Skocz do zawartości
krzysio109

Coś Nie Tak

Rekomendowane odpowiedzi

podkręciłem sobie ostro kompa rok temu kupiłem grafikę asus ah3650 kilka miesięcy po jej zamontowaniu zaczęły się problemy a mianowicie fps w pewnej grze na low grafice powinien być powyżej 100 a tu na 1vs1 od 10 do 20 a na 8vs8 jest od 0.3 do 10.

Niedawno spalił mi się zasilacz i kupiłem nowy oto mój komp

-Intel pentium 4 3ghz

-asus ah3650 512MB

-2 GB ram

-agp 8x/dual channel DDR

-Zasilacz I-box model DR-8400BTX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie musi... napewno będzie bezpieczniej!!! :)

Jaka gra? Jakie stery? Jak długo ma system?

To taktowanie tego P4 to takie puste MHz - wiec ważne z jaką grą!; i skąd wiesz, że powinno być 100FPS - tak było wcześniej czy gdzieś wyczytałeś?

Zastosuj się do mojego wcześniejszego postu!

Warto też zrobić test w HD TUNE - jak z wydajnością dysku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi o wynik - tylko o temperatury!!! Np. po 15-30 min. działania programu!

Procek - przynajmniej tą 1 godz. na Sp2004 - przy okazji sprawdzi się stabilność!!

HD Tune - sprawdź wydajność dysku - zakładka Benchmark!

Choć na tej zasiłce to różne rzeczy mogą się dziać!

Moim zdanie wymiana jest potrzebna; choć takie objawy mogą dawać także inne podzespoły!

A co do tytułu gry to widzę, że to straszna tajemnica?! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli po resecie masz 75 stopni to pod obciążeniem może być jeszcze więcej i Thermal-throttling może obniżać taktowanie cpu.

znam kolesia który ma podobnego kompa do mojego tylko grafe ma słabszą

Podobność może być pozorna :) 3GHz przy E8400 oraz przy Pentium 4 dzieli przepaść.

Grafika też może być tylko pozornie słabsza (jakiś x1900 pewnie będzie szybszy od hd3650).

Rada: na początek zrób porządek z temperaturą cpu, 75stopni to może być po godzinnym teście orthosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że komp kręcony więc na razie ustaw wszystko na default.

Co do zasilacza to już mówiono, że do wymiany i to nie z powodu "małej ilości puszczanego prądu" ale dlatego, że obecny to szajs i może paść w każdej chwili, ciągnąc ze sobą całego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu źle nałożyłeś pastę?? odpal Tego furmarka i jak temp będzie przynajmniej 70-80 stopni to dotknij chłodzenia żeby sprawdzić jak bardzo jest ciepłe... jeśli jest "takie sobie" to po prostu źle położyłeś pastę... nie rozumiem tego 'wymieniłem bo tamta to był już kamień" przecież ona powinna się taka zrobić... tylko że po zdjęciu trzeba ją od nowa, bo musi być jednolita, wypełnić mikronierówności itd itp:)

Edit

A zdajesz sobię sprawę z tego że jak grasz to on ma cały czas taką temperaturę??:) to cię pocieszyłem:P

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi