Skocz do zawartości
beas

Problem Z Chłodzeniem Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mam problem z chłodzeniem, tylko nie taki jak myślicie.

Otóż gdy temperatura procesora wynosi mniej niż ok. 20'C komputer pada, jakby ktoś odciął zasilanie...

Ostatnio odkręciłem od procesora wentylator, teraz chodzi na samym radiatorze. Problem zredukował się prawie do 0, bo zdarza się, że w iddle ta temp. spada mi poniżej 20'C... no i oczywiście też wtedy, gdy odpalam PCta pierwszy raz w ciągu dnia.

Wspomniany wentylator przykręciłem z tyłu do obudowy, włączam go tylko wtedy, kiedy jest duże obciążenie (Photoshop, GTA IV).

Szczerze mówiąc pierwszy raz z czymś takim się spotykam... przecież ogólnie dąży się do tego, żeby temperatura była jak najmniejsza, nie?

Procesor - Intel Core 2 Duo E8200

Testowalem dwa zasilacze - Pentagram PSF-500-A12S 500W oraz ModeCom MC 620 Carbon (aktualnie używany).

Płyta główna - Gigabyte GA-P35-DS3L

Temperature mierze CPUID HM oraz SpeedFan'em.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez beas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

radiator jest chlodny, a temperatury w biosie sa identyczne.

jeśli to boxowe chłodzenie to radiator nie może być chłodny... tzn że ma albo wypukłą albo wklęsłą podstawkę może trafiła się wadliwa sztuka lub też może to być wina pasty termoprzewodzącej lub jej brak. radiator w idle powinien być letni lub ciepły, a w stresie wyraźnie ciepły. Kolega ma podobny problem komputer mu się nie włącza gdy proc jest zimny, sam na własne oczy to widziałem i śmiałem się z tego co on robi, bo gdy

włącza kompa to wchodzi w bios w zakładce temp i czeka aż temp proca przekroczy 25C dopiero wtedy komp się włączy. Wiem że to jes śmieszne ale taki przypadek znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może sekcja zasilania mobki coś nie halo? Jak się rozbryka i rozgrzeje to jeszcze trzyma. A na zimno [gluteus maximus]. Może zimne luty na mobo lub coś. Nie chce mi się wierzyć by proc nie dawał rady przy temp 20 stopni.

Ewentualnie OC :P przywalić napięciem i od razu się rozgrzeje :P

edit:

Poza tym wg bios jest poniżej 30stu. Core pokazuje bardziej realne wyniki, chociaż również duża różnica między rdzeniami.

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marantz5003, mam dokładnie to samo, co szanowny kolega szanownego kolegi!

pasta odpada, bo właśnie dzisiaj ją nałożyłem na nowo...

więc radiator do wymiany?

foh_23, zasilacz odpada, bo musiałbym mieć ogromnego pecha, jakby obydwa testowane zasilacze były wadliwe... no chyba, że płyta główna

Edytowane przez beas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Kolega nic nie zrobił ma dość starego kompa i co dziennie jak go włącza to wchodzi w bios i czeka na. jak on to mówi "aż proc się podgrzeje". Może to faktycznie coś z sekcją zasilania cpu jest.

edit:

Wspominałeś coś że czasem w idle temp ci spada poniżej 20C, co na box jest trochę nie do osiągnięcia w pokojowej temp. u niego jest podobnie bo na boxie w dodatku bez pasty, programy typu everest i coretemp, w stresie pod orthosem pokazują cały czas równo 36C czyli on też ma jakiś problem z czujnikiem.

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi