Skocz do zawartości
gacus24

Czy Ktoś Z Użytkowników Forum Podjąłby Się Naprawy 9800 Gx2?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Czy ktoś z Was mógłby podjąć się naprawy ( oczywiście odpłatnie ) karty 9800 GX2? Karta jest na gwarancji, lecz sklep internetowy w którym ją zakupiłem już nie istnieje, nie mogę więc uzyskać numeru RMA aby wysłać ją do serwisu zagranicznego :sad: Jeśli nikt z Was nie będzie mógł mi pomóc to może moglibyście mi dać namiary na kogoś kto podjąłby się naprawy tej karty? Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast normalnego obrazu wyświetlają się jakieś hieroglify ( od momentu włączenia PC ). Nie wiem jak to opisać. Windows się nie ładuje, obraz pulpitu nie pojawia się, po ekranie Windows XP Professional widnieje w nieskończoność czarne tło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej chyba do reklamacji potrzebny jest numer RMA, a tego nie mam jak uzyskać :( Sklep w którym ją kupiłem już nie istnieje: telefony milczą, strona nie istnieje. Sklep zniknął z powierzchni Ziemi.

Edytowane przez gacus24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputronik odmówił bo jedzie na numerach seryjnych, krótka piłka: nie kupione w Komputroniku, nie ma SN w bazie - nie ma SN w bazie, nie reklamujemy. Wyjątkiem są karty grafiki i płyty główne Gigabyte. Poszło PW.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak są artefakty na grafie i nie ma się już reklamacji to zawsze można cacko wsadzić do piekarnika (200 stopni i 5-10 minut solary). To nie jest żart zaznaczam....

W większości przypadków pomaga jak ręką odjął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żart to to nie jest, jednak metoda dosyć ryzykowna.

Wyświetlane artefakty na kartach nvidii to w wiekszosci przypadków odklejony lut na GPU, ogrzanie załatwia sprawę jednak usterka po jakims czasie się pojawi - zwłaszcza po podgrzaniu w pierkarniku, bez zastosowania jakiegokolwiek topnika + dolicz możliwość stworzenia sobie zimnego lutu na kondensatorach 'nano', pwmie czy innych elementach. Przy przesadzeniu z temperaturą może dojść do wybuchu kondensatorów.

Kartę można zanieść do pierwszego lepszego serwisu w ktorym naprawiają laptopy i zapytać o ogrzanie GPU, 100-150zł będzie to kosztować i w 90% przypadkach pomoże.(jak myślicie, dlaczego 8800-9800 'uszkodzone' mają takie branie na alledrogo?:) )

Edit: właśnie widzę, odgrzaliście Panowie topic ze stycznia :)

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem póki co w komputroniku, ale odmówił. Zadzwonię do proline i zobaczę co mi powiedzą. W końcu nic nie mam do stracenia.

EDIT: Dzwoniłem do Proline ale Palitów nie serwisują :(

Wal prosto do plita najwyżej karte wyślesz poza granice kraju. Dowód zakupu masz, odpowiedni email i na 100% przyjmą.

Tak załatwiłem Vapora-x 4890 poleciał na Węgry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palita tak nie zareklamujesz.

Jak bym się tym sugerował to tak samo 4890 Vapora-x by nie przyjeli bo był zakupiony w USA.

Niech wali pod te adresy i wyjaśnia sprawę, sklep nie istnieje a karta nadal ma gwarancje producenta.

Palit Microsystems

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi