Masonix Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Witam Mam zamiar zmienić platformę na coś w miarę nowego, mianowicie coś pod AM3 być może Phenom II X4 Chłodzenie wodne mam na archaicznym procku P4 i na karcie grafiki Radeon 9500@9700 (ktoś jeszcze pamięta jak był taki sprzęt? :) ) Jako że od paru lat nie siedzę w temacie mam parę pytań: CPU: Jaki najlepiej kupić blok pod załóżmy AMD PHENOM II X4 955 3,2 Ghz blok ma być przystosowany na węża 12/16 mm lub na króćce 3/8 cala Czy te procesory bardzo się grzeją? bo mam tylko jedną mała chłodniczkę. GPU: Blok pod GeForce 9600GT króćce jak wyżej lub Blok Radeon HD4870 króćce jak wyżej Zaznacz że nie chodzi mi tutaj o bloki za 350 zł tylko takie ok 150zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Ta mała chłodnica nie da rady P II X4 i takiej grafice, jeśli chcesz myśleć o dalszej zabawie z LC to musisz wymienić ją na najlepiej 3x120. Na CPU to wystarczy EK Water Blocks EK Supreme LT. Do grafiki to raczej brałbym Swiftech MCW60-R Rev.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masonix Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź. Planuje dołożyć do tego jeszcze chłodnice 2x12 tylko na razie nie wiem gdzie ja zmieszczę. Chyba zdecyduje się na Prison Pro V4 CPU BOX http://mnp.net.pl/produkty.aspx?id=42 A na GPU chcę przerobić mój stary blok ale nigdzie nie mogę znaleźć rozstawu otworów, interesują mnie rozstawy pod ATI Radeon HD3870, GF6xxx oraz GF8xxx. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randy Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam Mam zamiar zmienić platformę na coś w miarę nowego, mianowicie coś pod AM3 być może Phenom II X4 Chłodzenie wodne mam na archaicznym procku P4 i na karcie grafiki Radeon 9500@9700 (ktoś jeszcze pamięta jak był taki sprzęt? :) ) Jako że od paru lat nie siedzę w temacie mam parę pytań: CPU: Jaki najlepiej kupić blok pod załóżmy AMD PHENOM II X4 955 3,2 Ghz blok ma być przystosowany na węża 12/16 mm lub na króćce 3/8 cala Czy te procesory bardzo się grzeją? bo mam tylko jedną mała chłodniczkę. GPU: Blok pod GeForce 9600GT króćce jak wyżej lub Blok Radeon HD4870 króćce jak wyżej Zaznacz że nie chodzi mi tutaj o bloki za 350 zł tylko takie ok 150zł Hej W ogóle to proponuje kupić 965 C3 bo mniej sie grzeje i można więcej z niego wycisnąć, no chyba że ten 955 co chcesz kupić to rewizja C3 a nie C2. Co do bloku to proponuje Swiftech Apogee XT Extreme Performance, jeśli myślisz o najwyższej półce choć ja używałem starego Innowatek V6 i wystarczał nawet przy podkręcaniu. Nie bój sie że to pod Pentium, bo można dokupić przejściówke. Osobna sprawa to chłodnica i pompa. Jeżeli masz chłodnice 120x120 to do chłodzenia karty i procka nie wystarczy. Pomyśl nad dodatkową potrójną. Co do pomp to zdecydwanie odradzam wszelakie dedykowane akwariówki jeżeli chcesz mieć cisze i wydajność. Jedyne moim zdaniem sensowne wyjście to CWU lub CO. Grundfos lub Leszno, nie koniecznie musi być mosiężna. Wystarczy że będziesz używał płynu Feser One. Z króćcami też bym nie przesadzał, 1/4" wystarcza w zupełności nawet do rozbudowanych układów jak mój. Choć pewnie inni mają inne zdanie. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masonix Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Dzięki Randy za odpowiedź Jakie masz temperatury na swoim procku (tym X3) Rozważam kupno chłodnicy 2x12 i do tego 2 wentyle Noiseblocker BlackSilent XL1 120mm - rev.3 link Układ chciałbym też przerobić na mniejsze węże. Aktualnie mam je o średnicy 12/16 a chciałbym 10/13 na złączkach skręcanych (9 zł sztuka, są gdzieś tańsze?) czy te 2 mm śr. wew tak naprawdę będą miały znaczenie? A z bloków to NMP Poseidon link i na GPU MNP Prison Pro V3 GPU-R Acetal link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randy Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Hej. Mam Phenoma II X4 rewizja C3. Temperatura płynu 38C a procka 40C w idle. w stresie 50C. Ale mógłbym zejść niżej gdybym puścił wiatraki na moich dwóch akytwnych chłodnicach na wyższe obroty. Aktualnie kręcą sie około 600 razy na minute, czyli prawie nic nie robią ale mi chodziło o ciszę, a że mam jeszcze dwie wielkie pasywne chłodnice w obiegu to dają rade. Pozatym to ja ciągle jade na tym bloku V6 Innovatek i pompce EHEIM 1250, węże mam 9/12. Czekam aż mi dojdzie przejściówka pod blok Swiftech Apogee XT, wtedy też wymienie tą cholerną pompkę na Grundfosa który już lezy i czeka na swoją kolej. Nigdy więcej akwariówek! Uważaj na tanie złączki bo możesz sie naciąć! Niektóre potrafią uciąć węża przy dokręcaniu bo nakrętka jest źle obrobiona. Ja to rozwiązałem poprawiając je na tokarce, którą akurat mam w swoim warsztacie. Co do chłodnicy to jednak zastanowiłbym się nad 3x120 jeśli masz ją jak zamontować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masonix Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Z jakiego powodu uważasz że EHEIM 1250 jest do kitu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randy Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Z jakiego powodu uważasz że EHEIM 1250 jest do kitu? Nie powiem, że to całkiem zła pompa. Ale w porównaniu do Grundfosa 15-50 którego właśnie udało mi się zapakować w jej miejsce to chodzi jak młynek do kawy. Po prostu to buczenie jest jednak słyszalne, a z czasem robi się głośniejsze. Dzisiaj po włączeniu Grundfosa do kontaktu byłem przekonany że nie pracuje i wymieniałem bezpiecznik, sprawdzałem czy podpiąłem dobrze, a okazało się że ona poprostu tak cicho pracuje! Tak w ogóle to Eheim 1250 był już za słaby do mojego układu: CPU: Swiftech Apogee XT RAM: OCZ Flex NB-SB-Mosfet: EK Crosshair water block ACETAL GPU: EK full cover water block ACETAL 2 x chłodnica 120x120 1 x chłodnica Innovatek Konvect-O-Matic-PRO (zamocowana do boku obudowy Antec P180) 1 x chłodnica Innovatek Konvect-O-Matic-MAXI (wolnostojąca) Do tego zamierzam jeszcze niedługo dołożyć zasilacz Koolance 1000W w pełni chłodzony wodą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...