azyl Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Witam Mam neta wifi, Antena na dachu , kabel idzie do routera i rozdzielam go na 2 kompy. Teraz musze dodatkowo podlaczyc (radowo ) laptopa i dekoder n (dekoder N ma tylko wejscie RJ45). Wymyslilem takie rozwiazanie , powiedzcie mi czy dobrze mysle : do mojego routera chce podlaczyc AP zeby nadawal sygnal radiowo na caly dom. W pomieszczeniu w ktorym jest laptop umeszcze router, ktory zlapie sygnal radiowki i z niego pociagne kabel do dekodera N tv. Laptop bedzie lapal radiowo sygnal z AP. Nie jestem pewien co do 2 rzeczy : Czy router bedzie w stanie zlapac sygnal radiowy i poscic go kablem do dekodera n ? Jak skonfigurowac router ktory bez polaczenia z kompem na wysylac po kablu sygnal do N ? Moze macie jakis lepszy pomysl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Tak, ale musi mieć opcje AP Client, jeśli chcesz podłączyć tylko dekoder to wystarczy sam Access point bez routera, ważne jest to, żeby dekoder otrzymywał IP z dobrej puli i wiedział co jest jego bramą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) router musi miec opcje AP client czy Access Point ? Edytowane 11 Stycznia 2010 przez azyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Router musi posiadać tryb AP Client, skoro do domu przychodzi Ci kabel antenowy. Tryb Access Point ma każdy router z WiFi, bo jest to tryb rozsyłania sygnału a tryb AP Client odbierania sygnału i rozdzielania go po kablu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) Wiem co to AP client, chodzilo mi o co innego ale juz niewazne. Mam juz sprzet, skonfigurowalem ap tak ze jest podlaczony do sieci i rozsyla ja po calym domu, moge sie bez problemu z nim polaczyc, problem pojawia sie gdy chce sie z nim polaczyc za pomoca drugiego ap. Ustawilem go w tryb AP Client i podlaczylem radiowo do AP, widzi go i sie z nim laczy, ale gdy podlacze na kablu ap clienta do kompa to nie ma neta. Ikonka wskazuje ze polaczenie jest, ale strony sie nie wczytuja. W ustawieniach sieci musialem zmienic ip na 192.168.1.100 zeby moc wejsc w ustawienia AP clienta, niestety zostalo mi niewypelnione pole DNS, nie wiem co mam tam wpisac, jakies porady co zrobic zebym mogl polaczyc sie kablem z AP clientem zeby on sie laczyl z AP i dostarczal po kablu neta do kompa ? Jak pokrecilem to napisze jeszcze raz jasniej kombinuje z DHCP - stale ip po stronie AP - 192.168.1.254 DHCP po stronie AP CLienta 192.168.1.100-199 , dobrzy mysle czy jakas masakra ? kiepski ze mnie sieciowiec ... Edytowane 14 Stycznia 2010 przez azyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) Jak już będzie łączność na linii AP1 - AP2 to potem na kompie ustaw adres IP z puli (na AP2 chyba trzeba wyłączyć DHCP) a jako DNS i bramę wpisz nadrzędny AP Edytowane 14 Stycznia 2010 przez borsuk_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 smiga Przypisalem adres fizyczny , dhcp i brame z laptopa do dekodera i dziala dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 No problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...