panzar Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 andrew, dziękuję :) widać nie myliłem się co do tego że będą większe zmiany w architekturze niż zwyczajne dodanie dwóch jajców. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Nieźle to wygląda. Ciekawe jaki będzie realny przyrost wydajności, ale jeżeli AMD twierdzi, że ich procki mają konkurować z i7 Intela to powinien być dosyć spory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 No te 15% więcej to byłby spory kop i w końcu sensowna alternatywa dla podkręconego i5. A i intel by dostał kopa w zadek i może łaskawie przyśpieszył quady w 32nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 wikipedia, odnośnie zegarów procesorów, ma zazwyczaj wiarygodne info. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_futur....2C_Hex-core.29 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Raczej nie wierzę w te 15%, Phenom II miał mieć IPC większe o 20% ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdaer Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Hmm fajnie że AMD stara się zwiększyć wydajność architektury a nie tylko wydać sześciordzeniowca, i ciekawe czy jednak zmienią zdanie i zrobią jakieś phenomy II w 32nm, np właśnie na Zosmie. Ale wolałbym żeby jednak szybciej pracowali nad Bulldozerem bo z ta architektura im ciężko nawiązać walke z intelem w laptopach, swoją drogą ciekawe jak się będą zwały proce na bulldozerze ;p Phenom III?;p To temat na 2011 a tymczasem licze na poprawe wydajnośći w stosunku do deneba nie tylko ze względu na więcej rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 AMD stara się nie wypaść z gry - oby nie dali się zbytnio zdystansować Intelowi. A co do 32 nm w Phenom II, to ja bym na to nie liczył - a wie ktoś co za super zmiany ma mieć ten cały buldożer w stosunku do obecnych Phenom II ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 2 jednostki stałoprzecinkowe na rdzeń i wbudowana grafa, ale ma być dość mocno zespolona z resztą nie tak jak u Intela w tej chwili. Resztę sam sobie znajdziesz na googlach:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=244728 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 najs :) bardzo pomysłowe. i wg mnie dużo lepsze od turbo boosta intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Zosma is tuned Phenom II core Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vampyre Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) A premiera Bulldozera się oddala i oddala... Miał być koniec 2010, a pewnie skończy się, że będą na wiosnę 2011. W sumie dopiero ta architektura wydaje mi się krokiem na przód. 32nm i technologie podobne do tych z obecnego i7 (oby udoskonalone). Turban i Zośka to chyba taki przedsmak bardziej, całkiem niezła zakąska. Przyznam szczerzę, że jestem trochę zaskoczony doniesieniami prasowymi. Myślałem, że to będzie kolejny suchar, odcinanie kuponików od Deneba, a tu proszę - HT 3.1, obcięcie kontrolera RAM z DDR2 = przyrost wydajności i w sumie najciekawsze rozwiązanie, ale równie dobrze może okazać się największą klapą - coś a'la Turbo Boost w lepszym wydaniu. Edytowane 10 Lutego 2010 przez Vampyre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 A gdzie jest soft na te 6 rdzeni? Kolejne pytanie - gdzie jest soft na 4 rdzenie? Niestety smutne jest to, że AMD nie ma tyle kasy, żeby przekonać programistów, żeby pisali odpowiednio pod te proce, bo cokolwiek im zapłaci, następnego dnia przyjdzie Intel i ich przepłaci, żeby jednak nie pisali :((. Jesteśmy już chyba ładnie 5 lat od pierwszych dwurdzeniowców, a w dalszym ciągu wiele gier/programów nie potrafi w pełni wykorzystać nawet 2. O czym więc rozmawiamy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 To trochę takie odgrzewane kotlety. Wolałbym nowe proce w nowym procesie technologicznym, bo obecne 4 rdzenie to pobór prądu rzędu 100-125W dlatego też siedzę cały czas na dwóch :P Poza tym przydałaby się obsługa szybszych pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Ja myślę, że z czterech rdzeni jest sporo pożytku, szczególnie że każdy uruchomiony w systemie soft może dostać przydział jednego rdzenia i nie obciąża pozostałych. A i aplikacji i gier lubiących wiele rdzeni nie jest znowu tak mało ;-) Puki co jednak lepiej zainstalować w kompie szybki dysk, bo -przynajmniej u mnie - to on jest wąskim gardłem m.in. podczas startu systemu. Więc 6 rdzeni już nie kupie, 4 starczają mi w zupełności. Edytowane 13 Lutego 2010 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Co z tego, że nie obciąża, skoro grzeje pozostałe? I tak nie można ręcznie tym sterować, tj. samemu przydzielać rdzeni do konkretnych zadań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Można - klikasz na dany proces w menedżer zadań i ustawiasz koligację - a po drugie Windows od czasów Visty bardzo ładnie tym sam zarządza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Phenom II X6 to Get C-State Performance Boost Feature AMD demonstrates Phenom II X6 at CeBIT AMD Plans to Launch Five Six-Core Desktop Microprocessors. AMD Phenom II X6 Series Clock Speeds Revealed Edytowane 17 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) szit... ponownie byłeś szybszy :D swoją drogą jak cena nie zabije to biorę najszybszy :) Edytowane 17 Marca 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Widać że skończyły się czasy kiedy MHz szły do góry. Nowe proce i nie mają nawet tych 3 GHz, a maks kręcenia to 4GHz przy ludzkich parametrach i dobrym selekcie. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 jak nie mają? 1075T będzie miał na starcie 3.0GHz. zresztą historia pokazała że nie samymi hercami człowiek żyje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Mnie bardziej ciekawi porównanie jednego rdzenia Phenom II X4 i X6, podobno te w X6 beda szybsze same z siebie MHz w MHz. PS: Ciekawe czemu nie zrobili wersji 3.2 GHz 140W TDP Edytowane 17 Marca 2010 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Mnie bardziej ciekawi porównanie jednego rdzenia Phenom II X4 i X6, podobno te w X6 beda szybsze same z siebie MHz w MHz. PS: Ciekawe czemu nie zrobili wersji 3.2 GHz 140W TDP Różnica w wydajności pewnie będzie na tyle mała że w normalnym użytkowaniu, w którym nie wykorzystasz potencjału 6 rdzeni, albo jej nie odczujesz albo ledwo co. A co do szybszej wersji to może pojawi się z czasem, tak jak było z modelem 955 i 965. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 AMD working on another Phenom II X6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Czyli mniej więcej tak jak myślałem, będą szybsze wersje ale później. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) ten kolejny proc to 1090t BE. a tutaj mam zajefajne info. ceny nowych Phenomów X6. TechConnect Magazine - AMD Phenom II X6 1090T & 1055T prices exposed? 1055t za 199$ najszybszy 1090t o zegarze 3.2 GHz 295. !!! btw na główną z tym :D Edytowane 22 Marca 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Ceny są niesamowite, ciekawe co Intel na to powie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 AMD Phenom II X4 T Series Detailed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 (edytowane) czas na pierwsze bencze :) http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=247950 Edytowane 25 Marca 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
been Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 ja coś czuje że to "6 rdzeni" to będzie jedna wielka klapa, i AMD znowu zawiedzie. dlaczego ? Jak to zrobił intel, wypuścił i7 6 rdzeniowego, ale już w 32nm, co zrównoważyło wydzielanie ciepła oraz mniejsze TDP. AMD jak widać nie ma zamiaru przejść na niższy proces technologiczny, i nowe phenomy będę się o połowę mocniej grzały, i potrzebowały więcej prądu... dobrze by było jakby już zrezygnowali z AM2/AM2+, bo to już przestaje być śmieszne ;P tak na marginesie... dla mnie robienie dla desktopów 6 rdzeniowych procków jak na dzisiejszą chwile to jest czysta głupota... mało która gra/program wykorzystuje 4 rdzenie, a co dopiero 6... Intel chciał być fajny z 6 rdzeniami dla high-end, to amd też musiało. tylko amd jak zwykle zawali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...