Skocz do zawartości
Fredek

Cyfra+ Problem Z Jakością Sygnału

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

SKorzystałem ostatnio z promocji Cyfry+. Kupiłem standardowy dekoder Sagema oferowany za 1gr. Po zamontowaniu wszystkiego postanowiłem przejść do wyszukiwania programów, lecz tu zaczyna się problem. Siła sygnału jest pokazywana jako Bardzo dobra/Dobra lecz Jakość sygnału określana jest jako brak ;/ Przez to nie idzie nic zaprogramować. Kąt elewacji mam ustawiony pod moje miasto, antena skierowana na południe, myśle sobie no nic troche pokręce tą anteną, po kilku próbach ruszania konwerterem udało się złapac niemal idealną jakość sygnału, wyszukiwanie programów doszło do 40% i na tym koniec, nagle znowu zgubiło sygnał, od tego momentu nie udało mi się ustawić tej jakości, nie mam pojęcia oco tu chodzi :|

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw jeszcze raz poprawnie azymut i elewację, nie zapominaj o skręcie konwertera (około 6 stopni przeciwnie do ruchu wskazówek zegara patrząc na antenę). Bardzo możliwe, że słabo dokręciłeś antenę w którejś płaszczyźnie i się przestawia dlatego znika sygnał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obracałem w okół własnej osi co kilka milimetrów i nic, spróbuje jeszcze raz jutro, może lepsze warunki będa bo teraz śnieżyca, a jak nie to może zadzwonię do tej ich pomocy technicznej chociaż tam pewnie sami nie będa wiedzieć oco chodzi, mam jeszcze jakiś stary konwerter Samsunga to może podmienie go zamiast Sharpa Cyfry. Popróbuje z tym 6 stopni jeszcze. Dziwi mnie to że na chwile złapało nagle sygnał się urwał ;/

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, ale jeśli maszt jest odchylony to i kąt elewacji nie będzie taki jak podają w internecie ;] Najlepiej doświadczalnie ustawić a nie np. 30 stopni i koniec. Może się okazać, że masz jest odchylony o 2 stopnie i o tyle trzeba skorygować ten kąt. Już nie raz spotkałem się z taką sytuacją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maszt ktoś wcześniej montował, jest przykręcony śrubami do ,,maxa,,-pustaka i może to on jest problemem ;/ Choć skoro wcześniej tam była antena sat. to powinien być dobrze skierowany, choć mógł być np dostosowany na Astre.... Myślę jeszcze żeby zdjąć tą antene z masztu i spróbować w innej pozycji czy nie złapie, będe biegał po balkonie poprostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze primo - metr w te czy nazad kompletnie nic nie wniesie, bo i tak satelita jest zrodlem punktowym, do ktorego masz >36000km, wiec bieganie po balkonie sobie odpusc, bo nic to nie da ;) No chyba, ze masz drzewa na linii i jestes w stanie przestawic antene tak, zeby ich uniknac, ale w zimie drzewa nie sa duzym problemem (brak lisci). Ale i tak bedziesz msuial umocowac antene do testow bardzo stabilnie - trzymania w reku nie polecam, to sie nie uda.

Jesli widzisz poludniowa czesc nieba z punktu mocowania anteny, to problemu nie bedzie. Hotbirda od Astry 19.2E (najpopularniejszej) dzieli raptem 6 stopni, maszt musialby byc zamocowany w naprawde dziwacznym miejscu, zeby obslugiwac jedneo satelite, a nie widziec drugiego. Jesli antena nie zawadza Ci o sciane przy ustaiweniu na HB, to znaczy, ze maszt jest ok.

Co do braku sygnalu, to przyczyny moga byc rozne:

- sprawdz czy nie masz sniegu na czaszy

- sprawdz kat skrecenia konwertera, ustawienie anteny w azymucie i elewacji i stabilnosc jej mocowania (czy np. wiatr nia nie rusza za bardzo)

- jesli Twoj dekoder wystwietla parametry odbioru danego kanalu (czestotliwosc i polaryzacje) to sprawdz co mozesz odbierac - moze padla ktoras polaryzacja lub pasmo w konwerterze (powyzej 11700 MHz zaczyna sie tzw. gorne pasmo)

- i na koniec najwazniejsze: poczekaj na lepsza pogode, bo przy sniezycy to g... zdzialasz, a tylko sie narobisz, szczegolnie jesli antena ma 60 czy 90 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widze konkretna odpowiedź ;) Pogoda jest syfna wiem, czasza ma 80cm zdaje się, mam jeszcze drugi dekoder (z myślą o multiroom) więc zrobie swapa bo może w tym pierwszym faktycznie coś padło, jutro coś pokombinuje i sie odezwę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, też mam Cyfre. Siła sygnału oznacza siłe sygnału pomiędzy konwerterem a dekoderem - czyli jeśli wszystko jest dobrze podłączone fizycznie to będzie wynosiła około 100%. Natomiast Jakość sygnału w dekoderach Cyfry jest wyznacznikiem prawidłowego ustawienia anteny. Więc Twój wynik wskazuje jednoznacznie iż masz nieprawidłowo ustawioną antenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi