JuLeK Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Mam, co pradwa chwilowo, Abita ST6 i Cela 1.2G. Oczywiście mam zamiar go nieżle O/C'knąć. Tylko że... Gdy na MoBo włączam dzielnik 4:4:1 (CPU:RAM:PCI) To przy starcie pokazuje mi się: "CPU is unworkable, or..." Co mam robić? Jak wkładam P3 to jest OK... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Mam, co pradwa chwilowo, Abita ST6 i Cela 1.2G. Oczywiście mam zamiar go nieżle O/C'knąć. Tylko że... Gdy na MoBo włączam dzielnik 4:4:1 (CPU:RAM:PCI) To przy starcie pokazuje mi się: "CPU is unworkable, or..." Co mam robić? Jak wkładam P3 to jest OK... :( Wylacz sprawdzanie prawidlowego taktowania bo chyba o to chodzi (???) A jak dasz 3:3:1 to jest tak samo ? (oczywiscie wtedy dzwiek nie dziala) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Jak dam 3:3:1 to przy 120 wysiada Dysk (gubi dane) :( O co ci chodzi z tym sprawdzaniem prawidłowego taktowania? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Jak dam 3:3:1 to przy 120 wysiada Dysk (gubi dane) :( O co ci chodzi z tym sprawdzaniem prawidłowego taktowania? :?: 1. Jak znam zycie to dysio pewnie seagate :P 2. W softmenu jest opcja >>speed error hold<< wylacz to (disabled) Moze to o to chodzi. Nie wiem, strzelam :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Nic z tego :( Dalej: CPU is unworkable, or has been... sic! :evil: :evil: :twisted: :twisted: :x HELP :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Nic z tego :( Dalej: CPU is unworkable, or has been... sic! :evil: :evil: :twisted: :twisted: :x HELP :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: moze by tak nowy biosik zarzucic.. a 4:4:1 to dopiero przy fsb 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Mam najnowszy BIOS, Celek kręci się u kolegi na 1600 na TUSL2C przy 35C idle. Ja mam WC i 0C Idle :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Mam najnowszy BIOS, Celek kręci się u kolegi na 1600 na TUSL2C przy 35C idle. Ja mam WC i 0C Idle :D z peltierem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 to musi byc speed error hold ! sprawdz napewno czy masz enabled. a dzielnik 4:4:1 tutaj zgadzam sie z pbem jest idealny do fsb=133 (wtedy chodzi wszystko synchronicznie :? :wink: ) kaeres - mam baracude III 40 gb i jakos mi sie nigdy nie zwinela przy O/C :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 to musi byc speed error hold ! sprawdz napewno czy masz enabled. a dzielnik 4:4:1 tutaj zgadzam sie z pbem jest idealny do fsb=133 (wtedy chodzi wszystko synchronicznie :? :wink: ) kaeres - mam baracude III 40 gb i jakos mi sie nigdy nie zwinela przy O/C :) Mam epeed error hold na enabled. próbowałem też disabled. KICHA :evil: :twisted: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 powinien byc disabled. moze masz st6 overcklockers unfriendly :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 No dobra ustawiam na Disabled. A tak poza tym to co to jest In-Order Queue Depth??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 No dobra ustawiam na Disabled. A tak poza tym to co to jest In-Order Queue Depth??? Ta opcja pozwala na ustawienie bufora cache dla procesow CPU Powinno byc na 4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Mam na 4. Ale chciałbym opisać jeszcze jedną żecz. Otóż przed chwilą kombinowałem przy kompie i mam kilka wniosków. Po1. Kilka razy poszło mi ma 4:4:1, przy FSB100 i 1.475V. Zauwarzyłam że to czy pójdzie czy nie zależy od tego czy przy starcie pokaże się: Intel Celeron 1.2(12x100)... Bo czasami to się nie pokazóje... Czy to normalne? A poza tym czasami jak rsetuję kompa po zmianie ustawień w BIOS'e, to komp albo w ogule mi się nie włącza (nie włącza się monitor), albo "wyje" takim tonem, mniej-więcej jak Policja/Karetka :?. Jak raz mi poójdzie na 4:4:1, to potem idzie już cały czas, pod warónkiem że nie wchodze do BIOS'u. Przypominam że pójście lub nie zależy (zawsze) od pokazania się albo nie "Meldunku" Cela. Raz udało mi się ustawić FSB 125 (tzn. przy tym komp był stabilny, tylko czasami dysk gubił dane) więc odpalam go... idzie... (chila zamarcia, stoję jak wryty) i... GUBI DANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To naczy chyba że Dzielnik 4:4:1 wcale nie działał, chociaż był ustawiony w BIOS'ie :cry: :?: :cry: :?: :? :( :twisted: :?: :evil: Nic już nie rozumiem :cry: :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Mam na 4. Ale chciałbym opisać jeszcze jedną żecz. Otóż przed chwilą kombinowałem przy kompie i mam kilka wniosków. Po1. Kilka razy poszło mi ma 4:4:1, przy FSB100 i 1.475V. Zauwarzyłam że to czy pójdzie czy nie zależy od tego czy przy starcie pokaże się: Intel Celeron 1.2(12x100)... Bo czasami to się nie pokazóje... Czy to normalne? A poza tym czasami jak rsetuję kompa po zmianie ustawień w BIOS'e, to komp albo w ogule mi się nie włącza (nie włącza się monitor), albo "wyje" takim tonem, mniej-więcej jak Policja/Karetka :?. Jak raz mi poójdzie na 4:4:1, to potem idzie już cały czas, pod warónkiem że nie wchodze do BIOS'u. Przypominam że pójście lub nie zależy (zawsze) od pokazania się albo nie "Meldunku" Cela. Raz udało mi się ustawić FSB 125 (tzn. przy tym komp był stabilny, tylko czasami dysk gubił dane) więc odpalam go... idzie... (chila zamarcia, stoję jak wryty) i... GUBI DANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To naczy chyba że Dzielnik 4:4:1 wcale nie działał, chociaż był ustawiony w BIOS'ie :cry: :?: :cry: :?: :? :( :twisted: :?: :evil: Nic już nie rozumiem :cry: :( AKTUALIZACJA BIOSA!!! Tylko to Ci moze pomoc. A to czy wyskakuje napis CELERON 1200 (12X100) czy nie to zalezy czy jest restart przez przycisk restart czy wylaczysz kompa a potem wlaczysz na nowo ( a to roznica) i to jest normalna kolej rzeczy. Powtarzam aktualizacja biosa jak najbardziej wskazana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Właśnie aktualizuję BIOS od godziny... Nie mogę wpisać :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 ... W DOS'ie wiesz... Tam gdzie trzeba wpisać gdzie jest BIOS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 ... W DOS'ie wiesz... Tam gdzie trzeba wpisać gdzie jest BIOSWysle Ci wszystko czego potrzeba mailem wraz z instrukcja :) Czekaj przy poczcie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Nie musisz :wink: Nie jestem (aż) takim lamerem :o Nie wiem tylko jak wpisać ... Jak piszę normalnie to pokazóje mi się chyba ó, czy ł... Próbowałem wszystkich kombinacji... Ale po jakimś czasie zgrałem BIOS na dyskietkę. Odpalam AWDFlasha... Pyta się czy zapisać stary BIOS... potem: are you sure to program... i zwis! ( :?: :?: ) czy możliwe że komp mi zwisa podczas odpalonego AWD'ka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Właśnie aktualizuję BIOS od godziny... Nie mogę wpisać :evil: zeby zmienic uklad klawiatury na standardowy (bez zadnych tam Ł, Ó) nacisnij CTRL+ALT+F1 juz pod dosem i mozna dzialac. a dlaczego chcesz usilnie puscic go na fsb=100 przy dzielniku 4:4:1 ? przeciez to tak samo jak na 3:3:1 tylko ze w przypadku 4: ... masz taktowanie PCI obnizone o 8 mhz (czyli gorzej!). zwieksz mu fsb do 125 ustaw napiecie wyzsze o 0.05 v dzielnik na 4:3:1 na takich ustawieniach powinien hulac BEZ problemow. :) ps jaka masz pamiec? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Nie musisz :wink: Nie jestem (aż) takim lamerem :o Nie wiem tylko jak wpisać ... Jak piszę normalnie to pokazóje mi się chyba ó, czy ł... Próbowałem wszystkich kombinacji... Ale po jakimś czasie zgrałem BIOS na dyskietkę. Odpalam AWDFlasha... Pyta się czy zapisać stary BIOS... potem: are you sure to program... i zwis! ( :?: :?: ) czy możliwe że komp mi zwisa podczas odpalonego AWD'ka? Poslalem Ci cala instrukcje krok po kroku i nie trzeba nic wpisywac. Samo Ci to zrobi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Nie chcę go puszczeć dla idei na 4:4:1 :evil: Chce go puścić na FSB 133 , ale doo tego musze mieć 4:4:1!!! Kapujesz. Więc próbowałem po prostu na każdym FSB. Pamięci... Nie pytaj (150MHz, CL2, Infineon) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Poslalem Ci cala instrukcje krok po kroku i nie trzeba nic wpisywac. Samo Ci to zrobi Wielki DZIĘKI :!: :D Zaraz zobaczę zo z tego bedzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 AhA! :P no to powiem jak u mnie jest moze chodzi dopiero na 1.6 po zwiekszeniu vcore na 1.775, moze masz podobny egzemplarz jak ja i trzeba go jeszcze troche doladowac :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 AAAAAAAAaaaaaaaa (szok) Chyba... DZIAŁA.... Ale nic jeszcze nie mówię na pewno (już sie tak cieszyłem z 10 razy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 AAAAAAAAaaaaaaaa (szok) Chyba... DZIAŁA.... Ale nic jeszcze nie mówię na pewno (już sie tak cieszyłem z 10 razy) kongratulacje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 AAAAAAAAaaaaaaaa (szok) Chyba... DZIAŁA.... Ale nic jeszcze nie mówię na pewno (już sie tak cieszyłem z 10 razy) Nie mow ze skorzystales z mojej instrukcji zamiesczonej w mailu ? :P Jak tak to sie ciesze, ze moja praca nie idzie na marne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 A więc jest tak: Updateowałem BIOS, ustawiam 4:4:1, FSB 133, Vcore 1.675, reset.... I... pokazuje się: Intel Celeron 1.6GHz (jeszcze nigdy mi się to nie udało) idzie dalej... i KICHA... czarny ekran. Najbardziej boję się tego że dzilnik chodzi dalej na 3:3:1 :cry: pomimo ustawienia 4:4:1. Znacie może jakiś programikk krórym można to sprawdzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 raczej jak go wlaczasz to jest mysle ze musisz polaczyc nozki dla proca i ustawic wieksze napiecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 A więc jest tak: Updateowałem BIOS, ustawiam 4:4:1, FSB 133, Vcore 1.675, reset.... I... pokazuje się: Intel Celeron 1.6GHz (jeszcze nigdy mi się to nie udało) idzie dalej... i KICHA... czarny ekran. Najbardziej boję się tego że dzilnik chodzi dalej na 3:3:1 :cry: pomimo ustawienia 4:4:1. Znacie może jakiś programikk krórym można to sprawdzić? Tak samo mam. Sprobuj na 1.5 (12x125) i napiecie nie trzeba wtedy za duzego- ja jade na default (1.475V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...