beas Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Cześć wszystkim. Mam problem z chłodzeniem, tylko nie taki jak myślicie. Otóż gdy temperatura procesora wynosi mniej niż ok. 20'C komputer pada, jakby ktoś odciął zasilanie... Ostatnio odkręciłem od procesora wentylator, teraz chodzi na samym radiatorze. Problem zredukował się prawie do 0, bo zdarza się, że w iddle ta temp. spada mi poniżej 20'C... no i oczywiście też wtedy, gdy odpalam PCta pierwszy raz w ciągu dnia. Wspomniany wentylator przykręciłem z tyłu do obudowy, włączam go tylko wtedy, kiedy jest duże obciążenie (Photoshop, GTA IV). Szczerze mówiąc pierwszy raz z czymś takim się spotykam... przecież ogólnie dąży się do tego, żeby temperatura była jak najmniejsza, nie? Procesor - Intel Core 2 Duo E8200 Testowalem dwa zasilacze - Pentagram PSF-500-A12S 500W oraz ModeCom MC 620 Carbon (aktualnie używany). Płyta główna - Gigabyte GA-P35-DS3L Temperature mierze CPUID HM oraz SpeedFan'em. Proszę o pomoc. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez beas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Napisz jak to zrobiłeś, że temp. procesora wynosi mniej niż 20 stopni. Przy chłodzeniu powietrzem jest to niemożliwe, gdyż temp. w obudowie wynosi więcej niż 30 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beas Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Nie mam zielonego pojęcia... Możliwe, że czujnik temp. jest wadliwy, lecz nie tłumaczy to wyłączania komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 podeślij screena z tempami ale najlepiej żeby były też inne dysk chipset grafa wszystkie jakie masz może procek to zbieg okoliczności a wyłączanie jest czymś innym spowodowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beas Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 http://i48.tinypic.com/df7psm.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 faktycznie dziwne to jest sprawdzałeś temp w BIOS-ie? dotknij radiatora czy nie jest gorący możliwe że czujnik jest wadliwy a wyłączanie kompa jest spowodowane przegrzewaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beas Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 radiator jest chlodny, a temperatury w biosie sa identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 radiator jest chlodny, a temperatury w biosie sa identyczne. jeśli to boxowe chłodzenie to radiator nie może być chłodny... tzn że ma albo wypukłą albo wklęsłą podstawkę może trafiła się wadliwa sztuka lub też może to być wina pasty termoprzewodzącej lub jej brak. radiator w idle powinien być letni lub ciepły, a w stresie wyraźnie ciepły. Kolega ma podobny problem komputer mu się nie włącza gdy proc jest zimny, sam na własne oczy to widziałem i śmiałem się z tego co on robi, bo gdy włącza kompa to wchodzi w bios w zakładce temp i czeka aż temp proca przekroczy 25C dopiero wtedy komp się włączy. Wiem że to jes śmieszne ale taki przypadek znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) A może sekcja zasilania mobki coś nie halo? Jak się rozbryka i rozgrzeje to jeszcze trzyma. A na zimno [gluteus maximus]. Może zimne luty na mobo lub coś. Nie chce mi się wierzyć by proc nie dawał rady przy temp 20 stopni. Ewentualnie OC :P przywalić napięciem i od razu się rozgrzeje :P edit: Poza tym wg bios jest poniżej 30stu. Core pokazuje bardziej realne wyniki, chociaż również duża różnica między rdzeniami. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beas Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) marantz5003, mam dokładnie to samo, co szanowny kolega szanownego kolegi! pasta odpada, bo właśnie dzisiaj ją nałożyłem na nowo... więc radiator do wymiany? foh_23, zasilacz odpada, bo musiałbym mieć ogromnego pecha, jakby obydwa testowane zasilacze były wadliwe... no chyba, że płyta główna Edytowane 3 Stycznia 2010 przez beas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Chodzi nie o zasilacz a o sekcję zasilania CPU na mobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beas Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 oke, wybacz nieporozumienie :) marantz5003, co zrobił kolega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 wymiana radiatora nie pomoże problem raczej leży w mobo spróbuj OC jak radzi foh_23 ale nie przesadź bo mogą być złe skutki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) Kolega nic nie zrobił ma dość starego kompa i co dziennie jak go włącza to wchodzi w bios i czeka na. jak on to mówi "aż proc się podgrzeje". Może to faktycznie coś z sekcją zasilania cpu jest. edit: Wspominałeś coś że czasem w idle temp ci spada poniżej 20C, co na box jest trochę nie do osiągnięcia w pokojowej temp. u niego jest podobnie bo na boxie w dodatku bez pasty, programy typu everest i coretemp, w stresie pod orthosem pokazują cały czas równo 36C czyli on też ma jakiś problem z czujnikiem. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beas Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 dzięki wielkie :) odsyłam płytkę na gwarancję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...