Skocz do zawartości
stasimon

Automatyczna Aktywacja Windowsxp Oem Na Lapku.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem netbooka Asus EEPC z systemem WindowsXP Home. System jest zainstalowany, mam też płytkę przywracającą system z ukrytej partycji, jest tam też obraz gho. Problem w tym, że ten Windows jest strasznie zaśmiecony przez różne niepotrzebne programy. Chciałbym sobie przygotować własną instalkę w pełnie zautymatyzowaną, pozbawioną niepotrzebnych serowników i programów. Zassałem czystą, niemodyfikowaną instalke Windows XP Home, instalowałem go na innym lapku dla testu, poszedł bez problemu na tym oryginalnym kluczu z netbooka. Tylko, że muszę go aktywować w ciągu 30 dni. Tego Windowsa na Asusie nie muszę aktywować.

Pytanie - czy można jakoś przygotować instalkę, która będzie już aktywowana, oczywiście system ma być legalny więc nie chcę używać żadnych cracków. Czy można przekopiować jakieś pliki z tego systemu Asusa do nowego zainstalowanego, żeby nie chciał aktywacji? Ewentualnie czy jest jakiś inny sposób?

Pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zrobić image narzędziem typu Ghost (część producentów OEM w ten sposób dostarcza płyty z systemem, Np. Fujitsu Siemens, Lenovo i chyba HP), albo pobawić się komercyjnymi narzędziami typu nLite, albo poczytać dokumentacje MS i użyć sysrep (ma duże możliwości i sporą dokumentacje, tylko nie pamiętam, czy działa na home)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie obrazu dysku programem ghost, używałem go kiedyś i zawsze musiałem botować z płyty/dyskietki. Czy można przygotować tak partycję aby przy starcie był wybór pomiędzy uruchamianiem Windowsa a botowaniem z uruchomieniem automatycznym Ghosta? (podobnie jak jest wybór gdy się ma na dysku np. 2 systemy)

Czy można coś takiego zrobić czy zawsze trzeba mieć pena/cdrom na usb aby uruchamiać Ghosta?

pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi