Mateuszn Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 muszę zrobić wyszukiwarke na strone ktora zawiera ok 10 podstron, wiem ze jest gotowa google ale ja to musze miec skrypt tylko nie wiem jak sie do tego zabrac, musze dodac ze stronka bedzie w kilku jezykach takze wyszukiwarka tez musi szukac w kilku, jesli ktos mi moze opisac jak sie do tego zabrac bo nie mam pojecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Najprostszym sposobem bedzie trzymanie tego w bazie i szukane korzystajac z LIKE - aczkolwiek nie jest to najlepsze i najbardziej wydajne rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszn Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 wiem ze tak najprosciej ale to bedzie zaledwie kilka stron tekstu ktory nie bedzie zmieniany wiec bedzie na sztywno wpisany w kod strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Strona wklepana na sztywno (10 podstron) to zazwyczaj HTML. Skrypty działają po stronie klienta, więc taki JS nie będzie wyszukiwał na podstronach bez ich załadowania. Zaprzęgania do całości PHP mija się z celem. Na kij Ci ta wyszukiwarka i o czym jest strona? Prościej na głównej wklepać kilka słów kluczowych z linkami do konkretnych podstron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszn Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Strona wklepana na sztywno (10 podstron) to zazwyczaj HTML. Skrypty działają po stronie klienta, więc taki JS nie będzie wyszukiwał na podstronach bez ich załadowania. Zaprzęgania do całości PHP mija się z celem. Na kij Ci ta wyszukiwarka i o czym jest strona? Prościej na głównej wklepać kilka słów kluczowych z linkami do konkretnych podstron. chodzi ci o zrobienie zwyklych linkow?? no takie beda do konkretnych stron, a wyszukiwarka nie wiem po co taka mam zrobic i juz, chyba ze wstawie gotowa z googla a ustawie zeby szukalo na mojej witrynie, tylko w jaki sposob ona zwraca wyniki?? w osobnej karcie czy jak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Więc wytłumacz tej osobie, że na takiej stronie wyszukiwarka to lekko chybiony pomysł. Wynik zwracane są w postaci linku do strony - otwiera początek strony. Załóżmy, że każda ze stron ma powiedzmy długość 2xwysokość ekranu. Wyszukanie jakiegoś tekstu na tej stronie sprowadzi się do wyświetlenia linku do podstrony, na której tekst i tak będzie trzeba wyszukać korzystając z przeglądarki - aby uzyskać przesunięcie ekranu do danego miejsca. Osobiście jestem w stanie szybciej otworzyć sobie każdą z podstron w przeglądarce i korzystając z wyszukiwania tekstu na stronie (w przeglądarce) znaleźć poszukiwany fragment. Owszem, można by utworzyć anchor po ID to każdego słowa w tekście i wyszukiwać z użyciem tego linka. Jest to jednak zupełnie nietrafiony pomysł, bo mamy 2x tyle tekstu, co sama strona. Najlepiej, jak byś powiedział o czym jest strona i co mniej więcej znajduje się na podstronach. Inaczej gdybamy sobie o zupełnie innych rzeczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszn Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Więc wytłumacz tej osobie, że na takiej stronie wyszukiwarka to lekko chybiony pomysł. Wynik zwracane są w postaci linku do strony - otwiera początek strony. Załóżmy, że każda ze stron ma powiedzmy długość 2xwysokość ekranu. Wyszukanie jakiegoś tekstu na tej stronie sprowadzi się do wyświetlenia linku do podstrony, na której tekst i tak będzie trzeba wyszukać korzystając z przeglądarki - aby uzyskać przesunięcie ekranu do danego miejsca. Osobiście jestem w stanie szybciej otworzyć sobie każdą z podstron w przeglądarce i korzystając z wyszukiwania tekstu na stronie (w przeglądarce) znaleźć poszukiwany fragment. Owszem, można by utworzyć anchor po ID to każdego słowa w tekście i wyszukiwać z użyciem tego linka. Jest to jednak zupełnie nietrafiony pomysł, bo mamy 2x tyle tekstu, co sama strona. Najlepiej, jak byś powiedział o czym jest strona i co mniej więcej znajduje się na podstronach. Inaczej gdybamy sobie o zupełnie innych rzeczach. czyli wyszukiwarka google zwraca wyniik w postaci linku do konkretnej strony. A piszesz ze mozna zrobic jakis anchor id moglbys opisac o co chodzi gdybym nie przekonal osoby dla ktorej robie stronke?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 http://www.kurshtml.boo.pl/html/do_etykiety,odsylacze.html Wpisanie w wyszukiwarce "ubs" i wciśnięcie [szukaj] w rzeczywistości przechodziło by do: http://www.nasza-strona.pl/aktualna_podstrona.html#usbCzyli pierwszego elementu o name="usb" lub id="usb". Jak już koniecznie chce wyszukiwarkę, to można by podpiąć Google. Wyniki będą w nowej zakładce/oknie, będą to linki do podstrony. Natomiast konkretny tekst na podstronie i tak trzeba będzie znaleźć przez Ctrl+F w przeglądarce lub przesuwając tekst. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszn Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 http://www.kurshtml.boo.pl/html/do_etykiety,odsylacze.html Wpisanie w wyszukiwarce "ubs" i wciśnięcie [szukaj] w rzeczywistości przechodziło by do: http://www.nasza-strona.pl/aktualna_podstrona.html#usbCzyli pierwszego elementu o name="usb" lub id="usb". Jak już koniecznie chce wyszukiwarkę, to można by podpiąć Google. Wyniki będą w nowej zakładce/oknie, będą to linki do podstrony. Natomiast konkretny tekst na podstronie i tak trzeba będzie znaleźć przez Ctrl+F w przeglądarce lub przesuwając tekst. no wlasnie przegladarka by musiala tak wygladac ze znajduje konkretny tekst na stronie tak jak ty piszesz przez ten skrot, osoba ktora chce przegladarke przemysli to ale wole sie zabezpieczyc i wiedziec na przyszlosc jak sie to robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Każda przeglądarka potrafi wyszukiwać tekst/słowa na otwartej stronie. Przeszukanie nawet 10 podstron to nie jest nic trudnego ani czasochłonnego. Robienie wyszukiwarki do takiej strony to raczej bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...