Skocz do zawartości
effect

Matx Pod I5, Który?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie, zastanawiam się nad płytami w granicach 350:

Asrock P55M

MSI P55M-GDR45

Gigabyte GA-P55M-UD2

Mają w sumie podobne wyposażenie i co dla mnie ważne, zdaje się, że wszystkie mają e-sata. Z tego powodu trudno mi się zdecydować na konkretny model. W tym przypadku komp nie będzie podkręcany. Zależy mi po prostu na trwałości. Co wybrać?

Myślałem nad Gene III Maximus, aczkolwiek jest droższy o 300zł; jego zaleta to X-fi na pokładzie + chłodzenie sekcji zasilania. Jednak przy braku podkręcania to ma małe znaczenie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Składając kompa pod 32bitowy system na płycie P55 lepiej włożyć szybkie 3x1GB przeznaczone dla i7 (1600 CL7), czy wolniejsze 2x2GB (1333 CL9) w dualu?

32 bitowy system i tak odczyta tylko 3,3. Jednak nie wiem czy można umieszczać triple channel przeznaczone dla i7 w płytach pod i5 na chipie p55.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci triple czy dual niczym sie nie różnia poza tym że sa pakowane po 2 lub 3 szt :) jedynie że sa z jednej serii...nie ma znaczenia.

Jesli zakładasz że system tylko 32bit to spokojnie możesz 3GB wsadzić.

Płyta skoro nie podkręcasz może być jak najtańsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci triple czy dual niczym sie nie różnia poza tym że sa pakowane po 2 lub 3 szt :) jedynie że sa z jednej serii...nie ma znaczenia.

Jesli zakładasz że system tylko 32bit to spokojnie możesz 3GB wsadzić.

Płyta skoro nie podkręcasz może być jak najtańsza.

Też tak myślałem

aż nie dostałem kostek które na X58 robiły 2000

a na P55 już nie

są pewne różnice delikatnie inne v

no i spd rozpisane trochę inaczej

profile pod inne proce

po za tym niczym się nie różnią

Edytowane przez DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yhm,

no ale generalnie wybór szybszych 3GB wpłynie korzystniej niż wolniejszych 4GB?

Wie ktoś może gdzie kupić płytę Gigabyte'a p55m-UD4?

Widziałem na Pixmanii ale szczerze powiedziawszy nic nie wiem o tym serwisie, trochę nie ufam jego layoutowi :). W Esc mówią, że nie ma w hurtowni :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Takty i cl pamieci ma znikomy wplyw. W zaden sposob w grach, uzytkowaniu typu net filmy a nawet w jakich polpro zastosowaniach nie odczujesz roznicy miedzy cl9 a 7. Za to jak wlaczysz win7, gg i gta4 to 4 gb ram da wiekszego kopa od 3 ;] No i jak cos to pozniej latwiej sprzedac kosc 2gb a nie 1. Ogolnie kupno jednej kosci w 2 gb to same plusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi