Skocz do zawartości
mgrlukasz

Asus M4a78 Em Speedfan Nie Steruje Prędkości Wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy istnieje możliwość sterowanie prędkością obrotów wentylatora w płycie Asus M4A78-EM SpeedFan nie chce działać wentylatory kręcą się cały czas z tą samą prędkością.

Działa jedynie funkcja Q-Fan PWM ale minimalne obroty to 2000 chciałbym zejść do 600 obr/min. A nawet zatrzymać wentylator na noc jak ściągam z neta. Mam włączoną opcje C’n’Q i procek ma kolo 26-32stopnie przy obrotach 1200 obr/min ograniczonych na regulatorze zalman.

Chciałbym mieć możliwość sterowania niezależnie 3 wentylatorami w programie.

W Biosie nie ma możliwości już zmniejszyć tych obrotów mam ustawione napięcie startowe na 4V.

W speedfan ustawiałem opcje na Softwared controled i nic to nie dało.

Z góry Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem ten problem. Trzeba mieć podłączony wentylator na 4 piny PWM włączona opcje Q-Fan w biosie następnie w programie Speedfan należy ustawić Software controlled wtedy jest możliwość regulowanie prędkości wentylatora na CPU. Minimalna prędkość Obrowów jaką da się uzyskać to 1160 obr/min przy ustawieniu 0% w speedfanie.

Niestety Płyta Asus M4A78-EM posiada tylko możliwość regulowanie obrotów po PWM w niektórych płytach da się w Biosie wybrać opcje DC Voltage i wtedy można sterować również wentylatorami 3 pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi