Skocz do zawartości
piotrek21

Asus Ah3450 Agp PowaŻny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy post więc na początku chciałbym się przywitać.

Mam poważny problem z kartą graficzną ASUS AH3450 AGP 512MB. Otóż po kupnie karty i zamontowaniu karty do komputera wszystko funkcjonowało prawidłowo, zainstalowałem sterowniki dostarczone przez producenta do karty. Dodam, że karta była sprawdzona w sklepie i działała prawidłowo. Po zainstalowaniu sterowników i restarcie komputera system już nie wstał. Dochodzi do ekranu ładowania systemu, pasek postępu "przeleci" 2 razy i obraz znika (sygnał jest cały czas, monitor nie przechodzi w tryb standby). Przed zainstalowaniem sterowników ATI (czyli w czasie pracy na sterownikach systemowych) wszystko jest ok (system w ogóle nie wykrywa karty jako AH3450 tylko jako standardową kartę VGA). Próbowałem chyba wszystkiego, wszelkich ustawień BIOSU, formatowania dysku, instalowania systemów, wszystkich dostępnych sterowników itd. Po ręczyn zainstalowaniu sterowników z pominięciem instalatora ATI obraz wyłącza się w czasie kopiowania sterowników do systemu. Dzieje się tak na każdej wersji sterowników. Konfiguracja komputera NR1 to:

- płyta główna ASUS P4S333 (chipset SIS) AGP 4x

- procesor INTEL P4 Celeron 2,0GHz

- 1024 MB DDR333 GOODRAM

- zasilacz AKYGA 350W

- dysk twardy nie pamiętam modelu ale w każdym razie jakiś Samsung 40GB na IDE

- Win XP Pro SP3

Karta została zamontowana do drugiego komputera, gdzie pracowała idealnie. Konfiguracja tego komputera NR2 to:

- płyta główna ASROCK P4I45D (chipset INTEL 845D) AGP 4x

- procesor INTER P4 2,0GHz (nie Celeron)

- 1024MB SDRAM

- zasilacz CODEGEN 300W

- dysk twardy WD 120GB

- Win XP Pro SP3 (instalowany z tej samej płyty co jednostka powyżej)

Jak wyżej wspomniałem na tym zestawie karta pracuje idealnie, nie ma z nią żadnych kłopotów.

W jednostce NR1 płyta główna została zmieniona na MSI 865GM3-LS.

W czasie instalacji systemu w punkcie "Instalowanie urządzeń" komputer zawiesza się zawsze w tym samym miejscu. Po zamontowaniu starego RADEONA 9000PRO 64MB instalacja zakończyła się pomyślnie, można normalnie korzystać z komputera. Gdy włożyłem AH3450 w momencie pojawienia się "dymka" informującego o wykryciu nowego urządzenia system zaiwesza się. Pomaga tylko reset. Tak samo i wcześniej próbowałem zmieniania opcji BIOSu, kombinowałem na wszystkie sposoby i nie przynosi to efektu.

Walczę z tym problemem od 2 tygodni i szczerze powiedziawszy mam już dość, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Pozdrawiam, piotrek21

Edytowane przez piotrek21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy post więc na początku chciałbym się przywitać.

Mam poważny problem z kartą graficzną ASUS AH3450 AGP 512MB. Otóż po kupnie karty i zamontowaniu karty do komputera wszystko funkcjonowało prawidłowo, zainstalowałem sterowniki dostarczone przez producenta do karty. Dodam, że karta była sprawdzona w sklepie i działała prawidłowo. Po zainstalowaniu sterowników i restarcie komputera system już nie wstał. Dochodzi do ekranu ładowania systemu, pasek postępu "przeleci" 2 razy i obraz znika (sygnał jest cały czas, monitor nie przechodzi w tryb standby). Przed zainstalowaniem sterowników ATI (czyli w czasie pracy na sterownikach systemowych) wszystko jest ok (system w ogóle nie wykrywa karty jako AH3450 tylko jako standardową kartę VGA). Próbowałem chyba wszystkiego, wszelkich ustawień BIOSU, formatowania dysku, instalowania systemów, wszystkich dostępnych sterowników itd. Po ręczyn zainstalowaniu sterowników z pominięciem instalatora ATI obraz wyłącza się w czasie kopiowania sterowników do systemu. Dzieje się tak na każdej wersji sterowników. Konfiguracja komputera NR1 to:

- płyta główna ASUS P4S333 (chipset SIS) AGP 4x

- procesor INTEL P4 Celeron 2,0GHz

- 1024 MB DDR333 GOODRAM

- zasilacz AKYGA 350W

- dysk twardy nie pamiętam modelu ale w każdym razie jakiś Samsung 40GB na IDE

- Win XP Pro SP3

Karta została zamontowana do drugiego komputera, gdzie pracowała idealnie. Konfiguracja tego komputera NR2 to:

- płyta główna ASROCK P4I45D (chipset INTEL 845D) AGP 4x

- procesor INTER P4 2,0GHz (nie Celeron)

- 1024MB SDRAM

- zasilacz CODEGEN 300W

- dysk twardy WD 120GB

- Win XP Pro SP3 (instalowany z tej samej płyty co jednostka powyżej)

Jak wyżej wspomniałem na tym zestawie karta pracuje idealnie, nie ma z nią żadnych kłopotów.

W jednostce NR1 płyta główna została zmieniona na MSI 865GM3-LS.

W czasie instalacji systemu w punkcie "Instalowanie urządzeń" komputer zawiesza się zawsze w tym samym miejscu. Po zamontowaniu starego RADEONA 9000PRO 64MB instalacja zakończyła się pomyślnie, można normalnie korzystać z komputera. Gdy włożyłem AH3450 w momencie pojawienia się "dymka" informującego o wykryciu nowego urządzenia system zaiwesza się. Pomaga tylko reset. Tak samo i wcześniej próbowałem zmieniania opcji BIOSu, kombinowałem na wszystkie sposoby i nie przynosi to efektu.

Walczę z tym problemem od 2 tygodni i szczerze powiedziawszy mam już dość, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Pozdrawiam, piotrek21

Witam.

Mam ten sam problem z ta sama karta i z tego co wiem dzieje sie tak dlatego ze karta jest nie kompatybilna z SP3 ale pod SP2 wszystko powinno ci smigac jak talala :)

Mi natomiast przydalo by sie rozwiazanie jak zgrac ta wlasnie karte z SP3 poniewaz jade aktualnie na Windzie 7 i podstawowych sterach, jak ktos zna rozwiazanie tego problemu to z gory wielkie dzieki

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam ten sam problem z ta sama karta i z tego co wiem dzieje sie tak dlatego ze karta jest nie kompatybilna z SP3 ale pod SP2 wszystko powinno ci smigac jak talala :)

Mi natomiast przydalo by sie rozwiazanie jak zgrac ta wlasnie karte z SP3 poniewaz jade aktualnie na Windzie 7 i podstawowych sterach, jak ktos zna rozwiazanie tego problemu to z gory wielkie dzieki

Pozdrawiam.

Witam

Karta już od blisko miesiąca chodzi jak złoto, właśnie na Win XP SP3. Po przejściu na NTFS wszystko działa elegancko. Z tego co czytałem na amerykańskich forach, wina może leżeć również po stronie sterowników, podobno ATI w jednej z serii sterów do tej karty skopało sprawę i działy się cyrki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak, jak by zamiast opinii ekspertów budowlanych, pisać pod każdym projektem domu coś w stylu "prawdopodobnie się nie zawali"...

Zasilacz, jak każda inna rzecz w kompie, może nawalić. Więc wykluczanie zasilacz z kręgu podejrzanych na podstawie poboru prądu to podstawowy błąd. Nawet jeśli to firmówka 1000W wzięta prosto ze sklepu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech ludzie - wystarczylo przedewszystkim zresetowac rozdzialke do minimalnej....odpalasz kompa bez monitora - potem podpinasz

zasilacz nie ma nic wspolnego z takimi bzdurami - ulisses cenie cie za wiedze ale naprawde czasem wyluzuj

modecom II 400 z podkreconym core duo e8200 hd 4850 i dwoma dyskami - drugi rok bez stresu - naprawde zrozumcie ze zasilacz jest raptem przypadkiem jednym na 10 w tych wszystkich problemach szczegolnie na slabych sprzetach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

W moim powyższym poście chciałem tylko zwrócić uwagę, aby w razie problemów z kompem nie wychodzić z założenia, że coś jest nowe/firmowe/dobre więc raczej nie jest przyczyną.

W tym akurat przypadku po tekście:

Próbowałem chyba wszystkiego, wszelkich ustawień BIOSU, formatowania dysku, instalowania systemów, wszystkich dostępnych sterowników itd. Po ręczyn zainstalowaniu sterowników z pominięciem instalatora ATI obraz wyłącza się w czasie kopiowania sterowników do systemu. Dzieje się tak na każdej wersji sterowników.

Karta została zamontowana do drugiego komputera, gdzie pracowała idealnie.

to co innego można pomyśleć? Pierwsza myśl zasilacz, druga złącze AGP, trzecia płyta. A potem nagle gość wyskakuje z tekstem, że format na NTFS pomógł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi