Vidic Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Witam. Mam problem. Mam dysk zewnętrzny, który po podłączeniu do komputera zaczyna się kręcić, po czym przestaje i nie widzi go komputer. Sprawdziłem to na kilku kompach i tak było na każdym. Co może być tego przyczyną? Dodam, że mam tam ważne dla mnie dane i nic chciałbym je jakoś odzyskać i naprawić dysk. Da się coś z tym zrobić? Edytowane 2 Stycznia 2010 przez Vidic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Jaki dysk, firma, model? Z zasilaczem? Zasilany przez USB? Każdy dysk można wyciągnąć z obudowy i podłączyć go bezpośrednio (dane chyba są dla ciebie ważniejsze, niż gwarancja). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Dysk to Fujitsu Siemens Storagebird 35EV840 160Gb Zasilacz osobno, nie przez USB. Podłączyłbym go do kompa, ale... nie wiem jak go otworzyć :/ Nie ma zadnych śrub ani nic. Rozsunąć też nie mogę. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez Vidic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Przyczyną może być zasilacz albo usterka silnika. Bez wyciągnięcia dysku, albo załatwienia pewnego zasialacza się nie obejdzie. Dysk jakoś został zapakowany do kieszeni, więc musi się go dać też wyciągnąć. Przecież go plastikiem nie zalali. To ten http://se.ts.fujitsu.com/home/products/acc...ebird_35ev.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) http://p.gzhls.at/397971.jpg to taki. Zasilacz jest raczej dobry bo prąd dochodzi i pali się dioda. A tą usterkę silniczka da się jakoś naprawić? Edytowane 2 Stycznia 2010 przez Vidic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...