Skocz do zawartości
Krzysztan

Wydajny Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim, jestem nowy na tym forum więc za jakiekolwiek pomyłki z góry przepraszam. A więc do rzeczy, pod koniec stycznia kupuje nowy komputer, złożyłem zestaw w serwisie esc.pl oto on:

Procesor:

AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/

349 zł

Płyta główna:

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/

235 zł

Pamięć RAM:

OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium

399 zł

Dysk twardy:

Western Digital Green 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII

190 zł

Karta graficzna:

HIS Radeon HD4890 iCooler 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out

699 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 335 (Black)

159 zł

Zasilacz:

bequiet! PurePower L7 530W

249 zł

...i tu moje pytanie czy za 2300 zł mogę wyciągnąć coś lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz

Zmien dysk na F3, szybszy i chyba nawet tanszy.

Ramy na goodramy 1600 cl9, taniej a roznica zadna.

Oszczednosc z ramu doloz do mobo. Zmien na gigabyta 770 ud3p.

Troszke naginajac budzet mozna pokusic sie o i3. Wydajnosc lepsza, ale pamietajmy ze oba potrzebuja OC. i3 to jednak dwa rdzenie wiec przydaloby sie dac im wiecej, ale to nie problem bo kreca sie bdb. Athlon ma 4 rdzenie ktore potrzebuja OC koniecznie, inaczej karta nie potrzebnie tak droga. Stock czyli 2.6 i bez l3 nie da wydajnosci ktorej potrzebuje 4890.

ps. oszczednosci mozesz szukac jeszcze na psu ;] 430W tez da rade, 10zl chyba mniej - dla mnie nie warto oszczedzac tej dychy, ale... ^^ i na budzie, tacens lux jest chyba za 130 i tez bardzo fajna. Wtedy mozna by myslec o i3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy radzą. Przemyślał bym tylko czy ATI 5770 nie wystarczy a zaoszczędzisz na rachunkach za prąd.

Pomyśl jeszcze czy nie zamienić tego X4 na Phenoma x2 550BE i spróbować odblokować kolejne 2 rdzenie.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5770 jest słabsza, a w rachunkach za prąd będzie to kilka zł miesięcznie mniej.

Wiem że jest słabsza dlatego pisałem żeby się zastanowić czy nie wystarczy. Pytanie Prologa o monitor jest tu faktycznie zasadne, no i jeszcze o ulubione tytuły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi