Skocz do zawartości
xbartx

Procesor I Karta Graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem forum, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Komputer ma służyć głównie do Photoshop CS4, Flash i After Effect. Nie za bardzo się znam na tych programach, ale wyczytałem, że obróbka grafiki i video - no coś w ten deseń. Chodzi mi o to w jaki celować procesor dwu czy cztero rdzeniowy? Czy te programy będą potrafiły to wykorzystać. Oczywiście przy założeniu, że nie będą chodzić wszystkie na raz. Czy lepszy jest AMD czy Intel? Jak AMD to lepiej 4 rdzenie czy 2 rdzenie ale cache L3? No i sprawa grafiki. Gdzieś wyczytałem, że Photoshop CS4 potrafii korzystać z karty graficznej. Jeżeli to prawda i daje to jakieś wymierne korzyści to jaka to minimum grafika, no i z jakiej stajni ATI czy Nvidia?

Jeżeli ktoś mógłby rozwiać chociaż część wątpliwości to będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ile chcesz wydać. Photoshop CS4 obsługuje wiele rdzeni to raz + wykorzystuje możliwości karty graficznej do wspomagania obróbki. Poniżej link kart które oni testowali i uważają za zgodne.

http://kb2.adobe.com/cps/405/kb405711.html

Ja polecałbym Ci Radeona HD 4770 jakoże jest chłodny i energooszczędny. Procesor w zależności od budżetu - jak chcesz poszleć i potrzebujesz naprawdę koszmarnej mocy to Intel i jego i7. Jak kupujesz z głową to AMD Phenom II X3 lub X4 - lepszy wskaźnik możliwości do ceny, a procesor na dobrą sprawę niewiele słabszy. Athlon II - nie polecam brak cache L3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo Chris1981 za cenne informację. Budżet właśnie nie jest zbyt duży (2000 pln bez monitora), dlatego też będę musiał trochę pokombinować. Co do procesora to raczej na pewno AMD Phenom. Teraz tylko pozostanie kwestia grafiki. Z tego co wyczytałem ATI daje lepszą jakość grafiki, ale gdzieś mi się o uszy obiło, że Nvida lepiej współpracuje i lepiej jest wykorzystywana przez CS4, prawda to?

Edytowane przez xbartx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nvidia ma specjalną linię kart specjalnie stowrzonych dla grafkiów - Quadro CX. Pewnie o to autorowi chodziło z tą wyższością Nvidii. Te karty to koszmar dla portfela więc odpadają. Ati redeon serii 3000 i 4000 jak i Nvidia od serii 8800 w górę mają pełne wsparcie dla CS4 a kosztują normalne pieniądze. Radeony i zwykłe Geforce z ułamek ceny Quadro wspierają zarówno After Effect jak i operacje na modelach 3D a także edycję video. Wymagania dla karty do wspomagania Photoshopa i pozostałych aplikacji to zgodność z OpenGL 2.0 i Pixel Shader Model 3.0 oraz 128MB RAM na karcie. Radeon ma jeden punkt przewagi nad Nvidią - chodzi o wsprcie dla Premiere obecne już w serii 4000, Nvidia wspiera go tylko w Serii Quadro CX.

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no quadro to zdecydowanie odpada. A karty tego typu, można brać pod uwagę?

ASUS ATI Radeon HD4350 1024MB DDR2/64bit >>> http://tylda.pl/?popup=productpop&pid=VGAASUATI0155

GIGABYTE ATI Radeon HD4550 512MB DDR3/64bit >>> http://tylda.pl/?popup=productpop&pid=VGAGIGATI0101

POWERCOLOR ATI Radeon HD4650 512MB DDR2/128bit >>> http://tylda.pl/?popup=productpop&pid=VGAPOCATI0197

Czy szukać raczej coś droższego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wymienionych kart w gre wchodzi tylko HD4650, karta niedoceniana a miałem okazję testować i jest całkiem niezła, tamte niższe modele mają już szynę 64bit - trochę mało.

Nie ma większego sensu inwestować w coś bardzo drogiego, programy uzyskują akcelerację juz na kartach z poprzednich generacji. Ewentualnie można dołożyć do HD4670 ale nie jest to mus. To nie ma być przecież komputer do gier. Ja jak już wcześniej pisałem wziąłbym HD4770 ze względu na proces technologiczny 40nm - czyli mniejsze wydzielanie ciepła i pobór energii - i tylko z tego powodu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wymienionych kart w gre wchodzi tylko HD4650, karta niedoceniana a miałem okazję testować i jest całkiem niezła, tamte niższe modele mają już szynę 64bit - trochę mało.

Nie ma większego sensu inwestować w coś bardzo drogiego, programy uzyskują akcelerację juz na kartach z poprzednich generacji. Ewentualnie można dołożyć do HD4670 ale nie jest to mus. To nie ma być przecież komputer do gier. Ja jak już wcześniej pisałem wziąłbym HD4770 ze względu na proces technologiczny 40nm - czyli mniejsze wydzielanie ciepła i pobór energii - i tylko z tego powodu.

Ok czyli wszystko jasne. Zobaczę jak to się będzie finansowo zamykać i jeżeli starczy kasy to wezmę tego HD4770, ale coś mi się wydaje, że lepszą opcja będzie albo więcej RAM tudzież szybszy procesor. Postaram się dzisiaj coś dobrać i dać do oceny.

UPDATE

Takie coś ustaliłem:

PROCESOR AMD PHENOM II X3 705e

GIGABYTE GA-MA770T-UD3P

POWERCOLOR ATI Radeon HD4650 512MB DDR2/128bit

GOODRAM DDR3 4096MB PC1333 DUAL 2 x 2048 CL9

ZASILACZ OCZ STEALTHXSTREAM 500W

reszta nieistotna, no a na więcej kasy nie starczyło. Myślę, że jak na początek to nie będzie źle.

Edytowane przez xbartx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo Chris1981 za cenne informację. Budżet właśnie nie jest zbyt duży (2000 pln bez monitora), dlatego też będę musiał trochę pokombinować. Co do procesora to raczej na pewno AMD Phenom. Teraz tylko pozostanie kwestia grafiki. Z tego co wyczytałem ATI daje lepszą jakość grafiki, ale gdzieś mi się o uszy obiło, że Nvida lepiej współpracuje i lepiej jest wykorzystywana przez CS4, prawda to?

Na necie można wyczytać wpisy fanatyków nv że jest niby lepsza. Fakty są takie, że obsługa OpenGL nie działała ani na moim 9600, ani od kumpla na 9800, za to HD3200 i HD3650 nie miały żadnych problemów. Nie mówię, że tak jest zawsze, tak było po prostu w moim przypadku, ale po tej przygodzie stwierdziłem, że do takich celów jednak wybiorę ATI, ze względu właśnie na CS4 i sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek na pewno da radę. Uwaga - jeśli chcesz wykorzystac 4GB lub więcej RAM'u to system operacyjny musi być 64bit. Zwykłe 32bit zaadresują tylko maksymalnie tylko ok 3,3GB.

Co do zasilacza to nie ma potrzeby mocy aż 500 Wat - starczy dobre 350 W gdyż ten zestaw bedzie miał pobór mocy w granicach 200 Wat. Poniżej link do kalkulatora - zobacz sam.

http://www.antec.outervision.com/

Można zaoszczędzić ponad ok 50 PLN na zasilaczu.

Pzdr - Chris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek na pewno da radę. Uwaga - jeśli chcesz wykorzystac 4GB lub więcej RAM'u to system operacyjny musi być 64bit. Zwykłe 32bit zaadresują tylko maksymalnie tylko ok 3,3GB.

Wiem, wiem, że tak powiem trochę się orientuję w temacie z racji wykonywanego zawodu ;)

Co do zasilacza to nie ma potrzeby mocy aż 500 Wat - starczy dobre 350 W gdyż ten zestaw bedzie miał pobór mocy w granicach 200 Wat. Poniżej link do kalkulatora - zobacz sam.

http://www.antec.outervision.com/

Można zaoszczędzić ponad ok 50 PLN na zasilaczu.

Dzięki za obliczenia, bo o tym akurat zapomniałem i właśnie miałem sprawdzić czy 400Watowy Fortron tutaj spokojnie nie wystarczy. Jak widać wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi