hca1c Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) Witam, ostatnio mój komputer pracuje niestabilnie. Mam wrażenie, jakby to była wina dysku twardego WD Blue 500 GB - nagłe zatrzymanie się programów (myszka nie reaguje), a po chwili wszystko jest już ok. Po restarcie komp zatrzymuje się na ekranie startowym płyty głównej i nic. Po jakimś czasie włączam kompa i znowu wszystko działa. Zrobiłem test w HD tune i w ciągu ok. 2 minut transfer zszedł kilka razy do ok. 4,5 mb/s . To normalne ? Gdy komp pracuje stabilnie, to wyniki hd tune wyglądają normalnie...to znaczy minimalny transfer nie schodzi poniżej 50-60. A może to ram, i czy wadliwa kość może tak źle wpływać na dysk ? Edytowane 11 Stycznia 2010 przez hca1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 1. Przeniosłem na podstawowe. 2. http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ia-t315051.html 3. Obstawiam zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Na początek: - inny przewód sygnałowy sata - wpięty w inne gniazdo na płycie - inna wtyczka zasilająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Sprawdziłbym też co SMART podpowiada, skoro tak dysk obwiniasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) Oto co wyświetla się po restarcie kompa: "Ultra DMA Mode-6, S.M.A.R.T Capable but Disabled" Po kilku kolejnych uruchomieniach komputer normalnie startuje. Hd Tune twierdzi, że dysk sprawny. Zasilacz to 2-miesięczny Fortron, więc raczej odpada. Reszta też prawie nowa. Jutro spróbóję z nowym kabelkiem, zobaczymy co to da. SMART sprawdzony - wszystkie wartości w normie. Udało się też uzyskać w końcu screena z HD Tune (moment przycięcia to te nagłe zjazdy krzywej w dół): Edytowane 11 Stycznia 2010 przez hca1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Powtórzę się o wyniki SMARTa. (zakładka Health) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 SMART sprawdzony - wszystkie wartości w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zasilacz to Fortron, więc jak najbardziej nie odpada. Jeśli system to cokolwiek innego niż XP z SP3 + najnowsze sterowniki ze strony producenta, to też jest na liście możliwych winowajców. Jak ktoś pisze o SMART, to nie pyta się jakie są wyniki, tylko chce zobaczyć wyniki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 SMART sprawdzony - wszystkie wartości w normie.Niektóre z wartości "w normie" mogą powodować takie kwiatki jak masz. Więc z łaski swojej daj sobie pomóc i daj wyniki smarta. Najlepiej jakbyś też pomierzył miernikiem napięcia 5V i 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Proszę bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 sprawdz kondensatorki na plycie glownej, zresetuj biosa do safemode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) Kondzie pooglądałem w pierwszej kolejności gdy otworzyłem obudowę - wszystkie wyglądają dobrze. Zresztą płyta ma dopiero 2 miechy. Z Biosem już się bawiłem, bez efektu. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia zasilacza miernikiem, a z tego co czytałem programy odczytujące napięcia potrafią się mylić. Jednak sprawdzę chociaż w ten sposób. Przełączyłem dysk na inny port Sata, od jakiejś godziny chodzi stabilnie, ale tylko z otwartą Operą. Pomęczę go jakąś grą, a jak usterka zniknie to na pewno napiszę. W przeciwnym razie dalej proszę o wskazówki :) Edytowane 12 Stycznia 2010 przez hca1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Te spady prędkości w odczycie nie wyglądają dobrze ale moga je też powodowac jakieś aplikacje robiące coś na dysku podczas testu. Masz możliwość podłączyć u kogoś swój dysk i zrobić test ponownie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Tak jak pisałem - te nagłe spady krzywej to moment zacięcia. Nie jest to taka typowa zawiecha systemu wynikająca z obciążenia. U mnie jest coś takiego jakbyś spauzował film na 3 sekundy, a potem spowrotem puścił :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Po przełączeniu na inny port Sata wygląda na to, że problem minął. Dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...