madx21 Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 Posiadam prawie caly zestaw do WC. Tylko blok mi pozostal. Mialem zamawiac BlackBox'a ale Miko zniknelo, wiec przymierzam sie do Nukleona (kuzwa drogi troche). Ale caly zestaw racuje na rurkach 10/14 i przystosowane jest do wylotow 12 mm na bloku, natomiast nukleon ma 13mm. Dlatego tez bede musial skorzystac z reduktora na wlot z 10 mm na 12 oraz 2 wyloty z nukleona polaczyc trojnikiem "Y" 12 mm a potem zredukowac z 12 na 10mm. I teraz jest pytanie gdzie i jak najbardziej optymalnie zalozyc te reduktory. Myslalem ze w samym kompie tusz przed blokiem ale moge sie mylic. Chyba ze od razu po wyjsciu z pompki robic reduktory. Chodzi mi o dlugosc aby wszystko dzialalo sprawnie. I drugie pytanie. Mam akwarium ok 6L i w nim 2 pompki zatapialne ok 600L/h. Jedna tloczy wode prosto do bloku, potem woda wraca i i dzie przez chlodnicem, a nastepnie do zbiornika gdzie jest druga pompka ktora zasysa. Czy toma sens i czy mozna bardziej to usprawnic? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 Hmm, najlepiej byloby przejsc po prostu na 12/16 rurki, bedzie na pewno lepiej. Ale jesli nie chcesz, to zrob tak, zeby opory ukadu byly mozliwe male. Czyli jesli masz mozliwosc zrobienia powiedzmy 0.5m rurki 10/14, potem redukcja i 3cm rurki 12/16 do wlotu nukleona, a np. 20cm rurki 10/14 i potem 20cm 12/16 to lepiej dac to drugie. Im wiecej rurek o wiekszym przekroju tym lepiej. Ale jak mowilem na poczatku, najlepiej przejsc na 12/16. Polacz je szeregowo (kaskadowo), czyli wylot jednej z wlotem drugiej. W ten sposob masz prawie 2x wiekszy slup i zabezpieczenie na wypadek gdyby jedna padla. Jest to chyba lepsze rozwiazanie niz wylot #1 -> uklad -> wlot #2, ale najlepiej po prostu sprawdz obie opcje pod katem przeplywow :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madx21 Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 bigg thx sparwadze jak dostane nukleona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 Ja mialem 10/12 i na nukleona w miare spokojnie sie nalozyly, ale jak mowi Witch, lepiej zmien na 12/16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...