Skocz do zawartości
azyl

Rozdzielenie Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam neta wifi, Antena na dachu , kabel idzie do routera i rozdzielam go na 2 kompy. Teraz musze dodatkowo podlaczyc (radowo ) laptopa i dekoder n (dekoder N ma tylko wejscie RJ45).

Wymyslilem takie rozwiazanie , powiedzcie mi czy dobrze mysle :

do mojego routera chce podlaczyc AP zeby nadawal sygnal radiowo na caly dom. W pomieszczeniu w ktorym jest laptop umeszcze router, ktory zlapie sygnal radiowki i z niego pociagne kabel do dekodera N tv. Laptop bedzie lapal radiowo sygnal z AP. Nie jestem pewien co do 2 rzeczy :

Czy router bedzie w stanie zlapac sygnal radiowy i poscic go kablem do dekodera n ?

Jak skonfigurowac router ktory bez polaczenia z kompem na wysylac po kablu sygnal do N ?

Moze macie jakis lepszy pomysl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem co to AP client, chodzilo mi o co innego ale juz niewazne.

Mam juz sprzet, skonfigurowalem ap tak ze jest podlaczony do sieci i rozsyla ja po calym domu, moge sie bez problemu z nim polaczyc, problem pojawia sie gdy chce sie z nim polaczyc za pomoca drugiego ap. Ustawilem go w tryb AP Client i podlaczylem radiowo do AP, widzi go i sie z nim laczy, ale gdy podlacze na kablu ap clienta do kompa to nie ma neta. Ikonka wskazuje ze polaczenie jest, ale strony sie nie wczytuja. W ustawieniach sieci musialem zmienic ip na 192.168.1.100 zeby moc wejsc w ustawienia AP clienta, niestety zostalo mi niewypelnione pole DNS, nie wiem co mam tam wpisac, jakies porady co zrobic zebym mogl polaczyc sie kablem z AP clientem zeby on sie laczyl z AP i dostarczal po kablu neta do kompa ?

Jak pokrecilem to napisze jeszcze raz jasniej

kombinuje z DHCP - stale ip po stronie AP - 192.168.1.254

DHCP po stronie AP CLienta 192.168.1.100-199 , dobrzy mysle czy jakas masakra ? kiepski ze mnie sieciowiec ...

Edytowane przez azyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi