Kastrillo Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Witam, Na początek wystrój; AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+ 2 GB DDR2 Ati Radeon HD 4850 Gigabyte GA-M52S-S3P Zasilacz... nie jestem pewien jakis Chieftec 450W No więc co się stało. Postanowiłem wypróbować ten, jak AMD go określił niesamowity program do gier. Zainstalowałem OverDrive (potem oczywiście zauważyłem że nie jest przeznaczony do mojego konfigu) Zainstalowałem AMD Fusion for Gaming. Otworzyłem i uruchomiłem ustawienia 'Gra Offline' Uruchomiłem Dragon Age, poprawa w grze była znaczna itp, problem w tym, że po 2-3 min komp się wyłączył. Zaznaczę tu że temperatura mojego procesora normalnie wynosi 46-54 C. Po uruchomieniu tego programu wskoczyła do 66, i to właśnie wtedy komp się zaczął wyłączać. Pomyślałem że coś namieszał w ustawieniach i go odinstalowałem. (wyłączając pierw proces) Ale potem za każdym razem gdy uruchamiałem jakąś grę, np Stacraft z 1997r to procesor się nagrzewał, bios pokazał 75 C, wtedy trochę mnie to zaczęło niepokoić. Wyłączyłem PC na około 1h zeby ostygnął, potem przez jakieś 2h działał ok, nawet przywracanie systemu zrobiłem, chociaż nie wiem czy to coś by dało, ale jak tylko włączałem jakąś grę procesor się przegrzewał do 70+C i wyłączał komputer. Załadowałem nawet default ustawienia z biosa, też nic nie dało. Moje pytanie, czy jest możliwe ze procesor został przez ten program jakoś fizycznie uszkodzony? Dlaczego się tak przegrzewał nawet przy starych grach? Jeszcze 1 dziwna rzecz, 2 krotnie jak wchodziłem do biosa sprawdzić temp. to w momencie jak wciskałem DEL wiatrak na procesorze się wyłączał i trzeba było reset robić bo nie chciał zaskoczyć. Proszę o pomoc i pozdrawiam, /Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastrillo Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Po formacie i po resecie biosu dalej to samo, za wyjątkiem że procesor nagrzewa się tylko i wyłącznie w grach. Starych i nowych. Prime95 po 2h testów pokazał 0 błędów, 0 ostrzeżeń, ponoć ten program stresuje CPU bardziej niż gra, więc dlaczego temperatura utrzymywała się w granicach 57 C ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Byc moze dlatego ze przy grach mocno grzeje ci sie grafa, a przez slaba cyrkulacje powietrza w budzie grzeje sie tez cala reszta podzespolow.. A ze procesor jest w niewielkiej odleglosci od grafy (szczegolnie jesli karta jest spora) to znacznie podnosi temperature. To tak na chlopski rozum.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastrillo Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Byc moze dlatego ze przy grach mocno grzeje ci sie grafa, a przez slaba cyrkulacje powietrza w budzie grzeje sie tez cala reszta podzespolow.. A ze procesor jest w niewielkiej odleglosci od grafy (szczegolnie jesli karta jest spora) to znacznie podnosi temperature. To tak na chlopski rozum.. Właśnie grafika mi się nie nagrzewa, temp nie idzie wyżej ni 46*C, coś nie hola ten CPU, czy możliwe jest że pasta jakoś "padła" i nie odprowadza już ciepła ? to i tak nie wyjaśnia dlaczego CPU się nie nagrzewa podczas testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meninred Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Po formacie i po resecie biosu dalej to samo, za wyjątkiem że procesor nagrzewa się tylko i wyłącznie w grach. Starych i nowych. Prime95 po 2h testów pokazał 0 błędów, 0 ostrzeżeń, ponoć ten program stresuje CPU bardziej niż gra, więc dlaczego temperatura utrzymywała się w granicach 57 C ? :/ zrób test palcem grafiki i procesora podczas mocnego obciążenia, u mnie kombo procesor-grafika fozgrzewa tą drugą w stressie do 120 stopni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...