Beereq Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam! Mam problem, planuję zmianę platformy na AM3, mam 2 dyski po 320GB w RAID 0, z ~600GB łącznej pojemności wolnego mam 170GB. Czy jest jakiś sposób, aby zachować te dane nie posiadając wystarczającej ilości płyt DVD, ani dysków twardych na kopie plików? Czy można np. w jakiś cudowny sposób zmniejszyć rozmiar macierzy RAID, tak aby te wolne 170GB było poza macierzą, przekopiować dane na przestrzeń non-RAID, potem znowu zmniejszyć RAID itd. aż do całkowitego "wyłączenia" macierzy?? Co poradzicie koledzy? Jedyny dysk jaki posiadam to jakieś stare 40GB, czy da się to zrobić bez kupowania kolejnego HDD? Rozumiem, że zakup kontrolera PCI-E x1 RAID SATA nic nie da, skoro macierz jest utworzona na ICH10R?? Swoją drogą jaka jest wydajność takiego kontrolera PCI-E (~65zł) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Poszukaj programu o nazwie Raid2Raid, z tego co pamiętam to właśnie pozwalał na przenoszenie macierzy pomiędzy różnymi kontrolerami. Co prawda strona programu, którą kiedyś miałem w zakładkach niestety już nie działa, ale Google zwraca sporo wyników związanych z tym programem i nie powinno być problemu żeby pobrać jego kopię. Program był darmowy, więc nie musisz się martwić o łamanie praw autorskich :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) No okay, coś tam znalazłem ale póki co 0 informacji jak to działa i czy w ogóle działa... Nie chciałbym mojej obecnej macierzy uszkodzić (już raz mi się to udało zrobić, z tymże z dyskami po 160GB...). Aha zapomniałem dodać, że całe te 600GB mam zaszyfrowane AESem 256bit, jeśli to ma jakieś znaczenie :) EDIT: Ten program mi się nie przyda. On jedynie umożliwia odczytanie teoretycznie niedziałającej macierzy z poziomu windows'a na innym chipsecie. Czyli np. mógłbym sobie te dane gdzieś skopiować... a nie mam gdzie :) Edytowane 9 Stycznia 2010 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...