Armo Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Czy można jakoś zmusić laptopa do botowania z pendrive ? W biosie są opcje USB-FDD, USB-CDROM, USB-HDD, ale z żadnej pendrive nie startuje. Opcja wyboru dysku do botowania (F12) też nic nie daje, na liście wyboru napędów nie ma pendrive-a, który jest włożony do portu USB. Na innym kompie system ( Linux SLAX 6.1.2 ) z pena startuje bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Możesz spróbować metody tzw. "na hardkora" ;) Otóż pobierasz slaxa jako obraz iso. Następnie ten obraz traktujesz za pomocą isohybrid, a dokładniej isohybrid slax.iso Isohybrid znajdziesz na livecd, tam gdzie jest najnowszy syslinux, czyli najprawdopodobniej parted magic, system rescue cd. Isohybrid operuje w trybie "in place" czyli nie tworzy nowego pliku. Tak przerobione iso ładujesz na pendrive za pomocą dd dd if=slax.iso of=/dev/sdX bs=1M Oczywiście najpierw zgraj wszystkie ważne dane z pendriva. X musisz ustalić samemu (np poprzez fdisk -l). Uważaj żeby zamiast pendrive nie zaatakować hdd! Edytowane 7 Stycznia 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zaraz spróbuję, ale czy taki system będzie działał jako livecd czy można będzie na nim zapisywać dane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Danych nie zapiszesz bo nie będzie wolnego miejsca, chyba, że stworzysz oddzielną partycję na pendrive. Edytowane 7 Stycznia 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 No właśnie to jest największy problem, bo zależy mi na tym aby można było zapisywać wszelkie zmiany i opcje w systemie, ewentualnie wgrywać nowe moduły systemu :/ Dj_AnT, mimo wszystko dzięki za szybką pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Zainteresuj się więc tymi metodami. Może okażą się skuteczne http://syslinux.zytor.com/wiki/index.php/Doc/usbkey http://www.boot-land.net/forums/index.php?showtopic=9460 http://www.pendrivelinux.com/linux-live-usb-creator/ http://www.pendrivelinux.com/create-a-slax...e-from-windows/ oraz #cfdisk /dev/sdX Tworzymy partycje, najlepiej fat 32. U mnie na pendrive jest to sdc1. Zaznaczamy ja jako bootowalną. Teraz musimy wyjąć i wsadzić klucz ponownie. Następnie tworzymy system plików. #mkfs.msdos /dev/sdX1 Montujemy stworzoną partycje (u mnie do katalogu /mnt/pen). #mount -t vfat /dev/sdX1 /mnt/pen Montujemy obraz iso ze slax'em (u mnie do katalogu /tmp/slax). #mount -o loop /sciezka/do_iso /tmp/slax Kopiujemy zawartosc iso na pena, opcje -rp sa po to by zachować atrybuty zródłowe oraz kopiować z podkatalogami. #cp -rp /tmp/slax/* /mnt/pen Kopiujemy zawartość katalogu boot z pen'a do katalogu głównego pen'a. #cp -rp /mnt/pen/boot/* /mnt/pen Teraz musimu wgrac syslinuxa na pendrive'a, aby był bootowalny. #syslinux /dev/sdc1 Teraz pozostało tylko zmienić nazwę pliku isolinux.cfg na syslinux.cfg oraz troche go zmodyfikować. #cp /mnt/pen/isolinux.cfg /mnt/pen/syslinux.cfg Teraz trzeba go zmodyfikować, należy usunąć scieżki do katalogu boot. Czyli linie w których występuje "boot/jakis.plik" usuwamy "boot/". To samo robimy w pliku splash.cfg w pierwszej linijce. Źródła do cytatu poszukam później ;) Edytowane 15 Stycznia 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Nie wiem, jaki masz bios, ale powinno działać bezproblemowo. W przypadku niektórych menu QuickBoot taki pen lubi się schować pod opcją HDD. Pojawia się lista wyboru: FLOPPY+HDDCD-ROMGdy jednak wybierzemy HDD, to rozwija się lista, na której jest np: SEATGATE ST3XXXXPATRIOT PENDRIVE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 No właśnie ULLISSES i tu jest problem bo przy USB-HDD zamiast plusa jest minus :blink: Bios mam najnowszy i nie widzi on mojego pendrive-a :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...