pebe2006 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Mam problem z komputerem u mojej dziewczyny, restartuje sie co jakis czas, problemem sa prawdopodobnie wybrzuszone 4 kondensatory na plycie glownej MSI KT6 Delta. Moje pytanie: Czy moge kupic identyczna plyte glowna (tylko sprawna) i je podmienic, bez koniecznosci ponownego instalowania windows xp? Chcialbym tego uniknac. Z gory dzieki za odpowiedz. Edytowane 5 Stycznia 2010 przez pebe2006 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Chcesz podmieniać kondensatory czy płytę? W przypadku kondensatorów będziesz potrzebował identycznych + dobrej lutownicy i odrobiny pojęcia o tym, co zamierzasz zrobić. W przypadku identycznej płyty i podmiany można to zrobić i w 99% przypadków powinno się udać. Problem może się pojawić, gdy opcje "ACPI" oraz "PM controled by APM" będą inaczej ustawione, niż na starej płycie. Najlepiej spisać ustawienia bios na kartkę te bardziej krytyczne (ustawienia dysków nie są istotne) i zanim wystartuje system na nowej płycie, to ustawić tak samo bios w nowej płycie. Jest tylko jeden mały haczyk. Ten model jest dość awaryjny i ciężko Ci będzie dostać sprawny egzemplarz - o nówkach nie ma mowy. Generalnie zresztą SocketA to praktycznie martwa platforma. Nowe płyty można policzyć na palcach jednej ręki - podobnie jak sklepy, które je oferują. Zanim jednak porwiesz się na wymianę, to wcześniej podłącz inny zasilacz, by wykluczyć jego winę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Mam problem z komputerem u mojej dziewczyny, restartuje sie co jakis czas, problemem sa prawdopodobnie wybrzuszone 4 kondensatory na plycie glownej MSI KT6 Delta. Moje pytanie: Czy moge kupic identyczna plyte glowna (tylko sprawna) i je podmienic, bez koniecznosci ponownego instalowania windows xp? Chcialbym tego uniknac. Z gory dzieki za odpowiedz. Co do pierwszej części pytania. To IMO lepiej wymienić te kondensatory, ja właśnie w swojej stacjonarce też niedługo muszę to zrobić. To zdecydowanie taniej wyjdzie niż zakup kolejnej płyty. Co do ewentualnej przekładki, to raczej problemów być nie powinno, tak jak ULLISSES pisał, spisz ustawienia ACPI i ustaw w nowej płycie tak samo, choć generalnie to także nie jest przeszkoda. Podejrzewam, że masz raczej ustawione ACPI domyślne, tak więc jak 99% ludzi którym robię/robiłem z kompami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...