autsajder93 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Witam :) Jestem zagorzałym fanem CTR i nikt mnie nie przekona za żadne skarby tego świata do szajsowatego LCD, od 6lat jestem pierwszym właścicielem mojego cudeńka ale ostatnio mam taki problem że obraz jest krzywy (czyt nie jest idealnie prosty obraz przypomina coś ala kwadrat ale jest to wielokąt, wiecie o co mi chodzi po prostu boki są krzywe), a komputer nie wykrywa tego monitora jak dawniej a jako urządzenie VGA i obecnie mam wymuszone 1024@768 85Hz i jest to irytujące bo nie idzie go ni siak skalibrować a nie stać mnie na profesjonalne urządzenia do kalibracji CTR. monitor był już 3 razy w serwisie ale to nic nie dało poza tym jest to kłopotliwe dowożenie do miasta ciężkiego pudła jakim jest mój monitor :sad: a druga bolączka odkąd mój system* przestał go wykrywać monitor nie przechodzi w stan wstrzymania (ekran nie gaśnie i nie zapal się pomarańczowa dioda tylko jest biały ekran i wyświetla "31Khz-60Hz"). Bardzo proszę was o pomoc bo już ręce mi opadają. Z góry dzięki :) *System to XP, w2k, Vista, i rożne linuxy, ogólnie monitor pracował po kilkoma komputerami ;) Edytowane 8 Stycznia 2010 przez autsajder93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Nie podałeś o jaki monitor chodzi. Ustawienia obrazu, o których tutaj mowa, można zmienić w menu monitora. Dla zagorzałego zwolennika CRT to nie powinno być wielkie wyzwanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
autsajder93 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Sorki że nie podałem modelu ale musiałem iść na strych na pudle zobaczyć bo na obudowie nic nie ma ;) Monitor zowie się HIVISION CM1772FS, co do kalibracji OSD to nie problem ale nawet po naprostowaniu jest dość krzywy a włączenie auto kalibracji powoduje straszne zniekształcenia, i niestety coraz bardziej myślę nad wymianom na LG Studio Works albo LG Flatron (pierwszy 15" drugi 17" oczywiście CTR). Zastanawiam się czy nie dało by się wgrać Firware jakoś do niego bo tak jak wspominałem wcześniej monitor nie jest wykrywany nawet przez everesta :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Niestety zniekszałcenia trapezowe w przelatanym monitorze to cięzka sprawa. Moza jeszcze spróbowac rozebrac monitor ( uwaga na napiecie 21kV !!!! ) i zobaczyc czy nie ma on gdzies regulatorów na cewkach odchylajacych oraz samej płycie... Jesli nie jestes elektronikiem to nic nie wskórasz. Zamiast LG lepiej polecał bym ci coś ze stajni EIZO...z serii T ale ciezko zdobyc teraz te monitory ( w OSD to się pogubisz :P ) do tego pełna regulacje moza było robic przez maintenance port. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Popieram. EIZO rządzi w CRT. Np FS F520, który mam w podpisie. Jest baaardzo stary, ale nadal działa idealnie. Zapas jasności i kontrastu nadal jest. Z nowszych to warto się zastanowić nad LG F700P - posiada bliźniaczy model F700B, o gorszych parametrach. F700P może pracować w 1024x768@100Hz. Wersja B wyciąga tylko 85Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
autsajder93 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Szkoda że nie da się go łatwym sposobym naprawić (nie aż tak pro by coś grzebać i przestawiać w monitorze), więc juz tak zostanie do wymiany mojego desktopa (hp d330) oraz monitora. Dziękuję za pomoc przy próbie regulacji monitora oraz doradztwo co do wymiany monitora na inny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...