między AMD Phenom II X2 550 a AMD Athlon II X3 435 i chyba jednak wezmę Phenoma, choć pewnie będę płakał jak się nie da odblokować na 4x :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Poszukaj po prostu selekta, sprawdzonego że się odblokuje. Będziesz musiał pewnie parę zł dopłacić, ale imo warto być pewnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuxd Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 To chyba, jakbym kupował na allegro albo gdzieś, a składam kompa przez e-sklep ;S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 To chyba, jakbym kupował na allegro albo gdzieś, a składam kompa przez e-sklep ;S ja już zamówiłem phenoma 2 może mi sie poszczęści :) athlon 2 odsraszył mnie jak widziałem go w akcji u znajomego żenada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Gdzie kupiles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 athlon 2 odsraszył mnie jak widziałem go w akcji u znajomego żenadaopowiedz nam coś o tym więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Dokladnie,tez jestem ciekawy w jakiej akcji widziales ten procesor :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Dokladnie,tez jestem ciekawy w jakiej akcji widziales ten procesor :blink: kupiłem na www.esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Nie pytalem gdzie kupiles. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) Czy Wy w ogóle wliczaliście OC? Athlon ma znacznie niższe taktowanie początkowe. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Czy Wy w ogóle wliczaliście OC? Athlon ma znacznie niższe taktowanie początkowe. jak możesz rozwiń swoją odpowiedź będę wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Chodziło o to, że Athlon ma niższe taktowanie od Phenoma i dlatego jest zauważalnie słabszy. Po OC różnica się zmniejsza, bo kręcą się na podobne wartości. Najlepiej porównywać x2 545 z 435/630, ponieważ mają w miarę podobne taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuxd Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Może... ale L3 mu nic nie doda :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Może... ale L3 mu nic nie doda :P nie nic hahahah zacznijmy od tego że OC jest dla osób które znają sie na tym , podkręcanie procka albo odblokowywanie dodatkowych prockow nie oznacza że ten procek będzie chodzić stabilnie mysle ze jezeli nie ma mowy o przyroscie na poziomie - 30-50% najmniej to szkoda czasu odblokowanie/podkręcanie nie gwarantuje stabilnej pracy Co do opłacalności, to każdy musi sobie sam odpowiedzieć ile jest warte te pare klatek/s, ale faktem jest, że więcej cache to lepsza wydajność. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cache_L3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) Jestesmy na Pure,a tu sie kreci,a jak jest mozliwosc to i odblokowuje. Edytowane 4 Stycznia 2010 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jestesmy na Pure,a tu sie kreci,a jak jest mozliwosc to i odblokowuje. zamknąć temat dzięki za pomoc :) a dziś zadzwonili do mnei z propozycja zlozenia komap za free nie msuze jzu tego robic ;P z esc.pl i dali lpeszy ram w cenie Polecam ten sklep :) PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuxd Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 a dziś zadzwonili do mnei z propozycja zlozenia komap za free nie msuze jzu tego robic ;PTragedia! Ja bym jeszcze dopłacił żeby nie składali :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Również nie podzielam entuzjazmu, wszak składanie kompa to całkiem zacne zajęcie;) Co do procka, to Oc'owanko nie jest trudne, a nikt nie każe podkręcać do granic możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 (edytowane) Również nie podzielam entuzjazmu, wszak składanie kompa to całkiem zacne zajęcie;) Co do procka, to Oc'owanko nie jest trudne, a nikt nie każe podkręcać do granic możliwości. czemu ? bede mial spokoj bo skladani ekompa mnie nie jara :) a na dobrym chłodzeniu podkreci sie do 3,8 ghz ? Edytowane 6 Stycznia 2010 przez iop121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Tragedia! Ja bym jeszcze dopłacił żeby nie składali :DAnalogicznie jak kolega. Nie dał bym nikomu otwierać moich części. Jak ktos otwiera to nie mam pewności, że mi nie wsadził antyselekta a to strata ok 150zł. czemu ? bede mial spokoj bo skladani ekompa mnie nie jara :) a na dobrym chłodzeniu podkreci sie do 3,8 ghz ? Jak dostaniesz dobrze wybrany procesor to nie będziesz miał ani dodatkowych rdzeni ani też wysokiego OC. Oczywiście może być, że nikt ci nie podmieni ale pewności miał nie będziesz nigdy. Co do OC 3,7 powinno być. Poczytaj temat o tym procku zanim go podkręcisz, podkręcając ustawiaj ramy i HT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Analogicznie jak kolega. Nie dał bym nikomu otwierać moich części. Jak ktos otwiera to nie mam pewności, że mi nie wsadził antyselekta a to strata ok 150zł. Jak dostaniesz dobrze wybrany procesor to nie będziesz miał ani dodatkowych rdzeni ani też wysokiego OC. Oczywiście może być, że nikt ci nie podmieni ale pewności miał nie będziesz nigdy. Co do OC 3,7 powinno być. Poczytaj temat o tym procku zanim go podkręcisz, podkręcając ustawiaj ramy i HT. dzieki :) antyselekt to znaczy tego ktorego nie wybralem ? watpie w to bardzo ejst to renomowana firma . rozumiem jakbym na stadionie skladal :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Sztuka ze słabym oc i bez możliwości odblokowania L3/rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Sztuka ze słabym oc i bez możliwości odblokowania L3/rdzeni. aha watpie ze w takim sklepie ... chodzi ci o pamiec procesora podreczna l3 tak ? jesli jej nie bedzie to beda musieli mi wymienic http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 L3 w przypadku Athlona. Co to za różnica jaki sklep? Może ten kto będzie składał będzie mógł komuś drożej sprzedać, ponieważ rdzenie się odblokują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...