Skocz do zawartości
Ancient

Ocena Zestawu + Korekta

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wymienić parę podzespołów w swoim blaszaku wymyśliłem coś takiego:

1.

CPU:

AMD Phenom II X2 550 -- 307 zł

MOBO:

Gigabyte GA-MA790XT-UD4P --399 zł

RAM:

OCZ 2GB CL8.0 1600 Mhz -- 195 zł

Karta graficzna:

XFX HD 4890 1GB -- 669 zł

Razem: 1570 zł

Ad. CPU jako alternatywę myślałem nad Athlonem II X4 ,ale chcę próbować odblokować 4 rdzeniowego phenoma II , a chyba jest większe prawdopodobieństwo że uda mi się odblokować 4 rdzenie na Phenomie II X2 niż Cache L3 na Athlonie II X4

Ad. MOBO rozważam jeszcze model Gigabyta GA-MA790XTA(jest na proline.pl za 435 zł) jedyną chyba różnicą jest chyba to ze ten posiada już 2 porty USB 3.0

Ad. RAM po miesiącu zamierzam dokupić kolejne 2 GB

Oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycję zmian :)

Wyprzedzając pytania na kompie zamierzam oglądać filmy, grać(w rozdzielczości 1680x1050) i co jakiś czas pobawić się grafiką

2.

Czy mój obecny zasilacz tj. Chieftec CFT-500-A12S udźwignie to wszystko?

3. Gdzie i kiedy to kupić?

Większość podzespołów znalazłem na Agito.pl tylko karta graficzna z esc.pl(bo jest tańsza). Czy może jakiś inny sklep w Warszawie? Zamierzam przejść się jeszcze na giełdę. komputerową i tam porównać ceny. Czy jest sens czekać aż zaczną się noworoczne wyprzedaże ,by móc np. wziąć coś lepszego lub to samo taniej, czy sobie darować i kupować teraz, gdyż nie wiele zyskam, podzespoły zamierzam kupić w tym miesiącu.

Z góry wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi