Skocz do zawartości
Mironek

Antec Three Hundred Czy Coolermaster Centurion 590

Rekomendowane odpowiedzi

Byś się zdziwił :D

Odkąd mam tą właśnie obudowę i te same bebechy jest znacznie ciszej i temperatura wyraźnie niższa.

W sekcji zasilacza natomiast jest wyraźnie cieplej ale jest ona odizolowana i nie ma z tym problemów.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej ciepłe powietrze (fizyka) unosi się do góry i jeśli nie ma oddzielenia sekcji zasilania na pewno ma łatwiejszą drogę do tego by podgrzać budę. A jeśli intensywnie działasz na kompie to nie ma siły zasiłka musi się grzać.

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

antek300 ma jedną zasadniczą wade: brak otworów pod zasilaczem.

jak go kupisz, to odrazu wiertara/nożycie w dłoń i tniesz. Wyciszasz dzięki temu zasilacz i przedłużasz jego żywotność.

@Markus1&BuMeL - ilość wydzielanego ciepła zależy od obciążenia i sprawności (+grzanie sie obudowy zasiłki od RPM wentyla), wiec u jednego zasiłka moze sie prawie 'wcale' nie grzać, a u drugiego odwrotnie...

Edytowane przez sosna24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh trochę się temat rozwinął...

A ja właśnie wróciłem z zakupów z nowym Antkiem ;)

I szczerze nie żałuję ;p

Hehe sosna24 wybacz ale się Ciebie nie posłucham i nie potne mojej nowej budy ;p nie za bardzo wiem czemu by to mogło służyć.

Poza tym nie jestem jeszcze aż takim zapaleńcem. Może kiedyś ^_^

Edytowane przez Mironek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i bardzo dobrze! cm ostatnio zdrowo po[gluteus maximus]dł na jakości ... jak widać mam cm590 i jakość to pojęcie względne. farba jest chyba napluta na obudowę a ścianki nie przylegają do obudowy... już lepiej to wygląda w mojej starej obudowie codegen...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry,

przymierzam sie do zakupu Antka 300. Mam chlodzenie Thermaltake'a BigTyp 120. Wysokie i wentyl na topie radiatora, takze tam za wiele miejsca nie zostanie, skad powietrze mogloby byc zasysane. Czy nadal uwazacie ze w tej sytuacji zakup bedzie ok? Bo sama obudowa z tego co wiem jest dobrym produktem.

Przeplyw powietrza: Z racji ze kierunek przeplywu w uzebrowaniu BigTypa jest pionowy, pomyslalem ze wentyl o gory obudowy bedzie ladnie wyciagal to co wepcha w radiator wentyl z chlodzenia proca. Wentyl z tylu tez moze uratowac sytuacje, aczkolwiek jeszcze nie wiem czy nie lepiej byloby zmienic kiedynku ruchu powietrza na wpompowanie go na BigTypa z tylu, anizeli wysysania (pionowe uzebrowanie wyloru powietrza z radiatora skieruje je glownie na grafike i wentyl o gory obudowy).

Prosze o rade, czy w ogole dobrze kombinuje. Cale zycie uzywam obudowy z 'media', otwartego dziada, ktorego nie moge zamknac od niedawna z powodu BigTypa, bo tempy skacza mi wtedy niemilosiernie.

Pozdrawiam

EDIT:

No więc kupilem antka. Nie myslalem ze instalacja hardware'u moze byc tak przyjemna. Pojemna obudowa mimo wymiarow nie odbiegajacych od standardow. Wentylatory faktycznie mega glosne juz przy ustawieniach medium, aczkolwiek low jest do przyjecia jesli ktos lubi szum morza. Schowek na kable swietny, spokojnie mozna upchac wiele niepotrzebnych kabli, a moj zasilacz ma ich chyba milion). Na koniec chcialbym napisac o przewiewie panujacym w srodku. Na starej otwartej budzie, bez zadnego ruchu powietrza wewnatrz mialem tempy na procu 65st. C. Teraz przy zamknietej 60-61. Jak dla mnie rewelacja. BigTyp troche halasuje, aczkolwiek myslalem nad wymiana wentylatorow w budzie. W sklepie niedaleko maja 'kulteki' czy jakos tak. Dobra to firma, czy szukac czegos innego? Zaznacze ze aktualna ilosc dB jest ok, dlatego jesli mialbym dokladac jakas kase do wentyli to tylko dla:

- maksymalnej ciszy

- lepszej badz rownej wydajnosci co wentyle w stocku

Pozdrawiam

Edytowane przez yooguruto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mam w tym topicu, bo dotyczy porownania wentylatorow z antka 300.

No co tu gadac, glosne sa. Myslalem zeby wymienic je tanio na:

- SilentiumPC Zephyr 120mm;

- SilentiumPC Zephyr 140mm.

Ale to strzal 1 lepszy, po 30min szukania dobrych wentyli po stronach + weryfikoanie opinii kupujacych.

Noiseblocker BlackSilent XL1 120mm rev.3 drogi, tak samo jak Fander Selekta 120mm - chyba ze zakup jednego z tych 2 ostatnich bedzie lepszym niz 2 pierwsze, ale watpie.

Czy to prawda ze te Zefirki sa tak ciche, ale malo wydajne? Bo konkretnie moje pytanie brzmi, czy Zefiry beda chociaz tak wydajne jak referencyjne wentylatory antka 300? Bo ich wydajnosci na profilu LOW mi odpowiada, tylko ze glosne sa skubance.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi