Skocz do zawartości
Fidelis

Udostępnienie Drukarki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z durkarką HP C5380 All-in-One

Wcześniej używałem innego HaPeka i wszystko działało jak należy, udostępniłem drukarkę i przez sieć mogłem uzywać jej także z innego komputera. Prawie proste i prawie jasne do zrobienia.

Teraz chce to samo zrobić z tym C5380 i ni hu hu nie mogę tego zrobić.

System Win 7 64bit -komputer bazowy

System Vista 32bit - komputer z którego chcę się podłączyć

Jakieś wskazówki? Gdzie mogłem zrobić błąd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulisses szukałbym w temacie W7 gdyby nie fakt że druga drukarka działa normalnie jako udostępniona i też ma tego samego kompa bazowego.

Właśnie dlatego szukam pomocy w drukarkach :)

Wszelkie firewalle jeśliby blokowały to obydwie drukarki, a tu jest inaczej ;/ Myślę jeszcze o sterownikach ale niby wszystkie kompy mają je zainstalowane. [Podłączone drukarki prosto do każdego z kompów osobno działają bez zastrzeżeń]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie napisałeś tego wcześniej. Nikt tutaj medium nie jest - jak nie napiszesz, że druga drukarka działa bez problemu tym sposobem, to skąd my to mamy wiedzieć? ;]

Przy instalacji drukarki udostępnionej z innego kompa, system zazwyczaj ciągnie z niego sterowniki (jeśli to te same wersje) lub instaluje swoje sterowniki. Czy podczas tego procesu wszystkie przebiega bez błędów i problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej używałem innego HaPeka i wszystko działało jak należy <-- Pisałem :) Ale ok może za krótka wzmianka o tym była po prostu :)

Drugi komp ma sterowniki wgrane z CD

[ drukarka podłączona osobno do każdego z nich działa bez zarzutów, dopiero jak się ją udostępni to są problemy ;/]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak muszę się przypomnieć. Problem przypomniał o sobie..

Raz jeszcze:

Udostępniam dwie drukarki przez sieć (HP C5380 oraz HP 7260)

HP C5380 - Nie działa na sieci

HP 7260 - Działa, bez najmniejszych zastrzeżeń.

Mój system 7 64bit - System odbiorcy XP 32bit

Sterowniki do obu drukarek są wgrane na komputerach.

1)Na komputerze odbiorcy drukarka (HP C538) jest odnajdywana (ręcznie)

2)Można ją wskazać jako domyślną

3)wysyła 'pakiet' do drukowania [Pojawia mi się w oknie 'aktualnie drukowane]

4)Tu pojawia się problem - Akcja pojawia się w oknie i po chwili znika, a drukarka nic nie wypluwa.

Edytowane przez Fidelis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To możliwe jeśli ją znajduje na drugim komputerze? tzn. Na systemie jest zaznaczona jako udostępniona oczywiście.

Jeśli to może być gdzieś w ustawieniach drukarki (nie w systemie tylko w niej samej) to szczerze mówiąc nie sprawdzałem. Poszperam po instrukcji jeśli znajdę.

W systemach przeszperałem wszystkie wydaje się możliwe opcje i już nie mam pomysłu co teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi