Hadjuk Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 witam, planuje kupic dobry cooler w przystepnej cenie.zalezy mi na maksymalnej wydajnosci, halas mi nie przeszkadza.prosze o konkretne propozycje(dobrze by bylo, gdyby chlodzenie bylo dosyc male, bo obudowa nie jest duza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 pentagram karakorum bedzie cicho i wydajnie tylko czy zmiesci sie w obudowie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tak jak wyżej, mam Karakorum @ Phenom @ 4GHz i super daje radę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadjuk Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 problem w tym, ze nigdzie juz nie mozna znlezsc karokoruma :/ a co powiecie na: http://www.angela.pl/p2986,xigmatek-scorpi...1283-120mm.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadjuk Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 moglby ktos powiedziec jak sprawuje sie powyzszy cooler i czy jest wart swojej ceny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 po pierwsze edytuj post a nie pisz kolejny... co do tego chlodzenia to sie nie wypowiem...a karakorum bez problemu znajdziesz na allegro :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) Zamowilem ten cooler i w przeciagu kilku kolejnych dni zamieszcze wlasny raport nt. jego wydajnosci. Na dzien dobry moge powiedziec ze na platformie am2/3 nie ma mozliwosci zmiany jego orientacji - jest tylko pionowa, co oznacza ze jesli ktos ma zasilacz w gornej czesci obudowy to wydajnosc coolera bedzie ograniczona. Rozwiazaniem jest dokupienie specjalnej podkladni w miejsce koszyka procesora. To jedyna wada jaka zdolalem wylapac po poszukiwaniu informacji w internecie. Edit: Cooler zamontowany tymczasowo w celu przetestowania. Wydajnosc oslabiona ze wzgledu na 2 czynniki: 1) pasta termoprzewodząca jest wątpliwej jakości 2) mocowanie na am2/3 takze jest watpliwej jakosci, na dodatek bylem zmuszony zamontowac chlodzenie w orientacji polnoc -poludnie wiec powietrze jest kierowne w strone zasilacza W ciagu kolejnych dni powinienem otrzymac zamowiony zestaw montujacy pozwalajacy na orientacje coolera, by wydmuchiwal powietrze w kierunku tylu obudowy. Co do pasty - Arctic Silver mx-5 juz czeka na polce zeby ja zastosowac. Biorac pod uwage powyzsze ograniczenia mam nastepujace spostrzezenia: - cooler jest tak wielki ze nie moge domknac obudowy do konca (brakuje ok 1-2mm) - temperatura w idle spadla o jakies 15 stopni (proc jak w sygnaturze) - wentylator kreci sie na min obrotow (800rpm) i jest zagluszany przez reszte wentylatorow w obudowie - po podkreceniu procesora mnoznikiem do 3,5ghz i podwyzszeniu napiecia do 1,3875 temperatura procesora oscyluje wokol 45 stopni, wentylator nadal ma 800rpm, obciazenie ok 50% (stress testy dopiero po wyeliminowaniu w/w ograniczen) Ogolne wrazenie - jak najbardziej pozytywne, radiator jest bardzo precyzyjnie wykonany, nie ma zadnych fabrycznych niedorobek. Jedynie co mnie dreczy to ta niedomykajaca sie obudowa. Edit: Problem z bocznym panele rozwiazany, okazalo sie ze miejsce gdzie przykrecany byl boczny tunel mialy wypukle otwory na srubki. Owe otwory zawadzaly o koncowki heatpipe chlodzenia. Po potraktowaniu otworow mlotkiem ulegly one splaszczeniu i teraz obudowa zamyka sie bez problemu:) Edytowane 13 Stycznia 2010 przez Czarnodziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...