krzysio109 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 podkręciłem sobie ostro kompa rok temu kupiłem grafikę asus ah3650 kilka miesięcy po jej zamontowaniu zaczęły się problemy a mianowicie fps w pewnej grze na low grafice powinien być powyżej 100 a tu na 1vs1 od 10 do 20 a na 8vs8 jest od 0.3 do 10. Niedawno spalił mi się zasilacz i kupiłem nowy oto mój komp -Intel pentium 4 3ghz -asus ah3650 512MB -2 GB ram -agp 8x/dual channel DDR -Zasilacz I-box model DR-8400BTX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Co to znaczy w pewnej grze? :) Temperatury grafy i procka sprawdź w stresie! (np.: FurMark, SP2004) Pamięci (memtest) Zasiłka tak czy siak do wymiany!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 na forum cda też mi to powiedzieli że zasilacz do wymiany ale mam pytanie czy to może powiększyć fps? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Może nie musi... napewno będzie bezpieczniej!!! :) Jaka gra? Jakie stery? Jak długo ma system? To taktowanie tego P4 to takie puste MHz - wiec ważne z jaką grą!; i skąd wiesz, że powinno być 100FPS - tak było wcześniej czy gdzieś wyczytałeś? Zastosuj się do mojego wcześniejszego postu! Warto też zrobić test w HD TUNE - jak z wydajnością dysku! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 znam kolesia który ma podobnego kompa do mojego tylko grafe ma słabszą i ma fps od 60 do 120 a to wynik z FurMark Windowasa mam Xp 32 bity nie dawno robiłem reinstalke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Nie chodziło mi o wynik - tylko o temperatury!!! Np. po 15-30 min. działania programu! Procek - przynajmniej tą 1 godz. na Sp2004 - przy okazji sprawdzi się stabilność!! HD Tune - sprawdź wydajność dysku - zakładka Benchmark! Choć na tej zasiłce to różne rzeczy mogą się dziać! Moim zdanie wymiana jest potrzebna; choć takie objawy mogą dawać także inne podzespoły! A co do tytułu gry to widzę, że to straszna tajemnica?! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) Gra jest tajna :D nazywa się crrosfire www.z8games.com tam ją znajdziesz temperatura CPU wynosi 75C po resecie boje się go puszczać na tym programie bo jeszcze mi wykituje Edytowane 4 Stycznia 2010 przez krzysio109 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Jeśli po resecie masz 75 stopni to pod obciążeniem może być jeszcze więcej i Thermal-throttling może obniżać taktowanie cpu. znam kolesia który ma podobnego kompa do mojego tylko grafe ma słabszą Podobność może być pozorna :) 3GHz przy E8400 oraz przy Pentium 4 dzieli przepaść. Grafika też może być tylko pozornie słabsza (jakiś x1900 pewnie będzie szybszy od hd3650). Rada: na początek zrób porządek z temperaturą cpu, 75stopni to może być po godzinnym teście orthosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 ale co mam zrobić żeby ją obniżyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guzio123 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Wyczyścić kompa, zmienić pastę pod chłodzeniem, albo samo chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 pasta pod chłodzeniem wymieniana niedawno bo tamta jak kamień już była a komp jest czysty tydzień temu czyściłem. a może jest to spowodowane tym zasilaczem za mało prądu przepuszcza do wiatraków albo coś takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Mówisz, że komp kręcony więc na razie ustaw wszystko na default. Co do zasilacza to już mówiono, że do wymiany i to nie z powodu "małej ilości puszczanego prądu" ale dlatego, że obecny to szajs i może paść w każdej chwili, ciągnąc ze sobą całego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 zrobiłem test w tym programie furmark na temperaturę w 400 sekund doszło prawie do 90C nie chciałem już ryzykować bo komp nie jest najmłodszy a jak by padł to ja bym za to oberwał od siory :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Może po prostu źle nałożyłeś pastę?? odpal Tego furmarka i jak temp będzie przynajmniej 70-80 stopni to dotknij chłodzenia żeby sprawdzić jak bardzo jest ciepłe... jeśli jest "takie sobie" to po prostu źle położyłeś pastę... nie rozumiem tego 'wymieniłem bo tamta to był już kamień" przecież ona powinna się taka zrobić... tylko że po zdjęciu trzeba ją od nowa, bo musi być jednolita, wypełnić mikronierówności itd itp:) Edit A zdajesz sobię sprawę z tego że jak grasz to on ma cały czas taką temperaturę??:) to cię pocieszyłem:P Edytowane 5 Stycznia 2010 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 pasta była zmieniana nie prze zemnie tylko przez wujka zmieniał ją bo komp się przegrzewał po zmienieniu już było ok domyślam się że ma taką temperature można to wywnioskować po fpsie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Skoro teraz ma 90C, to jaka temperatura była przed zmianą pasty? :o Zrób jak kolega wyżej pisał - dotknij radiatora ręką i sprawdź, czy jest gorący. I ustaw wszystko na default, bez żadnego kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 ale co mam nastawić na default i gdzie? a temperatura przed zmianą pasty była na tyle duża że komputer się wyłanczał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 zresetuj BIOS zworką CMOS, lub wersja łatwiejsza - wyjmij małą, okrągłą baterię na 10 minut z płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 tą bateryjkę kiedyś próbowałem wyjąć ale nie chce wyjść... a co to 1 sposobu to jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ia-t315051.html Masz na dole pierwszego posta odnośnik do resetowania BIOS'u. A z bateryjką trzeba delikatnie, nic na siłę. Musi wyjść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 delikatnie się nie da bo nie wyjdzie 30 min próbowałem delikatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 W takim razie spróbuj zworką - masz wyżej link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio109 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 biosa już zresetowałem nic nie dało... a ktoś tam mówił żeby dotknąć chłodzenia no to tak chip set jest najgorętszy potem jest procek,zasilacz i grafa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...