Skocz do zawartości
KaczyXP

Co Wybrać? Zestaw Core I5

Rekomendowane odpowiedzi

To mój typ. Oceńcie:

Zestaw

Procesor: Intel Core i5-750

Wentylator: Cooler Master Hyper TX3

Pamięć RAM: OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Gold Low-Voltage lub G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 NQ

Płyta główna: MSI P55-GD65 lub Asus P7P55D lub Gigabyte P55-UD3R

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4870 VAPOR-X 1024MBlub Sapphire Radeon HD4890 lub PowerColor Radeon HD5850

Obudowa: Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza) lub SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500/600W lub bequiet! PurePower L7 530W

Cena: Najdroższa z tych wersji wyszła mi ~3500zł (esc.pl)

Pytania:

Ram: Jedni polecają pamięci OCZ które wymieniłem, inni G.Skill, a ja ze starych czasów dobrze wspominam Kingston Hyper-X. Które wybrać? OCZ mają podane napięcie równo 1.65 - czy to znaczy że nie bedą się za bardzo kręcić? 1333 czy 1600? A może jeszcze wyżej?

Płyta główna: Czy to MSI będzie dobrym wyborem? Nie ukrywam że podoba mi sie opcja OC Genie smile.gif

Karta graf: Która z tych co wymieniłem WYSTARCZY do płynnego grania w 1680x1050? Czy 4870 Vapor-X bedzie wystarczajacy a przy tym zdecydowanie cichszy od innych? Czy też zwykły 4890 będzie szybszy i niewiele głośniejszy?

Obudowa: Mi osobiście bardziej podoba sie ten Antec. Z cooler master zrezygnowałem. Sporo osób poleca tego Galdiusa. Czemu? Czy faktycznie jest zdecydowanie lepszy jakościowo, itd?

Zasilacz: Który będzie cichszy? Czy 600W to wystarczająco? Tzn. czy zapas bedzie na tyle duży by nie grzał się i nie musiał miec zbyt szybko działającego wentylatora? A może jakiś inny?

Edytowane przez KaczyXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz 500W wystarczy.

Kup Goodram, bo jest tańszy, a różnicy w wydajności nie odczujesz.

MSI jest ok.

Budę ta, która Ci się bardziej podoba.

Według mnie lepiej kupić HD4890.

Chłodzenie, np. Mugen 2 rev. B + AS5.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz 500W wystarczy.

Kup Goodram, bo jest tańszy, a różnicy w wydajności nie odczujesz.

MSI jest ok.

Budę ta, która Ci się bardziej podoba.

Według mnie lepiej kupić HD4890.

Chłodzenie, np. Mugen 2 rev. B + AS5.

A jakiś konkretny model tych GoodRam'ów? 1333Mhz czy 1600Mhz?

4890 napewno jest wydajniejszy ale jesli 4870 Vapor-X jest cichy i wystarczy do płynnego grania na 22" to chyba wolę większą ciszę. Ewentualnie może być 4890 tylko jakiś cichy.

Jakie zastosowania?

Ja stawiałbym na 8 GB RAM i 64 bity.

Różnorodne :) Tzn. MS SQL Server 2005 i dwie bazy (50GB i 1GB), Visual Studio (tworzenie prostych aplikacji) + gierki :)

Gladius stoi jakością wykonania obok CM Elite, dla mnie jest to raczej średnia półka. Antec to już klasa wyżej.

No właśnie ANTEC mi się najbardziej podoba. Ma też coś na czym mi zależy przyciski i gniazda na zewnątrz obudowy umieszczone na górze (komp będzie stał na podłodze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram: Jedni polecają pamięci OCZ które wymieniłem, inni G.Skill, a ja ze starych czasów dobrze wspominam Kingston Hyper-X. Które wybrać?

możesz wziąć Corsair 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 XMS3 [TW3X4G1333C9] mam je i sprawują siię bez zarzutów

OCZ mają podane napięcie równo 1.65 - czy to znaczy że nie bedą się za bardzo kręcić?

oczywiście że będą się kręcić ale maksymalne zalecane napięcie i5 to 1.65v co nie oznacza że nie można pójść wyżej

1333 czy 1600? A może jeszcze wyżej?

nie odczujesz różnicy, po za tym bez podkręcania na i5 wyżej niż 1333 Mhz nie będzie

Czy to MSI będzie dobrym wyborem? Nie ukrywam że podoba mi sie opcja OC Genie smile.gif

mam MSI GD-65 i jest to super płytka. Jej jedynym minusem który zauważyłem to to że jej ekran startowy jest w niskiej rozdzielczości

Która z tych co wymieniłem WYSTARCZY do płynnego grania w 1680x1050?

jeśli chodzi o crysisa to maks detale i AA też max. to bez podkręcania razem z i5 żadna nie wystarczy. Możesz pograć na bardzo wysokich bez AA ale z niewiadomych przyczyn ostatnia misja nawet na wysokich sie tnie

Czy 4870 Vapor-X bedzie wystarczajacy a przy tym zdecydowanie cichszy od innych? Czy też zwykły 4890 będzie szybszy i niewiele głośniejszy?

nie wiem jak z głośnością tych kart ale HD5850 w budzie gladius 400 i z dwoma wentylami(przód i tył) prawie w ogóle nie słychać

Obudowa: Mi osobiście bardziej podoba sie ten Antec. Z cooler master zrezygnowałem. Sporo osób poleca tego Galdiusa. Czemu? Czy faktycznie jest zdecydowanie lepszy jakościowo, itd?

mam gladiusa 400 i jest bez zarzutów, wygląd super, dużo miejsc na wentyle, mugen II zmieści się, no i ma bardzo fajnie wyjmowane trzy zaślepki (te pod wejściami) razem z wentylatorem

Zasilacz: Który będzie cichszy? Czy 600W to wystarczająco? Tzn. czy zapas bedzie na tyle duży by nie grzał się i nie musiał miec zbyt szybko działającego wentylatora? A może jakiś inny?

Ocz modxstream pro 600W w zupełności starczy i wcale nie jest głośny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz wziąć Corsair 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 XMS3 [TW3X4G1333C9] mam je i sprawują siię bez zarzutów

Jeżeli można taniej kupić goodram to po co dokładać do Corsair?

nie wiem jak z głośnością tych kart ale HD5850 w budzie gladius 400 i z dwoma wentylami(przód i tył) prawie w ogóle nie słychać

HD5850 to na razie tylko referenty, więc głośność taka sama. Niektórzy pisali, że jest głośna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli można taniej kupić goodram to po co dokładać do Corsair?

możesz wziąć też goodram, ale ja miałem w przeszłości z nim problemy, oczywiście było to kilka lat temu więc nie mówie że teraz też będziesz miał z nimi problemy

HD5850 to na razie tylko referenty, więc głośność taka sama. Niektórzy pisali, że jest głośna.

Nie wim w jaki sposób HD5850 może być głośna skoro u mnie w obudowie o wiele głośniejsze jest boxowe chłodzenie i5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty to jednak zostanę przy opcji 4890. Stosunek ceny do wydajności w przypadku 5850 jest zdecydowanie mniej korzystny, a sądzę że 4890 pozwoli mi pograć w większość gierek bez żadnego problemu :rolleyes: Teraz pozostaje kwestia wyboru firmy. Pod uwagę brane są:

1. HIS Radeon 4890 iCooler - 699zł

2. PowerColor Radeon 4890 - 699zł

3. Sapphire Radeon 4890 - 699zł

4. XFX Radeon 4990 - 669zł.

XFX jest tańszy o 30zł ale to żadna różnica. HIS ma nie-referencyjne chłodzenie choć nie mogę sie doszukać inf. czy cichsze od referenta czy nie.

Co do pozostałych elementów:

Kwesta zasilacza zapadła - modXstream 600. :razz:

Obudowa: Antec - tylko dlatego że ma USB na górze. Nie będę się musiał za bardzo schylać :lol:

Płyta: bez 2 zdań MSI. Tania, sporo pozytywnych komentarzy.

Pamięci: nadal się waham. GoodRam to mi osobiście mało znana firma. Przypuszczam że różnice cenowa na korzyść tych GoodRamów bierze się z gorszej kontroli jakości. Tzn. większe prawdopodobieństwo trafienia felernego egzemplarza niż ma to miejsce przy OCZ, Patriot'ach czy Kingston'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnicy w wydajności pomiędzy ramem nie ma. Problemu z goodram nie ma.

Zobacz jeszcze Lancool K58, CM Dominator.

LanCool wygląda nieźle jednak ma USB które są 'na sztorc' - a to mi niestety nie pasuje. A dokładniej mojemu futrzakowi który lubi na kompa włazić :)

Co do ANTEC'a to dopiero teraz sie doczytałem że jest dość krótki : 46,5 cm. Mam obawy czy ten cały zestaw się tam pomieści. Zapominałem dopisać że do budy mam zamiar wsadzić 3xWD Caviar black 750GB spięte w Raid'a 5. SilentiumPC Gladius 600 - jest dłuższy o 1,5cm. Najlepiej wypada CM : 52,4cm tylko to USB od góry... Jest Jeszcze CoolerMaster Centurion 590. Ma USB tak jak chce i głębkość 51cm. Wydaje się najlepszym wyborem. Tylko trochę przeraża mnie ilość niepochlebnych komentarzy co do jakości wykonania tych obudów przez CoolerMastera.

Mam tego HiSa i niestety powyżej 65C rozkręca się wentyl i robi się suszareczka ;/ Zostaje podkręcenie głośności, żeby zagłuszyć. W idle lekki szum.

No to chyba jednak wezmę tego XFX'a. Z tego co czytałem referencyjne chłodzenie do najwydajniejszych nie należy ale jest dość ciche a przypadków upalenia rdzenia chyba za dużo nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: Dzięki andrew777 za wszelkie porady. Nie ukrywam że są bardzooo pomocne :lol2:

Została w takim razie ostatnia kwestia: Pamięci RAM.

Pierwsza kwestia to CL: rozumiem że im mniej tym lepiej. CL na poziomie 7 ro chyba najlepszy wynik?

Kolejna - częstotliwość : 1600 czy 1333? W teorii Core i5 pracuje nominalnie z 1333, więc jakbym chciał go kręcić to lepiej zainwestować w 1600?

i na koniec - Napięcie: Specyfikacja JEDEC dla DDR3 przewiduje 1.5v. Core i5 ma wbudowany kontroler i max napięcie jakie daje to 1.65V. Problem w tym że topowe pamięci mogą mi upalić proca gdyż do poprawnej pracy potrzebują trochę wyższego napięcia niż te 1.65V (przynajmniej tak gdzieś wyczytałem).

Reasumując ... Najlepiej byłoby szukać pamięci 1600Mhz, z CL7 które swoje parametry trzymają przy zasilaniu <= 1.65V?

Wśród GoodRam'a w ofercie ESC.pl nic nie znalazłem. OCZ ma serię Platinium LowVoltage CL7 ale tylko 1333Mhz, 1600Mhz ma już CL8. W oznaczeniach G-skill się nie mogę połapać. Oferta Kingston'a na esc.pl też jest skromna.

edit: literówki.

Edytowane przez KaczyXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Goodram 1600MHz CL9. Rożnicy w wydajności nie odczujesz, a są tańsze.

Wg. Ciebie nie ma sensu inwestować w lepsze pamięci? Zestaw GoodRam to jak rozumiem najzwyklejsze pamieci - bez żadnych radiatorów. Z tego co sprawdziłem na stronie ich niewątpliwą zaletą jest trzymanie się specyfikacji co do napięcia czyli 1.5V. Wadą - CL9 czyli dużę opóźnienie. Fakt faktem że OCZ czy Patriot czy inne też zdarza się że mają CL9 a potrzebują do tego 1.8 - 2.0V. Z tego co czytałem współczynnik CL ma dużo większe znaczenie niż szybkość pamięci. Pytanie czy jest szansa że pójdą na CL8 czy wręcz CL7. I co z grzaniem się? Czy brak radiatorów nie skraca ich żywotności?

Zakłądając że temat pamięci będę miał zamknięty to zostaje kwestia chłodzenia (o której zapomniałem). Polecasz Scythe Mugen Rev 2b jednak przyznam szczerze że przeraża mnie trochę rozmiar tego 'klocka'. Toż to prawię zachodzi na pamięci :mur:. Ja na początku kierowałem się testem z pclab.pl (Dantejski test czy coś takiego). Wśród polecanych (Mugen też był) znalazł się tani CoolerMaster Hyper Tx3. Czy to nie było by wystarczające? Nie mam zamiaru nie wiadomo jak kręcić tego i5 - jeśli już to ze 133MHz na 150Mhz czyli w granicach 3,00Ghz w podstawie.

edit: literówki i błędy ort.

Edytowane przez KaczyXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obudowy to niestety caly czas się wacham... Czy Antec Gamer Three Hundred czy też Silentium PC Gladius 600.

Antec:

+ minimalnie szersza - 5mm

+ chyba solidniejsza

+ usb, przyciski na górze

- krótka

- głośne wentylatory a po spowolnieniu powoduje rezonanas

- wzdłużny sposób montażu dysków

Silentrium

+ tańsza

+ dłuższa

+ poprzeczny montaż HDD

+/- cichy wentyl choć tylko jeden

+/- niższa ale też mniejsze problemy z długością kabli z zasilacza (a OCZ modXStream podobno za długich nie ma)

- minimalnie węższa i tym bardziej boje się o to czy wejdzie tam ten mugen.

- usb i przyciski po środku.

Durny dylemat :blink: Myślałem że więcej czasu zajmi mi wybór płyty czy karty graficznej niż obudowy. lol.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapadła ostateczna decyzja. Finalna wersja wygląda tak:

Procesor: Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B

Pamięć RAM: OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Gold Low-Voltage

Płyta główna: MSI P55-GD65 /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/

Dyski twarde: 2 x WD Caviar Black 750GB 32MB Cache - Raid 0.

Karta graficzna: XFX Radeon HD4890 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out

Obudowa: SilentiumPC Gladius 600 Pure Black (bez zasilacza)

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W

+ pasta Artic Silver

Suma: 3068zł (bez dysków bo te już mam a niestety nie pamiętam ile kosztowały).

Jak to wszystko przyjedzie i skręcę to do kupy to wrzucę fotki i opiszę jak to się sprawuje - gdyby ktoś chciał złożyć podobny zestaw :)

Raz jeszcze dzięki za porady :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw z ESC przyjechał... szkoda tylko że uszkodzony. I nie chodzi o uszkodzenie paczki - prawdopodobnie uwalona jest płyta główna. Podczas uruchamiania widac 'paski' na ekranie - raz poziomie, raz grube pionowe. Jak przełożyłem kartę do drugiego slotu - wszystko ok. Pomijam już fakt że chciałem same części a ktoś nadgorliwie skręcił to do kupy i jeszcze zapomniał wpiąć wtyczkę zasilająca dodatkowo procek :angry:

Innymi słowy - zdjęć brak, jak chodzi - brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jak wygląda reklamacja w ESC.pl ?, oni wysyłają kuriera po odbiór uszkodzonego sprzętu, czy ja mam wysłać na własny koszt lub ich ?. Pisałem do nich, ale nic nie odpisali ( gg, email). Co powiecie o sklepie http://www.krsystem.pl/ ? ma mniej negatywnych opinii od ESC i jest bliżej do mnie niż ESC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi