Dzanus Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witam. Posiadam zasilacz Corsair VX550 (550W), i5 750@3.8ghz i HD4890. Po ~1h testowaniu w Prime95 poczułem zapach spalenizny i komp po chwili się wyłączył. Przez kolejne 5 min nie chciał się włączyć. Czy to może być wina zasilacza? Czy 550W na taki zestaw to może być za mało? Oczywiście po tych 5 min udało się wszystko włączyć ale nie chcę ryzykować i defaultowe ustawienia w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) To nie wina zasilacza a chłodzenia. Masz za słabe chłodzenie albo na CPU albo za mały przewiew w budzie albo obydwa powyższe. Zadziałało zabezpiecznie przed przegrzaniem. Gdyby zasilacz był za słby to miałbyś blue screeny itp. - system niestabilny - na ten konfig te 550 spokojnie starczy. Musisz się zaopatrzyc w niereferencyje chłodzenie na CPU + dobra pasta + dodatkowe wentylatory w budzie z porzod i z tyłu. Napisz coś więcej jak to wygląda u Ciebie a coś poradzimy. Aha może to być też być sprawa chłodznia chipsetu i mosfetów. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzanus Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 To na pewno nie przegrzanie procka, ponieważ mam Mugena II z AC Silver 5 i cały czas kontroluję CoreTemp'em. Po ~1h w prime temp nie dochodziła do 75 stopni. Jeśli chodzi o chłodzenie mosfetów i chipsetu na płycie to nic nie dodawałem (płyta gigabyte p55-ud3). W budzie wydaje mi sie, ze przewiew dobry ponieważ mam 2 Zephyry założone. Kable może najlepiej ułożone nie są ale nie sądzę żeby przeszkadzały w przepływie powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 1. Wg mnie 75 stopni to dużo jak na takie chłodzenie. 2. Podłącz inny zasilacz. 3. Pooglądaj płytę główną - szczególnie w okolicy procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Jak poczułeś swąd to proste - coś się przegrzało i zaczęło puszczać dymek. Ile masz dokładnie na procku po 1h prime? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzanus Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Teraz nie chce znów powracać do tego 3.8, jeśli chodzi o tego prime to było ok. 1h mogło być 45 min, mogło być 1h 15 min i temp jak dobrze pamiętam to 71-73 stopni. Mugen jest trochę duży więc na sekcje zasilania dokładnie nie popatrzę ale z tego co widzę to wszystkie mosfety wyglądają normalnie. Drugiego zasilacza niestety nie mam więc nie sprawdzę. Czyli muszę Mugena zdjąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 70 stopni na procku 45nm przy Prime to jest za dużo o 10 stopni i nie chodzi o to, że procek się spali ale jest przewoltowany. Teraz jest zima, latem będziesz miał o 5-8 stopni więcej, Zdejmi chociaż te 200 Mhz. Jak będziesz tak "giglał" procka wysokim napieciem to po roku żeby utrzymać to samo OC będziesz musiał dawać coraz większe napięcie... W efekcie końcowym i tak będziesz musiał zmniejszyć OC bo napiecia nie można zwiększać w nieskończoność... Idealnie jest gdy zimą masz po 30 min Prime w granicach 50-55 stopni co latem przekłada się na max 65. Jeśłi chodzi o to co się tam u Ciebie lekko przypiekło, zrób tak, otwórz budę, zadaj tego Prima i po 20 paru minutach badaj palcem chłodzenie na chipsecie/mosfetach jak będzi parzyć to znaczy, że powinienś dodac na to nawiew. Jesli nic nie będzie się swędzić to znaczy, że przewiem w budzie jest za mały. Generalnie jest to najlepsza metoda, buda otwarta i patrzeć co się dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Po pierwsze sprawdziłeś, czy wentylatory chodzą? Bo mógł siąść jakiś wentyl, a wtedy przegrzanie praktycznie gotowe. Miałem taką samą sytuację (smród spalenizny, resety itp.) i okazało się, że wentyl w zasilaczu padł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzanus Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) 70 stopni na procku 45nm przy Prime to jest za dużo o 10 stopni i nie chodzi o to, że procek się spali ale jest przewoltowany(...)Czyli jakie napięcie wypadało by dać na procesor? Jeśli chodzi o mój problem to wszystkie wentylatory napewno chodziły. Posiadam obudowę Gladiusa 400, i oprócz wentylatora od Mugena, mam 2, jeden zamontowany na górze(chłodzi mugena) a drugi z tyłu obudowy. Chcę kupić jeszcze jeden tylko nie wiem czy lepiej żeby wdmuchiwał powietrze z przodu obudowy (z dołu) czy lepiej wydmuchiwał ze ścianki bocznej? Edytowane 4 Stycznia 2010 przez Dzanus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ja Ci dokładnie nie powiem jaki powinienś dać napięcie bo sam mam platformę AMD. Reguła jest taka - po minimum 20 min Prime w sezonie zimowym czyli teraz powinieneś mieś temperaturę na poziomie między 50 a 55 stopni. Latem to się przełoży na 55-60. temperatury powyżej 60 stopni to już katowanie procka. Tak ustaw napiecie i całe to OC żeby osiągnąć te liczby. Robi się to po to by zapobiec zjawisku migracji elektronów, o czym już pisałem, gdzie trzeba ciągle zwiększać napięcie by utrzymać to samo OC. Generalnie to jest jak z silnikiem będziesz go giglał stale na wysokich obrotach w wysokiej temperaturze to szybciej się skończy. Musisz osiągnąć równowagę - dobre OC przy odpowiednich temperaturach. Napięcie sprawdź maxymalne zalecane dla twojej linni procesorów, uważasz nie dla tego konkretnego modelu, i kręć w granicach tego napięcia ewentualnie trochę wyżej. Np. mój procek ma standardowo 1,325 V a producent dozwala max dla tej linii Phenomów 1,425 i tyle mam przy momi 24h OC i jestem spokjny. Nawet lekkie przekroczenie jest dopuszczalne. Ale już ponad 1,55 to było katowanie i temp mi skakała z miejsca o 8 stopni w idle. Więc odpuściłem choć mogłem mieć w ten sposób nawet 3,8Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) 70 stopni na procku 45nm przy Prime to jest za dużo o 10 stopni i nie chodzi o to, że procek się spali ale jest przewoltowany.Bzdura - powielasz mity. Każda seria procesorów jest inna i nie ma czegoś takiego, jak jedyna słuszna temperatura dla wszystkich procesorów. @Dzanus Potrzeba trochę więcej szczegółów. Ustal, co zaśmierdziało. Czy nadal śmierdzi? Użyj nosa i, że tak powiem, przewąchaj wszystkie podzespoły :wink: . Nie chciał się włączyć? W sensie, że wciskałeś POWER i zero reakcji, czy włączał się i czarny ekran bez reakcji? Bo jeśli czarny ekran, bez tzw. bootowania, to musiałeś coś źle ustawić w biosie. Czasem jest tak, że złe ustawienia w biosie (niestabilne pamięci/procesor) sprawiają, że za którymś włączeniem komputer nie chce zabootować i trzeba resetować bios. W każdym razie jeśli komputer działa dalej, to nic się nie stało i możesz dalej podkręcać. Na razie spróbuj ustawić stabilne 3.6GHz. Edytowane 5 Stycznia 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzanus Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Najprawdopodobniej znalazłem przyczynę tego zapachu. Mugen ma backpate z taką jakby gąbką od strony przylegającej do mobo. Gdy zdjąłem Mugena to zauważyłem, że jeden bok tej gąbki jest przypalony. Nałożyłem też na nowo pastę i temp spadły o 5-8 stopni. Ale do tej pory nie wiem dlaczego komp się wtedy wyłączył. Ofc sekcja zasilania wygląda normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...